Annonce
Kultur

70 meter langt plateau med vue ud over ådalen

Schønherrs forslag er at etablere et 70 meter langt og to meter bredt plateau på kanten af grusgraven, hvorfra man får et storslået vue ud over ådalen. Illustration: Schønherr
Arkitektfirmaet Schønherr har tegnet forslaget til det nye udsigtspunkt ved Tørskind Grusgrav, som Vejle Kommune nu søger midler til at realisere.

Tørskind: Der er en meget smuk natur og en fantastisk udsigt ud over Vejle Ådal fra kanten af Tørskind Grusgrav. Det er der bred enighed om, og derfor er netop Tørskind Grusgrav også udpeget til et af i alt 15 udsigtspunkter i Vejle Kommune.

Vejle Kommune ønsker at markere de særlige udsigter og at gøre oplevelsen af dem tilgængelig for alle. I den forbindelse havde kommunen udskrevet en arkitektkonkurrence for at få forslag til, hvordan man gennem arkitekturen kan formidle de karakteristiske landskaber og smukke udsigter ved de tre første punkter; Tørskind Grusgrav, Nørreskoven og Hvidbjerg.

Tre arkitektvirksomheder gav deres bud på, hvordan udsigtspunktet ved den gamle grusgrav kan komme til at se ud. Tre vidt forskellige bud, som ifølge dommerkomiteen alle er af høj kvalitet. I sidste ende pegede komiteen på et forslag fra Schønherr som vinder.

Annonce
Arkitektfirmaet foreslår en sti gennem grusgraven, der leder tilskuerne forbi alle Robert Jacobsen og Jean Clareboudts landskabsskulpturer, inden man kommer hen til det nye udsigtspunkt. Illustration: Schønherr

70 meter langt plateau

Schønherrs forslag er først og fremmest et to meter bredt plateau, som skal være 70 meter langt og ligge på den bølgende bakkekant ved Tørskind Grusgrav. Nogle steder vil platformen, som Schønherr kalder plateauet, grave sig ind i bakkekanten, og andre steder vil den svæve ud over skråningen.

"Den iscenesætter mødet med markens skrænt og den store panoramaudsigt. Dette greb giver plads til både siddemuligheder, såvel som direkte adgang til markens skrånende græstæppe", forklares det blandt andet i oplægget fra arkitektfirmaet.

Med i Schønherrs forslag er også et betonlagt stiforløb, som har sit udspring ved parkeringspladsen mod syd. Stien skal anlægges, så den passerer Robert Jacobsen og Jean Clareboudts syv store landskabsskulpturer, som hermed gøres tilgængelige for alle. Udvalgte steder på stien foreslår arkitektfirmaet at udvide den med små opholdslommer, hvor man kan tage en pause eller blot sidde og betragte værkerne.

Arkitekterne foreslår, at stien udføres i beton støbt på stedet med et toplag af grå ærtesten. Betonens grove overflade er inspireret af, at området netop engang har været en grusgrav. Udsigtsplatformen skal også udføres i beton men have en mere glat overflade, så den er mere indbydende at sætte sig på.

Totalt set anslår Schønherr, at det vil koste lige knap 4,5 millioner at gennemføre projektet.

Enkel og underspillet

Dommerkomiteen med stadsarkitekt i Vejle Kommune Lisbet Wolters så mange kvaliteter ved Schønherrs forslag, som den kalder både "enkel" og "underspillet".

- Dommerkomiteen finder, at forslaget på en poetisk og velovervejet måde formidler den smukke udsigt, uden at overskygge naturen og de eksisterende landskabsskulpturer. Forslaget indebærer meget begrænsede indgreb i landskabet og opfylder kravene om tilgængelighed, lyder det blandt andet i dommerbegrundelsen.

Næste skridt bliver ud at indhente tilladelser og dispensationer. I den kommende proces vil forslaget formentlig blive bearbejdet lidt, og så skal der søges fondsmidler.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Beboer vred over lukning af medborgerhus: - Vi bøjer os for kriminaliteten

112

Flere genstande beslaglagt: 35 visitationer i to zoner de seneste dage

Annonce