Annonce
Fredericia

Alternativet var en konkurs: Messe C-køb er usædvanligt, men nødvendigt, mener politikere

Bygninger og parkeringspladser på Vestre Ringvej ejes nu af Fredericia Kommune. Fonden Messe C har solgt bygningerne for 62,25 mio. kroner og tilbagebetalt et rente og afdragsfrit lån på 18,4 mio. kroner. Det giver kommunen en udgift på godt 44 mio. kroner, som trækkes af kassebeholdningen. Fonden lejer sig efterfølgende ind. Det vil koste 1,7 mio. kroner årligt at drifte centret, mens lejeindtægten estimeres til 2,4 mio. kroner. Arkivfoto
Det er ikke en kommunal opgave at drive messecenter. Men uden købet af Messe C's grund og bygningerne ville fonden være gået konkurs. Det ville have efterladt Fredericia Kommune med et tab på 18,2 mio. kroner, og byen ville miste en vigtig erhvervsinfrastruktur.
Annonce

Fredericia: Købet af Messe C's bygninger og grund var nødvendigt, hvis messecentret skulle undgå en konkurs.

Sådan siger borgmester Jacob Bjerregaard (S) om baggrunden for den usædvanlige ejendomshandel, Fredericia Kommune offentliggjorde tirsdag.

- Lige nu er messecentret meget hårdt ramt af coronakrisen. Vi fik en henvendelse fra Fonden Messe C om, at de var på vej mod en konkurs, medmindre der skete noget, fortæller borgmesteren om købet på 62,25 millioner kroner.

Beslutningen er truffet i enighed i byrådet, og der ligger dermed også borgerlige stemmer til grund for beslutningen. Venstres Christian Jørgensen og Nye Borgerliges Karsten Byrgesen står bag opkøbet.

- Men det har været afgørende for mig, at vi ikke gør det her for at redde fonden. Det har alene været for at sikre, at vi fortsat har et messecenter som et aktiv for vores erhvervsliv, siger Karsten Byrgesen.


Lige nu er messecentret meget hårdt ramt af coronakrisen. Vi fik en henvendelse fra Fonden Messe C om, at de var på vej mod en konkurs, medmindre der skete noget.

Borgmester Jacob Bjerregaard (S)


Den præmis er Christian Jørgensen helt på linje med.

- Vi skal ikke drive messecenter, men vi har ment, at vi med købet har kunnet lave en fornuftig businesscase for kommunen. Vi indgår en lejeaftale med fonden eller andre potentielle lejere, og ender med et lille overskud, samtidigt med at vi sikrer en fortsat messeaktivitet. Det er vigtigt, siger han.

Annonce

Lån sikret

Messe C har forpligtet sig til at betale et lån på 18 millioner kroner tilbage. Ifølge borgmesteren stammer lånet tilbage fra 1995. Dermed er det 44 millioner kroner, der trækkes op af kommunekassen i denne omgang.

- Det betyder, at vi har fået sikkerhed for vores lån. Var fonden gået konkurs, ville vi have tabt pengene. Jeg har fået garanti for, at vi på trods af det træk stadig vil have en kommunal likviditet på 150 mio. kroner i 2024, som vi har vedtaget i budgettet. I dag har vi 371 mio. kroner, siger Karsten Byrgesen.

Med købet sikrer man både bygningerne og infrastrukturen omkring messecentret. Man sikrer sig også imod, at en tredjepart køber messecentret og bruger området til et helt andet formål, påpeger borgmesteren.

- Det er klart, vi ikke havde set os gå ind i den handel for et år siden, siger Jacob Bjerregaard, som peger på, at messecentret har drevet en fornuftig forretning i mange år, inden coronakrisen og forsamlingsforbuddet ramte branchen så hårdt.

Undervejs har der været undersøgt "en vifte af muligheder" for at hjælpe, oplyser borgmesteren. Advokatfirmaet Bech Bruun har kigget på mulige konstruktioner og de juridiske aspekter. Det endte altså med et køb, lidt på samme måde som Herning Kommune investerede i bygninger før sommerferien, da MCH A/S dermed fik et kapitalindskud.

- Vi har været en messeby siden 1915, og på denne måde har vi fortsat mulighed for at være det, siger Jacob Bjerregaard.

Annonce

Overskud på drift

Driftsomkostninger til eksempelvis vedligehold af bygninger er på 1,7 millioner kroner årligt. Til gengæld forventes lejeindtægterne fra Messe C at ligge på årlige 2,4 millioner kroner.

- Kan I ikke risikere at mangle indtægter? Er I sikre på, at der overhovedet kommer gang i messebranchen på samme måde som før?

- Vi regner med det fra 2022, mens 2021 stadig vil være præget af corona. Men fra 2022 regner vi med, at messeaktiviteten er oppe at køre igen. Det er vi nødt til at regne med. Der kommer en vaccine, og der skal gang i økonomien igen. Det er vores klare overbevisning. Messe C har en masse messer i ordrebogen, som de regner med at afvikle. Vi håber og forventer, at der igen kommer meget aktivitet i Messe C, siger borgmester Jacob Bjerregaard.

Det håber Karsten Byrgesen og Christian Jørgensen også, men pointerer, at der også vil være mulighed for at leje ud til anden side.

- Vi vil i så fald eje bygningerne, og så kan vi enten finde andre lejere eller i yderste konsekvens sælge dem igen, hvis branchen går helt i sort, siger Christian Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Seks nye coronatilfælde

Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Fredericia For abonnenter

Virksomheder glade for elitesmileys: - Det, der betyder mest, er, at kunderne ved, at alt er, som det skal være

Annonce