Annonce
Fredericia

9000 ton elektronikaffald fjernes nu - kommunen har givet mange påbud

Gamle ovne, computere, juletræskæder og fælge ligger på asfalten på lagerpladsen på Erritsø Møllebanke 10. Pladsen ejes af Munck-gruppen, og efter en længere strid om, hvem der har pligten til at fjerne affaldet, så bliver der nu ryddet op. Fredericia Kommune har haft tilsyn med skrottet, og vurderet, at der ikke er risiko for forurening. Foto: Morten Pape
I 2015 rykkede virksomheden DanWee Recycling til Erritsø med tonsvis af edb-skrot. Men virksomheden gik i 2018 konkurs, og skrottet ligger stadig på industrigrunden, som ejes af Munck-gruppen. Parter har stredes om, hvem der skulle rydde op. Nu er aftale på plads, og affaldet fjernes. Kommunen har holdt tilsyn med, at der ikke var risiko for miljøet.
Annonce

Erritsø: Gammelt elektronikskrot ligger på tredje år på en industrigrund på Erritsø Møllebanke, men fjernes nu. Skrottet har ligget på grunden, siden virksomheden DanWee i 2018 gik konkurs. Der er tale om 9000 ton, som Fredericia Kommune har holdt løbende tilsyn med.

- Vi har ikke skjult, at der er et problem, men har fulgt sagen tæt. Virksomheden rykkede hertil i 2015, hvor de søgte om miljøgodkendelse. Den fik de, men der har været store udfordringer fra starten med at få dem til at overholde kravene. Vi har udført gentagne miljøtilsyn på stedet og givet mange påbud. Til sidst gik virksomheden konkurs i 2018, siger miljøchef i Fredericia Kommune Inger Pabst.

Berlingske Tidende har fredag skrevet om miljøoplaget, men Inger Pabst understreger, at man fra kommunens side har været åben om sagen, som både har været omtalt i Fredericia Dagblad og DR inden for de seneste år.

- Vores problem er, at virksomheden er konkurs, så kravet om oprydning går imod grundejer og eventuelt dem, der har afleveret skrot på pladsen. Det er ikke kommunen, som skal rydde op. Vi har handlepligt, hvis der er risiko for miljøet, men det er grundejer eller leverandørerne, som skal fjerne skrottet, siger Inger Pabst.

Der er kørt bure med elektronikaffald ind i hallen, og det var her affaldet burde være blevet. Ifølge miljøchef Inger Pabst er der blevet tømt bure, som leverandørerne af skrottet har ønsket at få tilbage. Det har betydet, at skrottet istedet er landet i det fri. DanWee har haft lager på Erritsø Møllebanke siden 2015 og været årsag til stribevis af miljøtilsyn og påbud, før firmaet gik konkurs i 2018. Virksomheden rykkede til Fredericia fra Hedensted Kommune, hvor kommunen endte med at politianmelde dem for ikke at overholde miljøkravene. Foto: Morten Pape
Annonce

Rydder op nu

Fredericia Kommune har netop fået orientering om, at oprydningen går i gang inden for de kommende uger. Det kommer til at foregå i et fællesskab mellem selskabet Elretur og Erritsø Erhvervspark, som Munch Gruppen ejer.

- Vi har ført tilsyn løbende og har som sagt handlet, hvis vi har vurderet, at der var en risiko. Vi har blandt andet fjernet affald en enkelt gang, hvor vi vurderede, at det var problematisk, siger Inger Pabst.

Affaldet skal efter miljøgodkendelsen være anbragt under tag. Der har imidlertid været tilfælde, hvor der er blevet spredt affald udenfor.

- Der har været episoder, hvor de leverandører, der har haft affald stående, decideret er brudt ind i hallen for at få fat i de trådbure, de har afleveret skrottet i. Og så er skrottet blevet smidt udenfor, siger Inger Pabst.

I kølvandet på den aktuelle debat om skrottet vil hun foranledige, at der bliver foretaget tilsyn på grunden i den kommende uge.

Annonce

Fin håndtering

Hos Danmarks Naturfredningsforening (DN) Fredericia er der tilfredshed med kommunens håndtering.

- Jeg blev i første omgang overrasket, da jeg hørte om sagen lørdag morgen, men jeg har siden talt med Inger Pabst og har tillid til, at kommunen har styr på det. Men jeg mener grundlæggende, at det er forkasteligt, at man som virksomhed bare kan forlade et stå stort oplag, siger Karsten Enggaard.

Fredericia Kommune skal handle, hvis man vurderer, at der er risiko for miljøforurening. Det har tidligere betydet, at kommunen rent faktisk fjernede affald fra pladsen. Skrottet har været genstand for en tvist mellem grundejeren Munck-gruppen og leverandørselskabet af elektronikskrot Elretour om hvem der havde ansvar for at fjerne hvilken del af skrottet. Hvad regningen løber op i for at få skrottet fjernet ved Fredericia Kommune ikke. Foto: Morten Pape

Også formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S) vurderer, at kommunens embedsmænd har gjort alt, hvad der har været muligt i sagen.

- Vi har haft oplaget under opsyn, og vi er nødt til at følge lovgivningen i forhold til at få skrottet fjernet, siger Christian Bro.

Annonce

Kendt sag for kommunen

DanWee Recycling  søgte i 2015 en miljøgodkendelse til at placere metalskrottet på den asfalterede plads på Erritsø Møllebanke. Men der viste sig problemer fra starten, hvor Fredericia Kommune måtte gennemføre en stribe miljøtilsyn for at sikre, at forholdene var i orden.

- Kunne I ikke sige nej til at lade virksomheden etablere sig, når man vidste, at der var problemer med virksomheden i Hedensted?

- Det kan vi ikke ifølge lovgivningen. Når virksomheden søger miljøgodkendelse, så skal vi tage stilling til den, siger Inger Pabst.

DanWee har haft oplag både i Fredericia og Høje-Taastrup. Også i Høje-Taastrup har der været problemer med opbevaringen og den efterfølgende oprydning. Blandt de alvorlige forhold var, at skrottet blev opbevaret forkert på hullet asfalt under åben himmel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Opfordring til de shopping-ivrige: Byt dine julegaver til vintervarer og hjælp butikkerne økonomisk

Fredericia

Butiksformand: Corona var den øjenåbner der skulle til - nu er det de fysiske butikkers tur

Annonce