Fredericia: 5. og 6. juli bliver ikke rigtigt til noget i år. Det, der trods alt gennemføres under iagttagelse af corona-restriktioner, må man primært følge online og på tv.
For eksempel er markeringens clou aflyst: Den traditionsrige procession gennem fæstningsbyens gader.
Imidlertid kan man gå den selv. ikke mindst som barn med sin familie eller med venner.
Museerne i Fredericia har nemlig lavet en børnetur, der følger processionens rute, og undervejs er der sat skilte med såkaldte QR-koder op. Med mobiltelefonen scannes de lynhurtigt, og så dukker der kendte ansigter op. Nemlig af de bemærkelsesværdige officerer og soldater, der var med under Udfaldet fra Fredericia i 1849.
Et lille computerprogram har gjort det muligt for museets ansatte at indtale små beretninger på godt et minut og overføre talen til gamle billeder af generaler, oberster og fodfolk. Så ser det pludselig ud som om, det er Rye, Lunding og de andre, der med mundbevægelser fortæller. De blinker endda også med øjnene.
Dem kan man se og høre:
Ruten er på cirka to kilometer.
Den begynder på Bülows Plads, hvor generalen for det hele, Frederik Bülow, indleder. På Ryes Plads fortæller en af slagets helte, generalmajor Olaf Rye. På Rådhuspladsen tager general Christian Julius de Meza over, og på Axeltorv er det oberst Niels Christian Lunding. Han beretter også ved QR-koden ved krigergraven ved Trinitatis Kirke. Det samme gør Den Tapre Landsoldat. I Vendersgade er erindringen om belejringen og bombardementet af Fredericia i foråret og sommeren 1849 lagt i munden på en civil. Tobaksfabrikant og ivrig dagbogsfører, Hans Gram Bønnelycke.
Museerne i Fredericia slutter den nye børnerute om 6. juli på Landsoldatpladsen. Præcis ligesom processionen, som vi må vente med til næste år. På pladsen gives ordet igen til landsoldaten.
Susanne Bjerregaard Mørck (S), fmd. f. Fredericia Kommunes kultur- og idrætsudvalgJeg synes, det er fint, at børn med ruten og de her QR-koder nu kan få lidt viden om vores historie uden at køre helt træt i det.
Skiltene med QR-koder hænger på posterne i hele juli, men de kan både før og efter også findes på museernes hjemmeside www.fredericiahistorie.dk. Foldere om ruten fås desuden på biblioteket, på Rådhuspladsen og i bymuseet i Jernbanegade.
- Vi har prøvet at indtale i et sprog, børn kan forstå, og de forskellige figurers karakteristika fremhæves. En var brysk, en var en krukke og så videre, forklarer museumsleder, Karsten Merrald Sørensen:
- Og Bülow havde gigt og havde det ondt. Det fortæller han også selv.