Annonce
Erhverv

Analyse: Europas anden Marshall-hjælp kommer nu

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Marshall-planen efter Anden Verdenskrig skulle sikre en hurtig, økonomisk genopretning i Europa, og nu kopierer man modellen for at slippe hurtigt ud af efterdønningerne fra coronapandemien.

Et svimlende beløb på 750 milliarder euro - næsten 6.000 milliarder kroner - pumpes ud i europæisk økonomi frem mod 2026 med et enkelt formål: At forhindre en mangeårig lavkonjunktur med små og store virksomheder, der aldrig får krabbet sig videre efter den kæberasler, som coronanedlukningerne har medført.

EU-politikerne har sammen med EU-landenes finansministre truffet to valg: For det første tilgodeses Sydeuropa massivt, fordi arbejdsløsheden og tabet af bruttonationalprodukt er klart størst i lande som Italien, Spanien og Frankrig.

Annonce

For det andet skal de mange penge skubbe Europa i den rigtige retning, og derfor skal milliarderne især øremærkes til grøn omstilling, digitalisering og sundhed.

12 lande har i løbet af sommeren fået godkendt deres nationale genopretningsplaner af EU’s Ministerråd, herunder Danmark, og de første penge er lige på trapperne.

Op mod 100 milliarder euro vil allerede i de kommende måneder dukke op i de enkelte lande, for i dette tilfælde vil EU ikke acceptere, hvis mærkesagen - genrejsningen af europæisk økonomi - strander i gammeldags bureaukrati.

Det er godt nyt for danske virksomheder, men pengene kommer ikke automatisk rullende ind på europaller. I vanlig EU-stil er der opstillet en række betingelser, som gør det svært at navigere i genopretningsplanen.

Men med lidt omhu vil både store kæmper som Danfoss og Grundfos og hele underskoven af danske industri- og rådgivningsvirksomheder kunne hente store lunser af hjælpepakken hjem.

Tag blot Italien, som har en stor og avanceret industri, der selvfølgelig vil strække sig langt for at få fat i EU-pengene. Men projekterne skal gennemføres så hurtigt, at de får brug for underleverandører, hvor danske specialister står stærkt.

Det handler blot om at opdage mulighederne i tide, for det er ikke nemt at overvåge alle udbud i alle italienske regioner. Udfordringen har for længst fået Udenrigsministeriet til at styrke ambassaderne i en række EU-lande med eksportrådgivere, der kan hjælpe dansk erhvervsliv.

Den største risiko? At danske virksomheder, hvoraf hovedparten for længst har lagt coronakrisen bag sig, allerede har så travlt, at de ikke har tid til at samle guldet op.


Det er godt nyt for danske virksomheder, men pengene kommer ikke automatisk rullende ind på europaller. I vanlig EU-stil er der opstillet en række betingelser, som gør det svært at navigere i genopretningsplanen.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Det bliver der råd til: Hyggelige plejehjem, cykelstier og ny børnehave

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

Frygteligt angrebsspil kostede: FHK halsede efter hele kampen og tabte til Ribe-Esbjerg

Alarm 112 For abonnenter

Jens Peter så cykelkammerater styrte i asfalten efter voldsomt uheld: - De troede, at de skulle dø

Navne

Leg i klasseværelset på maskinmesterskole bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

Fredericia

Borgmesterens svendestykke - Derfor er partierne glade for budgetaftalen

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Fredericia For abonnenter

Ejer får grønt lys: Kystnær ejendom i Snoghøj kan blive til fire

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Fredericia For abonnenter

Den værste cykelsti trænger til ansigtsløft: Snart hopper håndtasken i cykelkurven ingen vegne

Fredericia For abonnenter

Livet hang i en tynd tråd som spæd - i dag stråler Regitze af livsmod

Livsstil

Kom til Fredericia for knap et år siden: Nu åbner Jan og Lars ny butik i et andet univers

Annonce