Annonce
Læserbrev

Alternativet vil have et borgerting: Demokratiet har brug for andet end politikere

På nationalt plan har Folketinget allerede taget første skridt mod mere åbenhed ved at indføre borgerforslag. Nu er tiden til at tage næste skridt mod et stærkere og mere involverende demokrati.

Læserbrev: Det er ikke altid nemt at vide, hvor man skal vende sig hen, hvis man gerne vil påvirke noget politisk, om det så er i kommunerne, regionerne eller på landsplan.

Det er vigtigt, at vi alle sammen både ved, men også rent faktisk oplever, at det er muligt at komme til orde, og at vi kan deltage i den politiske proces.

Vi skal have demokratiet meget tættere på.

Derfor fremsætter Alternativets folketingsgruppe 16. januar et forslag omkring indførelsen af et borgerting på nationalt niveau, og i ugerne efter følger Alternativet i Aarhus og Syddjurs kommuner samt i Region Midtjylland op med forslag om lokale borgerting.

Et borgerting er en samling af frivillige og repræsentativt udvalgte borgere, der to gange om året udvælger et emne, som medlemmerne gennem åben dialog vil blive klogere på og diskutere.

Alle politiske områder er åbne; det kan være alt fra beskæftigelse til fødevare-, skole- eller skattepolitik, som borgertinget ser nærmere på.

Herefter skal der holdes en række høringer med eksperter, så borgertinget får præsenteret både synspunkter og forskning om det emne, der er fokus på.

Efterfølgende kan medlemmerne af borgertinget præsentere konkrete anbefalinger til deres politikere, som så kan tage det videre.

Der er masser af eksempler med lignende modeller rundt om i verden. Både Frankrig, Canada og Australien har arbejdet med forskellige varianter for borgerting, men også på byniveau i f.eks. polske Gdansk, spanske Madrid og den tysktalende del af Belgien er erfaringerne gode.

Irlands version af borgerting, Citizens’ Assembly, var medvirkende til, at parlamentet sidste år afskaffede landets forbud mod abort.

På nationalt plan har Folketinget allerede taget første skridt mod mere åbenhed ved at indføre borgerforslag.

Nu er tiden til at tage næste skridt mod et stærkere og mere involverende demokrati.

Politikerne og forvaltningen skal ikke lukke sig om sig selv, og nærdemokratiet skal ikke afvikles - lige tværtimod. For vi kan ikke klare os med politikere alene; der er brug for dig, der læser med!

Derfor håber Alternativet i Aarhus og Syddjurs kommuner samt i Region Midtjylland, at vores politiske kollegaer har modet til at bakke op om forslagene om borgerting på lokalt plan, samt at borgerne rundt omkring er klar til at tage imod invitationen for at udvikle et endnu stærkere demokrati.

Annonce
Rasmus Foged. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Seks Horsens-boksere i finalen ved JM

Læserbrev

Dagpengedebat: Det nærmer sig det rene hykleri, DF

Læserbrev: De seneste dages debat om en højere dagpengesats nærmer sig, så vidt jeg kan se, det rene hykleri, i hvertfald når det drejer sig om Dansk Folkeparti. DF har meget kraftigt, for ikke at sige nærmest besat som en stalker, kæmpet for, at folk på offentlige ydelser skal leve på et eksistensniveau, som er stort set umuligt. Nu vil samme parti have hævet en anden offentlig ydelse, nemlig dagpengene. Nuvel, folk på dagpenge betaler selv til deres ydelser, men langtfra i en grad, som dækker det, der bliver udbetalt. Resten af pengene kommer derfor fra skatteyderne. Der tales her om, at dagpengesatsen, som nu er så lav, at folk ikke kan sende deres børn på lejrskole, til fødselsdagsfester, eller at rådighedsbeløbet er alt for lille, til at de har penge nok til et rimeligt almindeligt liv og dagligdag. Hvor har vi før hørt dette? Kontanthjælpen består brutto af ca. 12.000 kr. for enlige uden børn og 15.000 kr. for enlige med børn, og dagpengesatsen er på ca. 19.000 kr., altså 4-7000 kr. højere end kontanthjælpen. Jeg spørger så blot Dansk Folkeparti om, hvorfor det ikke er rimeligt, at folk på dagpenge skal stramme livremmen ind med en højere offentligt støttet udbetaling, når det er rimeligt, at folk på en væsentligt lavere kontanthjælp skal gøre det?

Annonce