Annonce
Erhverv

95-årige Grethe er stadig smørrebrødsjomfru: Hvorfor skulle jeg ikke gå på arbejde?

Der er fuld aktivitet i Lucullus, hvor mad rettes til og bringes ud. Men Grethe har lov "blot" at holde pladsen ved kassen. Foto: Peter Friis Autzen

For Grethe Nylander er det en daglig fornøjelse at gå på arbejde hos Lucullus Smørrebrød. Synet og bentøjet driller lidt, men arbejdsglæden vinder hver dag over de gamle skader.

Fredericia: - Jeg har altid sat en ære i at passe mit arbejde. Og jeg har ikke endnu haft en grund til at stoppe. Hvad skulle jeg ellers lave? Sidde derhjemme, siger Grethe Nylander.

Den 95-årige smørrebrødsjomfru er hver dag at finde ved kassen i Lucullus Smørrebrød på Luthersvej. Efterhånden er hendes arbejdsdag nede på en time eller halvanden per dag, men det er stadig en hel del mere end hendes jævnaldrende.

- Jeg kan lide det. Mit arbejde er min hobby. Sådan har det altid været, og jeg glæder mig hver dag til at komme her. Det er et godt afbræk i dagen at komme her og snakke med de søde kunder og de unge mennesker, siger Grethe og tager en tår kaffe fra kanden.

Vi sidder i baglokalet, som ligger ovenpå butikken. Kundernes trafik ind og ud kan mærkes i gulvet, når døren går op og i. Der er travlt i den lille forretning, som Grethe har drevet siden 1966 - altså i 52 år.

Hendes øjne er ikke, hvad de har været, og bentøjet driller efter en gammel skade.

- Jeg faldt ude på bagtrappen og forstuvede benet. Jeg havde ikke tid til at lade det hele ordentligt. Det har hævnet sig siden. Men jeg kan stadig stå, og hovedet er godt til tal. Så jeg bliver ved kassen, siger hun.

Grethe Nylander er ikke kun aktiv i Lucullus: Hun spiller også en del bridge sammen med en flok unge i 70'erne. Og så står hun i øvrigt overfor at skulle flytte til en lejlighed overfor Landsoldaten for at komme ind til byens liv. Foto: Peter Friis Autzen

Ud at tjene i 1936

Grethe Nylander er fra 1922. Hun voksede op i en indremissionsk familie på et lille, fattigt landsted i Vesthimmerland. Som 14-årig kom hun ud at tjene på en gård, og siden førte arbejdslivet hende til et job på en nu lukket sommerrestaurant vest for Fredericia.

En dag i 1943 ekspederede hun en ung mand ved navn Ove Nylander Christensen. To år senere blev de gift. Han havde job hos politiet i Fredericia, så her slog de sig ned og etablerede familie. Og her etablerede de Lucullus - eller rettere: De overtog i 1966 Lucullus fra Lilly Hansen, der havde startet butikken et år eller to forinden. Den gang lå den i Dronningensgade.

- Fra 1945 til 1952 var jeg hjemmegående med børnene. Men bortset fra de år har jeg arbejdet altid siden 1936, siger Grethe og smiler.

Hun har nydt det og nyder det stadig.

- Det er jo ret vildt at tænke over: 95 år! Men det har været et godt liv, siger hun.

Da hendes datter var færdig med skolen, ville hun uddanne sig inden for forsorgen. Men hun fik job i Lucullus, indtil hun levede op til forsorgens alderskrav.

- Men så fortsatte hun her. Det har jeg ind i mellem haft lidt dårlig samvittighed over, for der er altså rigtig mange timers arbejde i det her, siger Grethe.

Sådan så smørrebrødsbutikken ud, da den lå på hjørnet af Luthersvej og Vesterbrogade - hvor der er idag er apotekerudsalg. Arkivfoto: Peter Honoré
Annonce

Faldt på trappen

I starten af 90'erne blev Grethes Ove syg og kom på plejehjem i tre år. Han blev mere og mere syg af alzheimers.

- Det var en hård tid. Meget hård, siger Grethe, som fortsatte med butikken.

Grethe og Ove havde aldrig en plan om, at forretningen og virksomheden skulle vokse. Men alligevel er der i dag 18 ansatte, og der køres mad ud i fire biler.

- Vi har aldrig stræbt efter at blive større. Vi har bare stræbt efter at holde en høj standard, siger Grethe, som undervejs har sagt farvel til endog meget store kunder, fordi hun ikke ville gå på kompromis med kvaliteten.

Hvor længe vil du blive ved med at arbejde?

- Indtil direktøren (datteren, red.) fyrer mig, eller Vorherre kalder, svarer Grethe.

Grethe Nylander står ved kassen hver dag i timen op til frokost, hvor blandt andre mange håndværkere kommer forbi og køber dagens madpakke. Foto: Peter Friis Autzen
Indtil bygningerne på nordsiden af Vesterbrogade blev fornyet sidst i 1980'erne, lå Lucullus på hjørnet her. Alleryderst til venstre kan skimtes ejendommen, hvor butikken ligger i dag. Arkivfoto: Peter Honoré
Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommer Korskæparken på ghettolisten?: Beboer advarer mod at 'hvile på laurbærrene'

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Alarm 112 For abonnenter

To unge mænd dømt for afpresning ved IBC: - Vi stikker en pind op i røven på dig

Fredericia

480 tyske krydstogtgæster lyner die Jacke og oplever kølige Fredericia i dag

Fredericia

Læser undrer sig over gadelys-udskiftning: Når kommunen alle 12.000 lamper inden udgangen af dette år?

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Erhverv For abonnenter

Erritsø-virksomhed er vækstet 100 procent om året - nu er pladsen blevet for trang

Erhverv

Dødsfald i familien blev startskuddet til ny begyndelse: I dag arbejder Petrit som selvstændig

Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fredericia

Højhus på 95 meter droppet: Nu forbliver grøn hjørnegrund bare grøn

Alarm 112 For abonnenter

Person omkom efter voldsom brand: Intet tyder på, at der er foregået noget kriminelt

Fredericia

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Annonce