Annonce
Læserbrev

Alle har ret til en værdig afslutning på livet

Jane Heitmann

Debat: Jeg kan næsten ikke finde ord for, hvor rystet jeg er over, at Bent Albæk-Nielsen her i avisen mener, at jeg bør takke Svend Lings, som bl.a. er kendt for at lægge en selvmordsmanual på internettet til fri afbenyttelse. Lad mig kort minde om, at Svend Lings er dømt i retten for hans handlinger og hjælp til selvmord. Den slags fortjener hverken tak eller ros, men kraftig afstandtagen.

Når det så er sagt, så mener jeg, at alle har ret til en værdig afslutning på livet og også ret til indflydelse på, hvordan man kommer herfra. Jeg har stor forståelse for den angst og bekymring, som mange giver udtryk for, når den sidste tid nærmer sig. Mange er bange for, at den sidste del af livet med en alvorlig livstruende sygdom skal leves i et smertehelvede. Den bekymring skal vi anerkende.

Derfor er det og har det været vigtigt for os i Venstre at få justeret lovgivningen, så man som uafvendeligt døende kan vælge, at sove stille ind i døden uden smerter, på et tidspunkt man selv har valgt. De giver bl.a. mulighed for at ens kære kan være tilstede og få sagt farvel på den mest rigtige og omsorgsfulde måde.

Annonce

Lad mig kort minde om, at Svend Lings er dømt i retten for hans handlinger og hjælp til selvmord. Den slags fortjener hverken tak eller ros, men kraftig afstandtagen.

Mange ønsker at dø hjemme i en tryg ramme. Men virkeligheden er, at langt de fleste af os dør på hospital, hospice eller plejehjem. En af grundende er, at vi mangler uddannet personale til at varetage den palliative eller lindrende pleje. Derfor stiller Venstre forslag i Folketinget om, at vi uddanner 100 ekstra læger inden for palliation, ligesom vi ønsker at alle døende med en livstruende sygdom får ret til tre samtaler med en sundhedsperson, som har særlig viden om lindrende behandling.

Vi ved, at mange i den sidste tid har spørgsmål af åndelig, eksistentiel, social eller psykologisk karakter. Den svære samtale skal man have bedre mulighed for at få – også så ens pårørende får den bedste hjælp i en svær og sorgfuld tid.

Men den bedste hjælp er ikke at dø med en selvmordsmanual i hånden fra Svend Lings hverken for den enkelte eller de pårørende.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommer Korskæparken på ghettolisten?: Beboer advarer mod at 'hvile på laurbærrene'

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Alarm 112 For abonnenter

To unge mænd dømt for afpresning ved IBC: - Vi stikker en pind op i røven på dig

Fredericia

480 tyske krydstogtgæster lyner die Jacke og oplever kølige Fredericia i dag

Fredericia

Læser undrer sig over gadelys-udskiftning: Når kommunen alle 12.000 lamper inden udgangen af dette år?

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Debat For abonnenter

Ingen grund til panik: Ny mutation klarer vi også med selvdisciplin og videnskab

Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fredericia

Højhus på 95 meter droppet: Nu forbliver grøn hjørnegrund bare grøn

Alarm 112 For abonnenter

Person omkom efter voldsom brand: Intet tyder på, at der er foregået noget kriminelt

Fredericia

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Annonce