Annonce
Danmark

Afgifter på nikotinposer kan komme senere i år

Nikotinposer er et syntetisk alternativ til snus, som ikke indeholder tobak, men stadig nikotin i rå mængder. Skatteministeren forventer til efteråret en afklaring på, om der kan indføres afgifter på det billige produkt. Foto: Michael Bager
Avisen Danmark afdækkede tidligere på året, hvordan nikotinposer, som er et tobaksfrit men nikotinfyldt alternativ til snus, bliver prisdumpet. Skatteministeren forventer nu en afklaring til efteråret på, om afgifter skal indføres på nikotinposerne.

Nikotin: Godt nok er nikotinposer sammen med lignende tobakssurrogater nu gemt væk bag et gardin i kiosker og supermarkeder, men alligevel må de sælges billigt, da produktet ikke er omfattet samme afgifter og minimumspriser som for eksempel tyggetobak og cigaretter.

Det er en problemstilling, Skatteministeriet tager alvorligt, for som formand for Lægeforeningen Camilla Noelle Rathcke blandt andet har slået fast, er nikotinposen en vej ind i nikotinmisbrug for mange unge.

Et misbrug, der paser dårligt med Kræftens Bekæmpelses målsætning om et røgfrit Danmark i år 2030.

Annonce

Afklaring til efteråret

- Alt for mange dør hvert år af rygning. Det er en samfundsudvikling, som vi skal stoppe. Derfor er det afgørende for regeringen, at vi bryder fødekæden til de store tobaksfirmaer og forhindrer, at de unge generationer bliver afhængige af tobak, siger skatteminister Morten Bødskov (S), og skatteministeriet har da også iværksat en undersøgelse af muligheden for at pålægge nikotinposer en afgift, fortæller han.

- Regeringen har præsenteret en ambitiøs tobakshandleplan, hvori et af de mange tiltag er, at vi vil undersøge mulighederne for at lægge afgift på nikotinposer og lignende substitutter for de traditionelle tobaksprodukter. Det arbejde er i gang, og min forventning er, at vi er klar til at præsentere yderligere initiativer i efteråret.

Annonce

Stadig flere afhængige unge

Statens Institut for Folkesundhed oplyser ud fra undersøgelsen Ung19, at 21 procent af drengene og seks procent af pigerne på landets gymnasier enten dagligt eller jævnligt bruger snus, tyggetobak eller nikotinposer.

I 2014 var det blot fem procent af drengene og en procent af pigerne.

- Snus og nikotinposer er meget udbredt blandt de unge, og der er rigtig mange, som bliver afhængige af nikotinen. Og netop nikotinen er farlig for unge, da det skader udviklingen af hjernen i nogle af de vigtigste år, har rygestopskonsulent ved Røgfrit Odense, Vibe Kjøller Hjorth tidligere udtalt til Avisen Danmark.

Lige nu er regionerne ved at undersøge udbredelsen af snus og nikotinposer i 2021 blandt landets unge gennem en større kortlægning af borgernes trivsel og sundhed.


Vi vil undersøge mulighederne for at lægge afgift på nikotinposer og lignende substitutter for de traditionelle tobaksprodukter. Det arbejde er i gang, og min forventning er, at vi er klar til at præsentere yderligere initiativer i efteråret.

Morten Bødskov (S)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Politiet til stede i Korskærparken: Større indsats efter meldinger om hærværk og uønsket ophold i kældre

Annonce