Annonce
Erhverv

Analyse: Købmændene vil bekæmpe grænsehandelen med norske tilstande

I marts sidste år blev grænsen til Tyskland lukket - også for grænsehandelen - og det har givet ny viden om omfanget af danskernes shopping i grænsebutikkerne. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Skal grænsehandelen bekæmpes? Så skal vi gøre som i Norge.

Sådan lyder svaret i hvert fald fra de danske købmænd og deres lobbyister, der håber at kunne hjemtage den milliardomsætning, som danskerne hvert år lægger i de tyske grænsebutikker.

Emnet er blevet ekstra aktuelt, fordi vi markerer årsdagen for coronanedlukningen af Danmark den 11. marts. En sidegevinst ved at lukke grænsen til Tyskland den 16. marts sidste år var en enestående mulighed for at opgøre værdien af grænsehandelen, der ellers er blevet målt ved at stikke folk et spørgeskema. Og svarer man helt ærligt, hvis man bliver spurgt til familiens indkøbsvaner i Fleggaard og Poetzsch?

Det er anderledes præcist at se på den reelle handel i de næsten tre måneder, hvor man kun måtte tage til Tyskland, hvis man havde et ”anerkendelsesværdigt formål”. Indkøb af Nutella og dåseøl hørte ikke hjemme i den kategori.

Derfor kunne man gennemføre det, som i videnskaben kaldes et ”naturligt eksperiment”: Dataene om den danske grænsehandel lå pludselig serveret på et sølvfad, for man kunne bare notere, hvordan omsætningen af de typiske grænsehandelsvarer voksede på den danske side af grænsen.

Det har analysefirmaet Boston Consulting Group gjort med en rapport, der er betalt af hovedparten af den danske dagligvarehandel. Helt som forventet viser tallene, at danske butikker går glip af en årlig omsætning på 5,5 milliarder kroner og 4.800 job.

Dertil kommer to milliarder kroner i mistede skatteindtægter for ikke at tale om 400 millioner øl- og sodavandsdåser, der sælges uden pant i Tyskland og derfor ikke returneres i pantautomaterne. I bedste fald afleverer danskerne dem på genbrugsstationen, i værste fald i skraldespanden eller ude i naturen.

Avisen Danmark omtalte allerede i januar en lignende analyse fra Dansk Erhverv, der nåede frem til den samme konklusion: Når danskerne ikke har mulighed for at handle i Tyskland, giver det et solidt rygstød til dansk detailhandel.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Det er her, at købmændenes lobbyister kigger mod Norge. Der undersøgte man allerede sidste sommer, hvordan en grænselukning mellem Norge og Sverige påvirkede salget. Hvis man kender lidt til prisniveauet i norske supermarkeder, forstår man godt, at nordmændene shopper for milliarder af kroner hos broderfolket i Sverige.

Men hvor danske politikere virker uinteresserede i spørgsmålet om grænsehandel, ser det anderledes ud i Norge. Her har regeringen med virkning fra årsskiftet sænket afgifterne på øl, slik, sodavand og snus, simpelthen for at gøre det mindre attraktivt at lægge sine indkøb ovre hos svenskerne.

I Danmark går det lidt frem og tilbage. I 2014 blev sodavandsafgiften afskaffet, og siden er det slik, chokolade, øl og vin, der har trukket danskerne på indkøbstur sydpå. Omvendt blev afgiften på tobak sidste år hævet af hensyn til folkesundheden, men det udløste blot en priskrig, så gevinsten ved at købe cigaretter i Tyskland er begrænset.

Spørgsmålet er, om nedsatte afgifter som i Norge overhovedet betyder noget for danskernes indkøbsvaner. Konkurrencen i tysk dagligvarehandel er hård, lønomkostningerne lave, og specielt grænsebutikkerne har udviklet en forretningsmodel, der stadig vil gøre det muligt at sælge de mest efterspurgte varer til en skarp pris.


Elefanten i rummet, som hverken politikere eller grænsekøbmænd bryder sig om at tale om, er fritagelsen for pant på øl og sodavand.


Elefanten i rummet, som hverken politikere eller grænsekøbmænd bryder sig om at tale om, er fritagelsen for pant på øl og sodavand, der er indkøbt syd for grænsen. Undtagelsen er unik i hele EU og gælder ikke ved grænserne til Tysklands otte andre nabolande.

Talrige danske miljøministre har lovet at overtale tyskerne til at droppe særordningen, men der sker ikke rigtigt noget. Dansk Erhverv har i 17 år forgæves tryglet EU om at gribe ind, både af hensyn til miljøet og konkurrencen på tværs af landegrænserne.

Derfor er det naturligt, at de danske købmænd håber på medvind til idéen om norske tilstande.

Grænsehandelen behandles også i podcasten "Erhvervsklubben" fra i fredags. Find den i appen Nyhedskiosken, på dit lokale dagblads hjemmeside under Podcast, eller hvor du normalt hører podcast, f.eks. Itunes eller Spotify.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Fredericia

Efter kritisk rapport: Fem satsninger får støtte fra brandingpuljen

Annonce