Annonce
Trekantområdet

76-årige Inga fik den første vaccine i Kolding: Det var et godt stik

Inga Bødker nåede næsten ikke at opdage det, før det var ovre, da sygeplejerske Runa Müller gav hende den første dosis vaccine, der blev uddelt i Kolding Kommune. Foto: Ludvig Dittmann
Tirsdag var beboerne på Bertram Knudsens Have de allerførste i Kolding Kommune, som blev vaccineret mod covid-19. Dagen var både historisk, festlig og rørende for dem, som deltog - men for 72-årige Grethe bragte den også gruopvækkende minder fra barndommen.

Kolding. Klokken er 12. Det er tirsdag den 29. december 2020.

En lille hvid varebil er netop kørt op foran hovedindgangen til plejecentret Bertram Knudsens Have ved Skovvangen i det nordlige Kolding, hvor den nu holder med bagdøren åben.

Den røde løber er rullet ud, og dannebrogsflagene er sat op. Det er koldt, og der er slud i luften, mens chaufføren, 28-årige Mads Frost, forsigtigt bærer et par kølekasser indenfor og sætter dem i orangeriet, som ligger i umiddelbar forbindelse med caféområdet lige indenfor hoveddøren.

Det er en historisk dag. Og det er en festdag.

Her ankommer Mads Frost med de første vacciner til beboerne på Bertram Knudsens Have. Foto: Ludvig Dittmann

For i kasserne ligger de covid19-vacciner, som de 90 beboere på plejecentret skal modtage gennem et lille stik i skulderen i løbet af de næste par timer. I alt 103 doser har Mads med i sin varebil, så der er også nok til nogle af de ansatte. Beboerne er sammen med beboerne på plejecentret Kirsebærhaven og en lille flok ansatte på Kolding Sygehus de allerførste i Kolding Kommune, som får det sygdomsbeskyttende stik.

Annonce

Meget forsigtigt

Til daglig er Mads deltidsansat portør på sygehusets portørcentral, og han er glad og stolt over at have fået opgaven med at fragte vaccinen ud.

- Vi kører afsted i to biler om dagen, og hver bil kan kun medbringe vacciner til to steder ad gangen. Vi skal køre meget, meget forsigtigt, forklarer Mads om transporten af de to slags dyrebare dråber, der ikke tåler at blive rystet, og som skal anvendes kort tid efter, at de er blevet blandet til den færdige vaccine.

Onsdag skal Mads levere vaccinen til plejecentret Dreyershus, hvor hans mormor og morfar bor. Det bliver en særlig oplevelse, og selvfølgelig glæder han sig til at se sine bedsteforældre igen.

- Jeg har set min mormor for en måned siden, men ellers har jeg ikke set dem i næsten et år, fortæller den 28-årige, som i år har fået et barn, der takket være vaccinen snart kan lære sine oldeforældre at kende.

Annonce

Glad og rørt

I vindfanget lige indenfor hoveddøren står plejehjemsleder Helle Carlson og tager imod. Længere må besøgende fra pressen ikke komme ind lige bortset fra i de få minutter, hvor fotografen om lidt får dispensation til at fange det første stik i en skulder på Bertram Knudsen Have.

Helle har mundbindet trukket godt op mod øjnene, men det er let at se, at hun er både glad og rørt, for hun får tårer i øjnene, når man spørger hende, hvordan denne dag føles.

- Det er en stor dag for vores beboere. De kan begynde at få deres hverdag igen. Restriktionerne på antallet af besøgende er utroligt hårde for vores beboere, men også for personalet. Så vi glæder os til at få vores hverdag igen og samles og gøre de ting, der glæder os.  Og så tror jeg, at vi alle har været bange for den her ukendte virus, og bange for om vi kunne holde den ude af Bertram Knudsens Have. Men det kunne vi, så vi er taknemmelige, siger plejehjemslederen og banker syv-ni-tretten i luften.

Annonce

Champagne og kage

Torve Caféen, som fællesarealet hedder, er pyntet op med julepynt og farvestrålende balloner, og der er lunt og dejligt.


Jeg er nødt til det. Det siger min fornuft mig. Det er for mit eget bedste. Så det skal bare overståes.

Grethe Munk, 72 år, beboer på plejecentret Bertram Knudsens Have


På to rulleborde står champagne med og uden alkohol, højstilkede glas og kransekagestykker pyntet med tegninger af kanyler, som beboerne vil blive budt, når de har fået deres stik i skulderen af plejehjemmets to praktiserende læger fra Marielund og Lægehus Nord, som nu er dukket op. Det hele foregår her i cafeen i to små afskærmede arealer længst væk ved vinduerne ud mod de grønne arealer. På den måde undgås det, at den følsomme vaccine skal bæres op ad trapperne til beboernes boliger i etagerne ovenpå.

