Annonce
Fredericia

Al uddannelse er da lukket ned, eller hvad? Læser undrer sig over åben skole og kantine

Hvorfor må kantinen på EUC Lillebælt holde åben og AMU-kurser gennemføres, når statsministeren har lukket landet uddannelsesinstitutioner og restauranter? Det undrede en læser sig over - og det samme gjorde journalisten. Men nu er svaret fundet. Arkivfoto: EUC Lillebælt
Hvordan kan det lade sig gøre, at EUC Lillebælt i næste uge byder velkommen til 125 AMU-kursister midt under en corona-nedlukning, hvor alle andre elever på landets uddannelsesinstitutioner er hjemsendt? Det spørgsmål fandt dagbladet svaret på.
Annonce

Fredericia: Hjemmeundervisning, fjernundervisning, nedlukning. Alle elever sidder i disse dage og terper i lidt andre omgivelser, end de gjorde før jul. Coronaen har igen for alvor fat i Danmark, og derfor lukkede landets statsminister dele af Danmark ned frem til foreløbig 17. januar.

Men hvorfor er der så kursusaktivitet på EUC Lillebælt på Teknikervej? Det undrede en læser sig over og stillede spørgsmål ved, om det i det hele taget er forsvarligt.

- EUC Lillebælt, 125 nye elever næste uge og åben kantine. Er det forsvarligt? Lød spørgsmålet, der blev sendt fra en læser, der ikke ønskede at oplyse hverken navn eller adresse.


Man kan ikke gennemføre krancertifikat, lastbilkørekort eller truckcertifikater som fjernundervisning.

Hugo Nielsen, uddannelseschef, EUC Lillebælt


Men spørgsmålet var – den manglende spørger-identitet til trods – relevant i disse tider. Så journalisten måtte grave dybt for at finde svar på, om det overhovedet var tilladt. For var al uddannelse ikke lukket ned? Det korte svar er jo, men det kræver en nærmere forklaring.

Annonce

AMU undtaget

Jagten på svar var ikke langt inde i sin proces, før der begyndte sig at tegne et billede. AMU-kurser landet over virkede til at blive gennemført. Men hvad med alt snakken om forsamlingsforbud, afstand og at der igen skulle kontrol over smitten?

- Certifikatgivende AMU-kurser er undtaget af nedlukningen, men det er kun disse, vi må gennemføre som tilstedeværelsesundervisning, fortæller Hugo Nielsen.

Han er uddannelseschef på EUC Lillebælt, der normalt har hundredvis af mennesker gennem uddannelsesstedet for at blive opkvalificeret til det ene eller det andet. De 125 personer, der står til at starte i næste uge, er omkring 20 procent af, hvad EUC Lillebælt ellers normalt har igennem.

En del af de udbudte AMU-kurser er af såkaldt særlig samfundsmæssig betydning. Eksempelvis at lastbilchauffører får deres kørekort, så de kan udføre samfundsvigtige og -kritiske funktioner, som det er at køre med for eksempel fødevarer.

Annonce

Mundbind og afstand

Det er dog kun dem indenfor transport, der bliver gennemført med fysisk fremmøde på EUC Lillebælt, understreger uddannelseschefen.

- Man kan ikke gennemføre krancertifikat, lastbilkørekort eller truckcertifikater som fjernundervisning. Men vi overholder de retningslinjer, som er udstukket fra regeringen med blandt andet de to meters afstand. Derudover har eleverne mundbind på, når de bevæger sig rundt på fællesarealer. En stor del af kursusindholdet på de her hold foregår udendørs, siger Hugo Nielsen.

Udover lastbilkørekort, krancertifikater og truckcertifikater er det også muligt at gennemføre et kursus, der giver dig certifikat til at arbejde med farligt gods og varmt arbejde. Kurserne har en varighed på alt mellem en dag og 20 dage. Varmt arbejde-certifikatet tager en dag, kran-certifikatet tager mellem fem og 20 dage at gennemføre, afhængig af certifikattype, mens det tager fem dage at gennemføre et farligt gods-kursus og syv dage for at få mulighed for at køre gaffeltruck.

Annonce

En lukket åben kantine

Det er altså forholdsvise korte kursusophold. I næste uge starter otte-ni hold op med hver 12-15 deltagere.

Men hvad er der så med den kantine? For restauranter og spisesteder blev da også pålagt at lukke ned og kun have mulighed for at tilbyde takeaway?

- Det er rigtigt, at kantinen er åben, men madsortimentet er begrænset, og vi kører kun med én varm ret, mens det er kantinepersonalet, der portionsanretter. Buffeten er lukket ned, slår Hugo Nielsen fast.

Og at kantinen på EUC Lillebælt er en lukket en af slagsen og ikke åben for offentligheden, gør hele forskellen i forhold til nedlukning, da tilgængeligheden er en helt anden, end det er tilfældet med de mange restauranter og spisesteder, der er blevet tvunget til lukke for spisende gæster.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Afklaring om støtte til Fredericia Musicalteater trækker ud - byrådet kæmper for at bevare tilskud

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Annonce