Annonce
Livsstil

Advokaten: Hvorfor oprette en fremtidsfuldmagt?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - jeg henvender mig, da jeg overvejer at oprette en fremtidsfuldmagt, således at jeg kan sikre mine egne interesser i tilfælde af, at jeg ikke længere selv er i stand hertil.

Hvordan opretter man en fremtidsfuldmagt, og hvad indebærer det præcist?

Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen

Lone

! Kære Lone - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det er en god idé at oprette en fremtidsfuldmagt, da man derved, som du skriver, kan sikre, at sine interesser varetages, hvis man ikke længere selv er i stand til dette.

Fremtidsfuldmagter er et alternativ til værgemål. Har man ikke oprettet fremtidsfuldmagt på tidspunktet, hvor man ikke længere er i stand til at handle fornuftsmæssigt, kan man risikere at blive umyndiggjort og komme under værgemål efter værgemålsloven, hvor man ikke selv har indflydelse på, hvem der skal være værge.

Man kan oprette en fremtidsfuldmagt, hvis man er fyldt 18 år, og man fortsat er i stand til at handle fornuftsmæssigt på tidspunktet for oprettelsen. Man kan således ikke oprette en fremtidsfuldmagt, hvis man er under værgemål.

Fremtidsfuldmagten kan omfatte økonomiske og/eller personlige forhold. Økonomiske forhold kan blandt andet omfatte adgangen til at indgå retshandler og kontrakter - for eksempel lejekontrakter, at indgå betalingsaftaler med banker og sælge fast ejendom.

Personlige forhold omfatter blandt andet adgangen til at søge om offentlig hjælp, herunder hjemmehjælp, få aktindsigt mv.

Fremtidsfuldmagten kan være begrænset til enkelte forhold. Fremtidsfuldmægtigen kan således kun handle på dine vegne inden for de områder, som er omfattet af fremtidsfuldmagten. Du kan selv vælge, hvem du ønsker at indsætte som fuldmægtig, og du kan således udvælge en eller flere personer, som du har tillid til, og som du finder kompetent til at varetage opgaven.

En fremtidsfuldmagt vil træde i kraft, når man ikke længere selv er i stand til at varetage sine personlige eller økonomiske forhold, dette kan eksempelvis være i tilfælde af sygdom, herunder demens.

Fremtidsfuldmagten kan sættes i kraft efter indgivet anmodning til Familieretshuset - enten af dig selv eller af fremtidsfuldmægtigen. Sammen med anmodningen, skal der vedlægges en lægeerklæring. Såfremt det er Familieretshusets vurdering, at man ikke længere kan varetage sine interesser inden for de områder, som fremtidsfuldmagten omfatter, bliver fremtidsfuldmagten sat i kraft. Afgørelsen bliver tinglyst.

For at oprette en fremtidsfuldmagt skal denne registreres og underskrives digitalt i Fremtidsfuldmagtsregistret. Fremtidsfuldmagten skal herefter underskrives for en notar. Notaren vil ved sin påtegnelse bekræfte, at du er i stand til at handle fornuftsmæssigt.

Fremtidsfuldmagten kan tilbagekaldes eller ændres, hvis denne ikke er sat i kraft. Dette sker efter samme fremgangsmåde som ved oprettelse af fremtidsfuldmagten. Er fremtidsfuldmagten trådt i kraft, kan denne kun ændres eller tilbagekaldes, hvis du er i stand til at forstå betydningen heraf. Familieretshuset træffer afgørelse herom.

Jeg håber, ovenstående besvarede dit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H), mk@advokatkromann.dk

Annonce

Mest læste

Fredericia For abonnenter

Svar fra 16 familier er ikke nok: Tre partier kræver endnu en undersøgelse af Familieafdelingen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Borgmester glæder sig over analyse: - Familieafdelingen har min fulde tillid

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Fredericia

Sov med udsigt over parken: Ny shelterplads i Madsby klar om få uger

Alarm 112

Politi søger vidner til to optrin i trafikken: Fodgænger påkørt og bilist slået

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Vingård rykker køkkenet ud på ø

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Bjarne sælger sit bageri efter 27 år: - Tiden var inde

Danmark

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Fredericia

Rapport om Familieafdelingen er klar: Ingen tegn på fejlslagen kultur

Erhverv For abonnenter

Coronapandemien slog hårdt til på Trinity: Sådan går det på hotellet, som landede millionunderskud

Fredericia

Tre områder mangler nye skraldespande: Sådan gør skraldemændene i overgangsfasen

Annonce