Så er den allerførste vaccine i Kolding Kommune blandet inde bag ruden til orangeriet. Om få sekunder er den givet til plejehjemmets beboer Inga Bødker.  Foto: Ludvig Dittmann

76-årige Inga Bødker kommer trillende i sin kørestol - helt klar til at tage imod.

- Selvfølgelig vil der nok komme lidt bivirkninger, men det er der jo ved alt. Og fordelen ved vaccinen er væsentligt større end ulemperne, mener hun helt bestemt.

Inga har boet på plejecentret siden august 2016, efter at hun pludseligt var blevet ramt af en voldsom slidgigt, som ikke kunne opereres.

- Coronaen kom jo som et lynnedslag, og lige pludselig måtte vi ikke gå udenfor vores lejligheder. Jeg klarede det egentlig godt nok, for det var forår, og jeg kunne gå ud på altanen. Og jeg læser og strikker og hækler og bruger min computer meget, så jeg havde ingen problemer med at få tiden til at gå. Men der var jo nogle, der stak ud fra deres lejligheder. De kunne jo ikke forstå det, fortæller Inga, som i øvrigt synes, at der har været mange paradokser i besøgsrestriktionerne. Som for eksempel at hun godt måtte have besøg af flere end én i et besøgsrum, men kun én i sin lejlighed.

- Og jeg må godt tage ud af huset og gå i storcentret og besøge mine veninder og min store familie i Bramdrupdam, lige som det passer mig, siger Inga, der har taget kortærmet bluse på for at gøre det nemmere for lægen.

Annonce

Djævelsk ondt

Det har Grethe Munk så ikke. For den 72-årige kvinde har ingenlunde lyst til at blive vaccineret - dog ikke på grund af selve vaccinen, men på grund af nålen.

Grethe Munk synes ikke, at coronapandemien har påvirket hende synderligt meget. - Jeg er optimist, siger hun, der har boet på Bertram Knudsens Have i et par år, siden hendes mand døde, og hun begyndte at spise for lidt. Foto: Ludvig Dittmann

- Men jeg er nødt til det. Det siger min fornuft mig. Det er for mit eget bedste. Så det skal bare overståes, griner Grethe, der har sin angst for nåle fra dengang, hun var barn, og skulle bedøves ved tandlægen, før hun fik trukket blivende tænder ud. Det gjorde så djævelsk ondt, at hun besvimede, husker hun med gru og gør det klart, at det var langt, langt værre for hende, end coronapandemien har været.

- For jeg ville da lyve, hvis jeg sagde, at coronaen har påvirket mig meget. En overgang måtte jeg stå og snakke med mine drenge ud over altanen, men det gik fint. Jeg er optimist, forsikrer hun, mens social- og sundhedsassistent Tina Sørensen står parat til at følge hende helt over til lægen og holde hende i hånden, når stikket til Grethe - og senere samme dag til hende selv -  kommer.

Annonce

Stjernestunder

- Det bliver godt. Nu gider vi ikke mere. Selvom jeg synes, vi har klaret det godt. Vi har været gode til at skabe lyspunkter og stjernestunder. Og vi er blevet bedre til at sige tingene med ord, når vi nu ikke må give glædeskrammere eller knus til dem, som er i sorg, siger Tina - og så bæres den første blandede dosis vaccine frem til praktiserende læge Lise Kolby, som suger dråberne op i en sprøjte og giver den videre til sin sygeplejerske Runa Müller, der lynhurtigt vaccinerer Inga.

- Det var et godt stik, konstaterer den 76-årige kvinde med et smil - og så bryder forsamlingen ud i en klapsalve.

Det var en festdag på Bertram Knudsens Have, hvor aktivitetsmedarbejder Charlotte Schäffer var klar med bobler og kransekage til de vaccinerede.  Foto: Ludvig Dittmann
Læge Lise Kolby (i gråt) i samtale med plejehjemsleder Helle Carlson, inden det går løs. - Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg skulle være med til noget så historisk, da jeg blev læge, fortalte Lise Kolby, inden hun trak den første covid-19-vaccine til en Koldingborger op i en sprøjte.  Foto: Ludvig Dittmann
- Jeg synes, vi har skabt mange stjernestunder og lyspunkter under coronapandemien, siger Tina Sørensen.  Foto: Ludvig Dittmann
Læge Lise Kolby gør sprøjten klar til Inga Bødker, som ses i baggrunden. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Nyt tilbud fra regionen: Nu kan sårbare ældre blive vaccineret i eget hjem

Fredericia

Forvaltning slår fast: Politikerne har sagt ja til ny daginstitution i Madsby - hvis det er muligt

Annonce