Annonce
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm blev tydeligt vred, da Kristofer Krarup skaffede sig adgang til et corona-pressemøde og luftede en konspirationsteori om, at coronavirus slet ikke findes. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Brostrøm reagerede vredt på live-pressemøde, da "journalist" spurgte, om der er bevis for, at coronavirus findes.

Pressemøde-stunt: - I har ikke noget bevis for den her SARS/COV2-virus. Hvordan forholder du dig til det? Er der ikke nogen sygdom?

Faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, lignede en mand, der ikke helt vidste, om han var udsat for en spøg, da han tirsdag eftermiddag blev præsenteret for en af tidens populære konspirationsteorier på et pressemøde i Sundheds- og Ældreministeriet.

Men der var ingen skjulte kameraer. Tværtimod blev mødet sendt direkte på både DR, TV2 og adskillige netaviser, hvor man kunne overvære Kristofer Krarup stille sit spørgsmål.


At komme her med myter om, at vi ikke har bevist virus, at vi ikke har set virus, eller at virus ikke er årsag til sygdommen, det har ingen steder hjemme.

Søren Brostrøm, vred direktør for Sundhedsstyrelsen på pressemøde


Han præsenterede sig som "journalist på Midtsjællands Medier". Det medie findes ikke, og da Avisen Danmark ringer til ham, bekræfter Kristofer Krarup, at han ikke arbejder som journalist eller er uddannet som sådan.

Kristofer Krarup udgav sig for at være journalist på det fiktive medie "Midtsjællands Medier" og fik adgang til et live-transmitteret pressemøde. Privatfoto

- Jeg havde regnet med, at journalisterne havde stillet det her spørgsmål for lang tid siden. Men de er jo bare mikrofonholdere, som ikke stiller kritiske spørgsmål. Og nu var der en kvik borger, som havde stillet spørgsmål til Statens Seruminstitut og Sundhedsstyrelsen, og det syntes jeg, de skulle have lov til at svare på, fortæller Kristofer Krarup.

Det har ingen steder hjemme

Kåre Mølbak forsøgte at besvare spørgsmålet, inden en tydeligt vred direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm tog over:

- At komme her med myter om, at vi ikke har bevist virus, at vi ikke har set virus, eller at virus ikke er årsag til sygdommen, det har ingen steder hjemme, sagde Søren Brostrøm efter først at have understreget, hvordan den ny coronavirus er veldokumenteret.

Aktindsigt er misforstået

  • JFK21 er en af mange, som har delt en populær konspirationsteori på sociale medier, som hævder, at coronavirus slet ikke findes.
  • Sagen bunder i en aktindsigt, hvor en borger har bedt om at få udleveret specifik dokumentation for virus'ens eksistens. Og da de præcise dokumenter ikke fandtes, er det udlagt, som om at der ikke findes noget bevis.
  • Facebook har forsynet opslagene med et faktatjek-stempel og en henvisning til hjemmesiden www.tjekdet.dk.

Kristofer Krarup bekræfter, at han er menigt medlem af det nye politiske parti JFK21, som ynder at stille spørgsmål ved myndigheder og mediers sanddruelighed.

JFK21 har flittigt delt opslag på sociale medier, der forholder sig skeptisk til, om coronavirus findes. Det gør det altså, fastslår Søren Brostrøm, som har opbakning fra sundhedsmyndigheder og videnskabsfolk i hele verden.

Det er uklart, præcis hvordan Kristofer Krarup fik adgang til pressemødet.

Redaktionel note: Artiklen er opdateret 6. oktober. Oprindeligt skrev vi i faktaboksen, at myten om coronavirussens ikke-eksistens bliver punkteret af hjemmesiden tjekdet.dk. Det er ikke helt korrekt. Redaktionen bag tjekdet.dk forklarer i deres artikel, at Statens Serum Instituts (SSI) afvisning på en meget omtalt aktindsigt alene er et afvisende svar på begæring om aktindsigt. SSI medgiver over for Tjekdet.dk, at man burde have givet et bedre svar, og SSI skriver i et svar til Tjekdet.dk, at man ikke på noget tidspunkt har haft grund til at betvivle virussens eksistens - dog uden, at Tjekdet.dk har fået udleveret skriftlig dokumentation for, om virus findes eller ej.

Ved samme lejlighed har vi rettet en tastefejl i en billedtekst, hvor det fremgik, at Kristofer Krarup havde udgivet sig for at være fra "Sjællands Medier". Han udgav sig for at være fra "Midtsjællands Medier", som altså ikke findes.

Forsiden netop nu
Fredericia

Fynsk teater lægger billet ind på Fredericia Teaters million-tilskud fra staten: - Vi skal rykke hurtigt nu