Annonce
Fredericia

95 millioner kan blive flyttet: Sådan er køreplanen

Borgmester Jacob Bjerregaard (tv) og byrådskollegerne får fredag og lørdag præsenteret forskellige analyser af velfærdsområder inden budgetforhandlingerne. Blandt andet præsenteres temperaturmålingen på skoleområdet, hvor der tidligere i år var konference. Og hvor borgmesteren her taler med Fredericias ungeborgmester Liv Mataji. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Byrådet lægger i de kommende dage puslespillet og budgettet for 2020.

Hvor skal der spares, og hvor skal der bruges flere penge i Fredericia Kommune?

Det er temaet, når Fredericias byrådspolitikere i den kommende tid går ind i en intens forhandlingsperiode om budgettet for 2020.

Annonce

1) 12 analyser på to dage

Fredag morgen møder politikerne ind til et budgetseminar fra klokken 8 til 15.45, og lørdag er der samme hovedoverskrift på et møde fra klokken 8.30 til 16.

De to dage præsenteres byrådet for en lang række analyser, som er blevet færdige op til budgetforhandlingerne for 2020.

Fredag kommer fem analyser. Det er temperaturmålingen fra skoleområdet samt analyser af senior- og handicapområdet, misbrug, dagtilbud og sundhedshuset.

Lørdag er der syv analyser på menuen, nemlig transport, trafik- og erhvervsudvikling, parkering, Fredericia Vold, byggesager, campus og organisationsændringer. Med analyserne i hånden bliver politikerne klædt på til at tage beslutninger om det kommunale budget i de kommende år.

2) Flytning af 95 millioner kroner

Søndag er der ikke noget officielt på programmet for det samlede byråd. Men mandag møder de 21 lokale politikere igen ind til et temamøde, hvor de præsenteres for et basisbudget og et mulighedskatalog.

Mulighedskataloget er udarbejdet af forvaltningen i Fredericia Kommune, som i august fik til opgave at finde mulige besparelser for 95 millioner kroner. Det var økonomiudvalget, som bad forvaltningen komme med forslagene.

Politikerne ønsker at flytte de sparede kroner over til ældre, syge, udsatte borgere, handicappede og børn, da der er udsigt til stigende udgifter på de områder.

Til gengæld ønsker politikerne at spare penge via effektiviseringer, optimeringer, sammenlægninger af enheder og færre udgifter til blandt andet ledere og administration.

3) Ekstra byrådsmøde og høring

Men hvordan ser det ud, når man i praksis flytter rundt på 95 millioner kroner i kommunens budget? Det bliver fremlagt i mulighedskataloget og budgetforslaget. Det bliver førstebehandlet ved et ekstraordinært byrådsmøde mandag 23. september.

Derefter sendes budgetforslaget i høring frem til onsdag 9. oktober. I de to ugers høringsfase kan personale, brugere, borgere, interesseorganisationer og andre komme med høringssvar og indsigelser til planerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Kæmpestort million-underskud får konsekvenser: Fredericia Teater siger farvel til mange medarbejdere

Læserbrev

SF mangler stadig svar i sagen om konsulent-besparelser

Læserbrev: Fredericia Dagblad lagde 23. januar igen spalteplads til nok et indlæg omhandlende Fredericia Kommunes brug af privat konsulentfirma til besparelser på socialt udsatte og handicappede borgeres botilbud. Denne gang var det koncernchef Yelva Bjørnholdt Jensen, som på vegne af Fredericia Kommune var ude med et indlæg. Det havde dog været klædeligt, hvis det stedet havde været en formand for et af de ansvarlige udvalg som udtalte sig. I Kolding har byrådet truffet den beslutning, at man selv påtager sig ansvaret for de besparelser, som man finder nødvendige. Det har den fordel, at der alt andet lige skal findes færre penge, når der ikke skal kastes flere 100.000 kroner. efter et privat konsulentfirma som Anne Brorson Consulting. Vi må formode, at koncernchefen har afstemt sit indlæg med de politisk ansvarlige? Indlægget besvarer dog stadig ikke de spørgsmål, SF tidligere har rejst, så nu spørger vi lige igen! Mener man seriøst, at man kan spare 3,7 millioner kroner på botilbud, uden borgerne kan mærke det? Tror man på, at borgerens indsats er uændret? 3,7 millioner svarer til årslønnen for minimum 10 pædagoger eller 10 SOSU-assistenter fordelt på 13 borgere! Der mangler ligeledes stadig svar på, om de berørte borgere er orienteret om, at deres private oplysninger er blevet delt, med en privat virksomhed? Det er selvfølgeligt helt legalt og inden for lovgivningens rammer og intention at følge op på om borgeren stadig får det relevante tilbud, men det er bestemt ikke nogen ny opfindelse at holde status- og opfølgningsmøder. I de tilfælde, hvor borgere har fået det bedre, er det naturligt med en ny vurdering, som i SF's optik bør ske i et samarbejde mellem den kommunale sagsbehandler og borgeren. F.eks ved brug af det man blandt fagfolk kalder en VUM (Voksen udredningsmetode), en metode socialrådgivere og socialformidlere er uddannet til at bruge. I SF mener vi, at kommunens brug af spare-konsulenter kan begrænse borgerens retskrav på at blive partshørt, når støtten forhandles ned. Når dette uvæsen har fået lov til at brede sig, er det jo ikke, fordi der er dårlige sagsbehandlere på de sociale voksenområder. Forklaringen er snarere den underfinansiering, der er og har været over en årrække på handicap- og udsatteområdet. Det er tydeligvis ikke her, 'det historiske velfærdsløft' er faldet. I betragtning af den solide økonomi, vi efter sigende har Fredericia, bør det være muligt på ordentlig vis at finde den nødvendige finansiering til handicappede og socialt udsatte borgeres tilbud, uden der skal gå kræmmermarked i aftalerne. Vi ser stadig i forventning frem til at få svar på vores spørgsmål meget gerne fra medlemmerne fra de fra de to udvalg, som sagerne hører under. Når byrådet i Kolding kan forholde sig til problematikkerne, kan det jo ikke passe at det skal være så svært at få de ansvarlige politikkere til svare.

Fredericia For abonnenter

Folk på sociale medier ængstelige over barbering af volden: Men eksperter er helt rolige på dyrenes vegne

Annonce