Annonce
Middelfart

Afsløring: To kunstværker har taget plads i Klimabyen

Fredag blev kunstværkerne "Altings Tøven" (ses her i forgrunden) og "Krukke", som er placeret i den fjerne ende ned mod vandet, indviet på Vestre Kirkegård. Foto: Anne Vegeberg Hansen

Fredag blev to af de i alt fire skulpturer, der skal være en fast del af Klimabyen, afsløret på Vestre Kirkegård i højt solskinsvejr.

Middelfart: Hvordan er den lavet? Hvad inspirerede dig? Skal dit navn ikke stå på den, så man ved, at du har lavet den?

Spørgsmålene var mange til de to keramikere Gunhild Rudjord og Per Ahlman, da de fredag fik afsløret deres værker, som har fået fast plads på Vestre Kirkegård. Mere end 50 mennesker var mødt op for at tage del i afsløringen, hvor 1. viceborgmester Anni Tyrrestrup (løsgænger) startede ud med at byde velkommen.

- Netop Vestre Kirkegård er et af kommunens flotteste steder. Derfor er det passende, at vi i dag indvier to smukke kunstværker, der fremover skal stå placeret i lige så smukke omgivelser. På den måde kommer både kunst og kirkegård til sin ret, sagde Tyrrestrup og påpegede, hvordan de to værker spiller sammen med Klimabyen i den vestlige del af Middelfart by og den klimasikring, der er fundet sted på kirkegården:

- Når kunsten spiller en rolle i klimatilpasningen og i Klimabyen, så er det jo blandt andet, fordi vi med Klimabyen viser, at klimatilpasning og byforskønnelse kan og bør gå hånd i hånd, sagde Anni Tyrrestrup og påpegede, at klimasikringen sagtens kunne have været sket ved udelukkende at grave ned i jorden, men at man netop har tænkt i løsninger, der samtidig forskønner kommunen.

Skulpturer i Klimabyen

Der er i alt tre forskellige keramiske kunstværker - lavet af henholdsvis Gunhild Rudjord, Per Ahlman og norske Magne Furuholmen - som får fast plads i Klimabyen.Alle værker har været en del af jubilæumsudstillingen "Store formater - kloge hænder", som kunne opleves på Clay fra oktober 2017 til april 2018 til ære for Tommerup Keramiske Værksted, der har eksisteret i 30 år.

Per Ahlmans værk "Altings Tøven" er blevet placeret ved det nye vandanlæg, der er etableret ved Kongebrovej, mens Gunhild Rudjords værk "Krukke" kan ses i den anden ende af kirkegården med udsigt over Lillebælt.

Magne Furuholmens værk "Rook Takes Bishop" består af to skulpturer, der skal have plads på hjørnet af Algade og Brogade ved Middelfart Kirke, når anlægsarbejdere fra Klimabyen en gang er færdig der.

Gunhild Rudjord (tv.) står bag værket "Krukke", som har fået plads i den nordligste del af Vestre Kirkegård med udsigt ud over Lillebælt. Hun har hele tiden vidst, at værket skulle stå lige der - så det har hun haft for øje lige fra dag ét, hun begyndte på det. Foto: Anne Vegeberg Hansen

En kirkelig drøm

På Vestre Kirkegård er der blandt anlagt en udsigtstrappe med dertilhørende vandbassin, ligesom der er skabt en vandvej ned gennem kirkegården, som nu forbinder de to værkers placering på kirkegården. Og det er også til store glæde for kirkens folk - heriblandt formanden for menighedsrådet, Bit Jensen:

- På mange kirkegårde rundt omkring i landet ser vi smukke anlæg, hvor prikken over i'et for eksempel kunne være en smuk skulptur, en engel, et kors eller et springvand. Og jeg har altid haft en drøm om, at vi også her på vores kirkegård kunne skabe noget, der var helt specielt for dette sted. Indtil for et par år siden var det kun en drøm, men så kom der en henvendelse til menighedsrådet fra Klimabyen som sendt fra himlen, sagde hun, men erkendte samtidig, at det har været til gene for visse:

- Det har været en meget lang proces og også lidt svært for de mennesker, der har deres gravsteder i umiddelbar nærhed af det område, hvor der skulle arbejdes. Men nu ser det heldigvis ud til, at alt er faldet på plads på bedste vis. At anlægget så kan prydes med to meget smukke kunstværker gør jo, at min gamle drøm til fulde er gået i opfyldelse - og at Vestre Kirkegård her i Middelfart er blevet en hel speciel og smuk kirkegård til glæde for såvel pårørende som andre, der vil nyde freden, stilheden og skønheden på dette sted, tilføjede Bit Jensen.

Per Ahlman (tv.), der står bag værket "Altings Tøven) forklarede, hvilke tanker han havde gjort sig om sin skulptur, da han lavede den. Den illustrerer blandt andet en vanddråbe, som harmonerer godt med ideen om Klimabyen og det vandanlæg, som den er placeret ved. Foto: Anne Vegeberg Hansen
Annonce

Et kunst-samspil

Og hun var ikke den eneste repræsentant fra Middelfart Kirke, der kom ind på samspillet mellem kunst og kirke:

- Rationelt giver det ikke mening, for kirkegården er de dødes have, men det kan være af største betydning, at der er noget på kirkegården, som løfter vores blik op fra jorden og viser, at livet er værd at leve. Så tillykke til mig og alle os, der bruger kirkegården, sagde sognepræst Jens Backer Mogensen.

De to værker af henholdsvis Gunhild Rudjord og Per Ahlman er ikke de eneste skulpturer, der skal ud i Klimabyen. Der bliver også sat et tredje op ved selve Middelfart Kirke senere på året.

Værket "Krukke" har fået plads i den nordligste del af Vestre Kirkegård med udsigt ud over Lillebælt. Foto: Anne Vegeberg Hansen
1. viceborgmester Anni Tyrrestrup (løsgænger) måtte i sidste øjeblik holde åbningstalen i stedet for borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S): - Jeg er lige hoppet ind i Johannes' sted, fordi han sidder fanget i et tog et eller andet sted, lød det fra den tidligere DF'er, hvortil flere grinede. Foto: Anne Vegeberg Hansen
Menighedsrådformand Bit Jensen (nummer to fra højre) forklarede, hvordan vandstien, der går fra nyanlagte vandanlæg i den sydlige del af kirkegården op til Kongebrovej og ned til Sildemarken i den anden ende af kirkegården, kommer til at fungere, når det regner. Foto: Anne Vegeberg Hansen
Gunhild Rudjord står bag værket "Krukke", som har fået plads i den nordligste del af Vestre Kirkegård med udsigt ud over Lillebælt. Hun har hele tiden vidst, at værket skulle stå lige der - så det har hun haft for øje lige fra dag ét, hun begyndte på det. Foto: Anne Vegeberg Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hun var SÅ forsigtig, men endte alligevel med at smitte hele familien: Nu advarer Gitte alle andre mod at lade corona-paraderne falde

Annonce