Erritsø: Gammelt elektronikskrot ligger på tredje år på en industrigrund på Erritsø Møllebanke, men fjernes nu. Skrottet har ligget på grunden, siden virksomheden DanWee i 2018 gik konkurs. Der er tale om 9000 ton, som Fredericia Kommune har holdt løbende tilsyn med.
- Vi har ikke skjult, at der er et problem, men har fulgt sagen tæt. Virksomheden rykkede hertil i 2015, hvor de søgte om miljøgodkendelse. Den fik de, men der har været store udfordringer fra starten med at få dem til at overholde kravene. Vi har udført gentagne miljøtilsyn på stedet og givet mange påbud. Til sidst gik virksomheden konkurs i 2018, siger miljøchef i Fredericia Kommune Inger Pabst.
Berlingske Tidende har fredag skrevet om miljøoplaget, men Inger Pabst understreger, at man fra kommunens side har været åben om sagen, som både har været omtalt i Fredericia Dagblad og DR inden for de seneste år.
- Vores problem er, at virksomheden er konkurs, så kravet om oprydning går imod grundejer og eventuelt dem, der har afleveret skrot på pladsen. Det er ikke kommunen, som skal rydde op. Vi har handlepligt, hvis der er risiko for miljøet, men det er grundejer eller leverandørerne, som skal fjerne skrottet, siger Inger Pabst.
Rydder op nu
Fredericia Kommune har netop fået orientering om, at oprydningen går i gang inden for de kommende uger. Det kommer til at foregå i et fællesskab mellem selskabet Elretur og Erritsø Erhvervspark, som Munch Gruppen ejer.
- Vi har ført tilsyn løbende og har som sagt handlet, hvis vi har vurderet, at der var en risiko. Vi har blandt andet fjernet affald en enkelt gang, hvor vi vurderede, at det var problematisk, siger Inger Pabst.
Affaldet skal efter miljøgodkendelsen være anbragt under tag. Der har imidlertid været tilfælde, hvor der er blevet spredt affald udenfor.
- Der har været episoder, hvor de leverandører, der har haft affald stående, decideret er brudt ind i hallen for at få fat i de trådbure, de har afleveret skrottet i. Og så er skrottet blevet smidt udenfor, siger Inger Pabst.
I kølvandet på den aktuelle debat om skrottet vil hun foranledige, at der bliver foretaget tilsyn på grunden i den kommende uge.
Fin håndtering
Hos Danmarks Naturfredningsforening (DN) Fredericia er der tilfredshed med kommunens håndtering.
- Jeg blev i første omgang overrasket, da jeg hørte om sagen lørdag morgen, men jeg har siden talt med Inger Pabst og har tillid til, at kommunen har styr på det. Men jeg mener grundlæggende, at det er forkasteligt, at man som virksomhed bare kan forlade et stå stort oplag, siger Karsten Enggaard.
Også formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S) vurderer, at kommunens embedsmænd har gjort alt, hvad der har været muligt i sagen.
- Vi har haft oplaget under opsyn, og vi er nødt til at følge lovgivningen i forhold til at få skrottet fjernet, siger Christian Bro.
Kendt sag for kommunen
DanWee Recycling søgte i 2015 en miljøgodkendelse til at placere metalskrottet på den asfalterede plads på Erritsø Møllebanke. Men der viste sig problemer fra starten, hvor Fredericia Kommune måtte gennemføre en stribe miljøtilsyn for at sikre, at forholdene var i orden.
- Kunne I ikke sige nej til at lade virksomheden etablere sig, når man vidste, at der var problemer med virksomheden i Hedensted?
- Det kan vi ikke ifølge lovgivningen. Når virksomheden søger miljøgodkendelse, så skal vi tage stilling til den, siger Inger Pabst.
DanWee har haft oplag både i Fredericia og Høje-Taastrup. Også i Høje-Taastrup har der været problemer med opbevaringen og den efterfølgende oprydning. Blandt de alvorlige forhold var, at skrottet blev opbevaret forkert på hullet asfalt under åben himmel.