Annonce
Fredericia

Aflysning: Grønlandske børn bliver hjemme i 2021

Der er ingen grønlandske børn, der i år skal hygge sig i lejren i Høll, hvor de for et par år siden fik udleveret gaver sponseret af Rotary. Hele traditionen med besøg i Fredericia er blevet aflyst i enighed mellem Ilulissat og Fredericia Kommune. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Besøg af Ilulissats 5. klasser er aflyst i 2021. Besøget i 2020 blev droppet i sidste øjeblik på grund af corona-risikoen, og det kunne meget vel ske igen i år. Så nu er beslutningen truffet på forhånd.
Annonce

Fredericia: Det har været nødvendigt at skuffe de 10-11-årige børn i Fredericias venskabsby Ilulissat med beskeden om, at de ikke får en tur til Fredericia til foråret. I over 50 år har venskabsbesøgene været fast indslag i skolegangen i 5. klasse i den grønlandske by, men ikke i år.

- Jeg har drøftet det med skolerne i Ilulissat, og vi er enige om, at vi aflyser allerede nu. Det er Ilulissat, der har det største budget for projektet, og de penge kan de så bruge til andre ting, siger formand for Grønlandsudvalget John Bech Hansen.


Sidste år måtte vi aflyse i sidste øjeblik, og den situation vil vi ikke stå i igen. Vi ved ikke, hvordan det hele ser ud i slutningen af april-maj, men vi tør ikke løbe risikoen.

Formand for Grønlandsudvalget John Bech Hansen


Det er selvfølgelig med beklagelse fra begge kommuners side, men situationen omkring corona-smitten er umulig at forudse.

- Sidste år måtte vi aflyse i sidste øjeblik, og den situation vil vi ikke stå i igen. Vi ved ikke, hvordan det hele ser ud i slutningen af april-maj, men vi tør ikke løbe risikoen. Hvis børnene skulle afsted, ville man være nødt til at købe flybilletter nu, og det er mange penge at bruge, hvis det så ikke kan lade sig gøre alligevel, siger John Bech Hansen.

Den melding er nu lagt ud på den fælles Facebook-side, som grønlandsudvalget har oprettet for, at grønlandske forældre og danske værtsfamilier har kunnet følge med i forberedelser og arrangementer for besøgene.

- Jeg er også begyndt at kontakte de folk, vi normalt har ind over arrangementet, og forklare at, vi er nødt til at aflyse, siger John Bech Hansen.

Annonce

Forberedelse til 2022

Det handler blandt andet om leje af Børnenes Vels koloni i Høll og kontakt til skoler og tidligere værtsfamilier, som gerne har villet gentage værtsrollen.

- Vi begynder at forberede os til 2022, så når jeg taler med værtsfamilierne, så tager vi også en snak om muligheden for at være klar til den tid, siger John Bech.

I Fredericia Kommune og andre kommuner betyder aflysningen, at det bliver et år uden besøg af et grønlandsk barn i 4. klasserne.

- Når der ikke var et besøg i 2020 og nu heller ikke i 2021, kan du så forestille dig, at det kan ende med, at man beslutter helt at droppe besøgene?

- Det er ikke en afgørelse, som vi træffer. Den beslutning skal tages i Ilulissat, men det tror jeg ikke, siger John Bech.

Med den lange tradition for besøgene er det nu de første børns børnebørn, som har været med på turene til Danmark. Værtsfamilierne bor ikke længere kun i Fredericia Kommune. Hovedvægten er her, men børnene rykker ind til værtsfamilier så fjernt som i Nordjylland og på Bornholm.

I 1969 besøgte de første grønlandske børn Fredericia. Opholdet blev den gang indledt med en uge i Troldehuset på Treldenæs. Traditionen er blevet holdt ved lige siden, men i 2020 betød corona-risikoen, at besøget i sidste øjeblik blev droppet, og nu er beslutningen om aflysning allerede truffet. Arkiv: Fredericia Dagblad
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Deltag i afstemninger: Overholder du og andre myndighedernes anbefalinger, når du handler?

Fredericia

Coronavirus har sat genbrugsbutik under pres: Syv af 18 var syge i første omgang - nu er yderligere sendt hjem

Debat

Radikale Andy Pedersen hylder en virkelighed, hvor ufaglærte danskere kommer i klemme - ikke min virkelighed

Annonce