Annonce
Kultur

Aktiv Fritid: Frygter at svigte børn med størst behov i ny model

Den nye model for Aktiv Fritid lægger op til mere fokus på at hjælpe flere børn, og der bliver færre ressourcer til indsatser for de børn og unge, der har brug for mest hjælp og støtte til fritidsaktiviteter, mener Karin Schwartz. Arkivfoto: Louise Koustrup
Fra årsskiftet skal projektet Aktiv Fritid favne bredere og have flere børn ind under paraplyen. Fritidskoordinator Karin Schwartz frygter, at børnene med størst behov for hjælp kommer til at betale prisen.

Esbjerg Kommune: Det kan blive de stærkt socialt udsatte børn og unge, der kommer til at betale prisen, når projektet Aktiv Fritid fra årsskiftet bliver sat i nye rammer.

Politikerne har netop nikket ja til en ny model for Aktiv Fritid, så det fra 1. januar 2022 får mere udtryk af en forebyggende indsats for de mange, i forhold til en individuel indsats for den enkelte.

Flere opgaver og mere ansvar lægges ud i klubber, skoler og kommunale instanser, og specielt en ting bekymrer fritidskoordinator Karin Schwartz, der har været med i Aktiv Fritid i alle ti år.

Annonce

- I dag har vi 130 pladser til de børn og unge, der er allermest socialt udsatte og har allermest brug for hjælp og støtte til at komme afsted til fritidsaktiviteter med en guide tilknyttet. Som det ser ud i den nye model, er det antal reduceret til 15 i form af de såkaldte guldpas, som medarbejderne ved Familierådgivningen kan tildele udsatte børn og unge, når de spotter dem. Det tal virker umiddelbart meget lavt, og jeg er desværre helt sikker på, at det ikke dækker det behov, der er, siger Karin Schwartz.

15 guldpas

I den nye model er det tilføjet, at Familierådgivningen kan tilkøbe yderligere guldpas, men det er både en dyr og ufleksibel løsning, mener Karin Schwartz.

- Vi siger farvel til en kollega i den nye model, og jeg vil mene, at det er endnu dyrere at købe mere hjælp fra gang til gang, og for det andet bliver det meget mere bureaukratisk. Nu skal man først indhente godkendelse til at købe flere guldpas. Det kan ende med et afslag, og i hvert fald tager det længere tid end i dag, hvor vi kan have et barn i gang med en aktivitet samme eftermiddag, som vi spotter ham eller hende, vurderer Karin Schwartz.

Annonce

Gode aspekter

Hun understreger, at hun ikke er ude på at skyde den nye model for Aktiv Fritid ned, for der er bestemt også gode aspekter.


Mit hjerte græder og er bange for, at de mest udsatte børn ikke får den hjælp og støtte, som de har behov for.

Karin Schwartz.


- Når vi nu er placeret under Kultur & Skole, hvor vi tidligere var under Børn & Familie, så giver det jo god mening, at vi skal have mere fokus på skole og klub og hjælpe flere "gråzone-børn" med mindre behov, og jeg er glad for, at der skal mere gang i de lokalforankrede aktiviteter. Vi har heldigvis flere strenge at spille på, blandt andet skal vi have løbet Familieidræt i gang, det skal køre hen over hele sommeren, og vi skal have gang i Fritidsbutikken igen. Vi har løbet stærkt indtil nu og får ikke mindre travlt i den nye model. Jeg glæder mig til opgaverne, men mit hjerte græder og er bange for, at de mest udsatte børn ikke får den hjælp og støtte, som de har behov for, erkender Karin Schwartz.

Status

Formand for Esbjerg Kommunes Kultur- & Fritidsudvalg, May-Britt Andrea Andersen (K), udtrykker sig positivt om den nye model for Aktiv Fritid og er sikker på, at man på den måde kan nå flere børn og unge. 

Hun erkender samtidig, at det muligvis kan koste på individ-niveau. 

Politikerne har ønsket en status på Aktiv Fritid i slutningen af 2022, og ifølge udvalgsformanden kan der blive tale om tilretninger, hvis det viser sig hensigtsmæssigt.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Svar fra 16 familier er ikke nok: Tre partier kræver endnu en undersøgelse af Familieafdelingen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Borgmester glæder sig over analyse: - Familieafdelingen har min fulde tillid

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Fredericia

Sov med udsigt over parken: Ny shelterplads i Madsby klar om få uger

Alarm 112

Politi søger vidner til to optrin i trafikken: Fodgænger påkørt og bilist slået

Kultur For abonnenter

Anmeldelse: - Selv generalløjtnant Frederik von Bülow må have rocket med fra pladsen i himlen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Ny politisk forening klar med debat: Hvad sker der i Fredericia lige nu

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Bjarne sælger sit bageri efter 27 år: - Tiden var inde

Danmark

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Fredericia

Rapport om Familieafdelingen er klar: Ingen tegn på fejlslagen kultur

Erhverv For abonnenter

Coronapandemien slog hårdt til på Trinity: Sådan går det på hotellet, som landede millionunderskud

Fredericia

Tre områder mangler nye skraldespande: Sådan gør skraldemændene i overgangsfasen

Annonce