Annonce
Kultur

80 år siden tyskerne kom: Starten på fem forbandede år

Mindet om historien smuldrer. Sådan så forsiden på Vejle Amts Folkeblad ud tirsdag den 9. april 1940, da tyske nazitropper overfaldt Danmark. De flossede kanter er dog ikke oprindelige men skyldes, at det nu er 80 år siden, det skete: Foto: Leif Baun
Klokken seks om morgenen kom de, tyskerne. I fly, på hjul og til fods. Smed opråb ned i hovederne på os. Med ét var hverdagen vendt på hovedet og nye regler gjaldt. En af dem hed mørkelægning.
Annonce

Vejle: Både borgerne her i byen og befolkningen i oplandet blev i morges ved 6-tiden vækket af larmen fra lavtflyvende store tyske flyvemaskiner. Fra maskinerne blev der over alt nedkastet i hobevis af løbesedler med det opråb, vi bringer andet steds i bladet. Efterhånden indløb meddelelser sydfra og fra andre steder om de tyske motoriserede troppers fremrykning, og ved 10.30-tiden kom de første militære tyske biler til Vejle. Efterhånden fulgte store motoriserede afdelinger, som alle kørte lige gennem byen og fortsatte nordpå. Hele gennemkørslen skete under fuldstændig ro og orden, og uden at der skete episoder af nogen art.

Der var masser af mennesker på gaderne, der overværede kørslen gennem byen.

De danske soldater, der befinder sig i kvarter i oplandet, blev alarmeret i morgen, men fik tidligt på formiddagen ordre til at tage tilbage til deres kvarterer.

Man skulle rette sig efter de ordrer, der ved ord, tegn eller på anden måde gives af politi eller luftbeskyttelsestjenestens personale. Sammenstimlen og opløb af enhver art var forbudt.

VAF 9. april 1940

Annonce

Landet lægges i mørke

Artiklen her over med fotos nåede med i eftermiddagens udgave af Vejle Amts Folkeblad. Det gjorde også en længere bekendtgørelse fra politiet om mørklægning, der skulle iværksættes straks. Alt udendørs lys skulle slukkes, bortset fra det offentliges belysning. Indendørs skulle der enten lukkes helt af ved vinduer, luger osv., eller også skulle hver enkelt lampe afskærmes.

Billyger skulle også afskærmes, så der kun ad en 15 millimeter bred åbning vandret på tværs af lygterne kunne komme lys ud. Intet køretøj måtte efterlades, så det generede færdslen.

Mørklægningen skulle træde i kraft allerede fra samme aften og gælde alle borgere på land og i by samt alle virksomheder og institutioner. Indtil videre skulle mørklægningen træde i kraft hver aften fra klokken 19 og var til næste morgen klokken 5.

Alt dette handlede om, at det ikke skulle være muligt for tyskfjendtlige fly at finde landkending at navigere efter i mørket.

Annonce

Forbud mod sammenstimlen

Det havde ikke rigtig noget med mørklægning at gøre, men der kom lige to ekstra regler:

Man skulle rette sig efter de ordrer, der ved ord, tegn eller på anden måde gives af politi eller luftbeskyttelsestjenestens personale.

Sammenstimlen og opløb af enhver art var forbudt.

De fem forbandede år var begyndt.

De første fem dage af besættelsen

Tirsdag den 9. april 1940 blev Danmark besat af de tyske nazitropper. Stadig færre har selv oplevet den forfærdelige dag, for nu er det 80 år siden, det skete. I den anledning ser vi i dag og de næste fire dage ser vi på, hvordan besættelsens første fem dage blev afspejlet af Vejle Amts Folkeblad i tekst og billeder.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Virus lagde 5. juli ned: Men der var alligevel sygebesøg rundt om

Annonce