Annonce
Fredericia

Afgået spidskandidat: - Jeg stiller op som løsgænger eller for en borgerliste

Søren Haastrup var spidskandidat for Alternativet i Fredericia. Nu satser han på at komme i byrådet som løsgænger eller som kandidat for en borgerliste. Der er kommunalvalg til november. Foto: Peter Friis Autzen
Alternativets nu tidligere spidskandidat mener, at hans chancer for at blive valgt er mindst lige så gode uden for Alternativet.

Fredericia: Selvom Søren Haastrup har trukket sig som kandidat for Alternativet i Fredericia og samtidig har meldt sig ud af partiet, satser han stadig på at være blandt Fredericias 21 byrådsmedlemmer efter valget til november.

- Jeg stiller op. Enten som løsgænger eller via en ny borgerliste, siger Søren Haastrup.

Han ved fra tidligere tidligere løsgængere, at tjansen som ensom politiker i et byråd kan være hård. Men hvis det ender med dén model, er han klar til det. Og han tror på muligheden for at blive valgt.

Annonce

- Jeg har fået mange henvendelser fra folk, som mener, at mine chancer er større uden for Alternativet. Det ved jeg ikke selv, om de er - men jeg tror heller ikke, at de er mindre. Mange har fortalt mig, at de gerne vil stemme på mig, men ikke på Alternativet, siger han.

Han går i protest over Alternativets lokale valgforbund med SF og Enhedslisten.

- Nogle synes måske, at det er en ret lille ting. Men det er det ikke for mig. Og jeg har gennem de seneste år lært at mærke efter, hvornår jeg skal sige fra og hvornår jeg skal sige til. Og her skulle jeg sige fra - og det lod jeg også bestyrelsen vide flere dage i forvejen, siger han.

Søren Haastrup har været gennem et voldsomt stressforløb, som har givet ham bedre mavefornemmelse for, hvad der betyder noget for ham, og hvad der ikke gør.

Hellere spild end Cecilie

Valgforbundet er en teknisk foranstaltning, hvor de tre partier deler "tiloversblevne" stemmer mellem sig. Det betyder, at et parti, der er tæt på at have stemmer nok til et mandat, kan hente de nødvendige stemmer hos et andet parti, der ikke er ligeså tæt på at opnå et mandat.

- Dermed kan en stemme på mig ende med at gå til et siddende byrådsmedlem, som har arbejdet for det modsatte af den åbenhed, jeg har kæmpet for. Det kan jeg ikke være med til, siger Søren Haastrup med henvisning til Enhedslistens Cecilie Roed Schultz.

- Det er bedre, at en stemme på mig går til spilde, end at den går til Cecilie, siger han.


Hellere, at en stemme på mig går til spilde, end at den går til Cecilie.

Søren Haastrup


Stemmespild betyder, at alle sæder i byrådet bliver "billigere" stemmetalsmæssigt.

I dét tilfælde kan man vel sige, at din beslutning også kommer andre partier til gode. Både dem, du er politisk uenig med, og dem, der allerede sidder i byrådet?

- Ja, men i det mindste er det så synligt og demokratisk, siger Søren Haastrup.

Den nu tidligere Alternativet-spidskandidat understreger, at hans beslutning ikke skyldes politisk uenighed eller uvenskab med sine tidligere partifæller.

- Der er meget god politik i Alternativet, og jeg ønsker dem et megagodt valg. Og jeg kan også godt se, at der er argumenter for et valgforbund - men for mig er argumenter imod stærkere.

Annonce

Ærgrelse hos Enhedslisten

Enhedslistens Cecilie Roed Schultz ærgrer sig over Søren Haastrups beslutning og undrer sig over, at det er hendes ageren i byrådet, der ligger til grund for den.

- Jeg har i byrådet luftet kritik og mistanke og spørgsmål. Også så meget, at jeg har fået kritik af andre byrådsmedlemmer for det. Og Enhedslisten er gået videre med flere af de sager, Søren også har argumenteret for: For eksempel en whistleblower-ordning, en undersøgelse af familieafdelingen og en undersøgelse af Jobcentret, siger Cecilie Roed Schultz.

Hun synes, at valgforbundet er vigtigt i bestræbelserne på at sikre små partier adgang til byrådet.

Byrådsmedlem Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten ærgrer sig over Søren Haastrups beslutning. Arkivfoto: Claus Fisker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hun var SÅ forsigtig, men endte alligevel med at smitte hele familien: Nu advarer Gitte alle andre mod at lade corona-paraderne falde

Fredericia For abonnenter

Fagforening havde 11 sager på Ulleruphus: Leder stoppede efter henvendelse

FC Fredericia

Målscorer sender stikpille til FC Fredericia-direktør: Jeg er åbenbart ikke en del af basen

Annonce