Annonce
Navne

Aktiv fotograf fylder 70 år: Startede freelance som 68-årig

Pressefotograf Ludvig Dittman fylder tirsdag 70 år. I over 40 år har han arbejdet for først Kolding Folkeblad, siden Jydske Tidende og JydskeVestkysten. Foto: Søren Gylling

Pressefotograf Ludvig Dittmann fylder tirsdag 70 år. Fotografiet fylder alverden for Ludvig og han kan bare ikke lade kameraet ligge. Så for ham var det naturligt at starte op som freelance-fotograf i en alder af 68 år.

Han ville i grunden være kleinsmed. Ligesom alle kammeraterne hjemme i Fredericia.

Men da de fleste lærepladser var blevet optaget, og han altid havde interesseret sig for at fotografere, kom han i stedet i lære som portrætfotograf. Og det har han bestemt aldrig fortrudt.

Pressefotograf Ludvig Dittmann, der tirsdag den 11. december fylder 70 år, elsker at fotografere.

Selvom alderen siger "pensionist" er det langtfra tilfældet med Ludvig Dittmann. I maj sidste år tog han en frivillig fratrædelse fra JydskeVestkysten - blot for at starte sin egen freelanceforretning.

Så han rykker fortsat ud en gang imellem for JydskeVestkysten og en hel del andre kunder. Engang fotograf. Altid fotograf.

Annonce

Blå bog

Ludvig Dittmann er gift med Lizzie og bor privat på Hasselvænget i Sdr. Bjert.

Har døtrene Pernille og Majbrit, der bor i Vonsild og Ødis.

Bruger rigtig mange timer på de fem børnebørn.

Har været tillidsmand for sine kolleger.

Blev 1. januar 1977 ansat som fotograf hos Peter Thastum, Kolding Folkeblad. Den 1, januar ansættelse på Jydske Tidende. Ved fusionen ansat på JydskeVestkysten. Stoppede 1. maj sidste år.

Foto: Søren Gylling

Fotograf i flyvevåbnet

Ludvig Dittmann har taget tusindvis af billeder fra luften og jorden, gennem hans mere end 40-årige virke i pressens tjeneste. Ofte ankom han til stederne i sin uundværlige Citroen Berlingo, hvor askebægeret i årevis var fyldt med skoddede cigaretter. Men, så fik han en påmindelse, der gjorde, at cigaretterne blev lagt på hylden fra den ene dag til den anden.

Mange på Kolding-egnen kender Ludvig Dittmann. Men hvor mange kender Jacob Dittmann. Det er de færreste, men hans fødenavn er Ludvig Jacob Dittmann, søn af en bagermester i Fredericia og tvilling til en søster, hvis fødselsdag han fejrer på selve dagen, mens familie og venner er inviteret til at festligholde hans runde dag senere på måneden.

Ludvig Dittmann kom i fotolære hos IC Foto i Fredericia, hvor han blev oplært i portræt- og reklamefotografering, men også i pressebilleder, da chefen leverede billeder til DR og den daværende TV-avis.

Herefter "sprang" Ludvig Dittmann soldat i Karup. Det med at springe, var nu så meget sagt. For Flyvevåbnet havde en fototjeneste.

- Alle fotografer blev dengang indkaldt til tjeneste i Karup. Vi var jo billig arbejdskraft, lyder det fra Ludvig Dittmann.

Et skønt arbejde

Efter militærtiden overtog han Anne Grams Efterfølger i fødebyen, hvor han igen koncentrerede sig om portrætfotografering og billeder til egnenes aviser, Jydske Tidende, Aktuelt og Fredericia Dagblad. Men med foden under eget bord, tog han også stribevis af bryllupsbilleder og billeder til fødselsdage og barnedåb.

- En dag var jeg hyret til at fotografere til en begravelse i Kolding af en meget kendt person. Her stødte jeg på fotograf Nils Rosenvold, der var pressefotograf hos Peter Thastum, der leverede fotos til Kolding Folkeblad. Jeg blev fastansat hos Thastum, nedlagde min forretning og tilsammen blev det på Kolding Folkeblad, Jydske Tidende og JydskeVestkysten til 41 år, inden jeg tog en frivillig fratrædelse i maj sidste år, fortæller Ludvig Dittmann.

Der er fotoopgaver, han aldrig glemmer.

- Det var under læretiden, da Shell-raffinaderiet i Fredericia brændte. Jeg var den første på stedet, og da min chef havde gode kontakter hos Shell, fik jeg taget billeder, som gik hele landet rundt, husker Ludvig Dittmann.

Men han husker også, da han skulle fotografere fra toppen af den ny Lillebæltsbro.

- Og der er langt ned, men jeg havde ingen højdeskræk, siger fødselaren.

- De værste opgaver, jeg kunne sendes på som fotograf var, når jeg skulle stå ved retten og tage fotos af tiltalte og dømte personer i særlige uhyggelige sager. Blandt andet Heidi-sagen om den forsvundne fire-årige pige i Kolding, og da en moder var ved at kvæle sit barn på Kolding Sygehus. Jeg hadede simpelthen de opgaver, fortsætter Ludvig Dittmann.

- Men heldigvis har der været rigtig mange positive opgaver. For mig har Alfa og Omega altid været at møde forskellige mennesker i forskellige situationer. Jeg har haft et skønt arbejde, fortæller han.

Aktiv i LykkeLiga

Trods en travl hverdag, har der været plads til fritidsinteresser. I otte år bestyrede Ludvig Dittmann kantinen i Bjert-Hallen sammen med datteren. Og han har også været formand for KFUM Håndbold i Sdr. Bjert. Da de forskellige sportsklubber blev lagt sammen, blev Ludvig kasserer for Bjert Idrætsforening.

I dag er han aktiv i "LykkeLiga", et håndboldinitiativ for udviklingshæmmede børn. Han har selv et handicappet barnebarn, som betyder rigtig meget for ham. Nu er han med til at træne 20-25 handicappede børn i håndbold.

- Hold op, hvor jeg nyder at se de glade børn omkring mig, siger Ludvig Dittmann.

Og motion dyrker han som aldrig før. Han har blandt andet deltaget i velgørenhedsløb på cykel i USA.

- Havde nogen for 15 år siden sagt, at jeg ville blive glad for at cykle, havde jeg svaret: Aldrig. Nu er jeg den lykkelige indehaver af tre cykler, storgriner en tilfreds fødselar.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Annonce