Annonce
Debat

Anbragte unge skal ikke sættes bagud fra starten

Unge: Dansk Folkeparti fremsatte i Folketinget i maj et forslag om, at kommuner ikke skal kunne inddrage dele af et anbragt barns eller ungt menneskes løn fra et fritidsjob som del af egenbetaling for anbringelsen.

Man kan undres og spørge, om der virkelig er kommuner, som gør det. Ja, det er der faktisk en del, der gør, viser en undersøgelse fra Ankestyrelsen. Helt op til 15.000 kr. i 2017 inddrages pr. ung, viser en rundspørge blandt landets kommuner. Ikke meget i et kommunalt regnskab, men for den anbragte unge et ikke ubetydeligt beløb.

For mig virker det småligt, at en kommune vælger denne løsning.

I forvejen ved vi, at mange anbragte unge har det sværere end andre jævnaldrende, og de på flere parametre klarer sig dårligere i voksenlivet. Så mon ikke det, på mange måder, er en uklog beslutning, at inddrage en del af pengene? Det mener jeg. Det at have et fritidsjob, inden for rimelighedens grænser selvfølgelig, er givende, lærerigt og med til at udvikle et ungt menneske. Den unge føler sig nyttig, får ansvar og på sigt en bevidsthed om at tilknytning til arbejdsmarkedet er godt og også nødvendigt.

Anbragte børn og unge skal ikke sættes bagud fra starten. De skal have de samme betingelser og muligheder i livet som ikke-anbragte, når de har et fritidsjob. At de får det, sikrer Dansk Folkeparti nu ved at få ændret reglerne i lovgivningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Midt i sorgen over Quasim: Stærke ord til unge om at tænke sig om

Læserbrev

8. klasse-elev fra Vejle: Alkohol fylder for meget i unge danskeres liv

Læserbrev: Min oplevelse er, at langt de fleste har brug for at være påvirket af alkohol til en fest for at have det sjovt, og hvis man holder fest uden alkohol, er man kikset. Mange spiller også smart med at drikke, så andre får lyst til det. Tallet blandt unge, der drikker, er steget. Statistikkerne viser, at hver tiende på 11 år har drukket alkohol, at en tredjedel af alle på 13 år har drukket alkohol, og at 80 pct. på 15 år har drukket alkohol. Halvdelen af 15-årige drenge har været fulde mindst to gange, mens en tredjedel af 15-årige piger har været fulde mindst to gange. Konsekvensen af dette er, at unge, som drikker meget, øger risikoen for at ende i trafikulykker og slagsmål, have ubeskyttet samleje, få alkoholforgiftning og skade helbredet og indlæring. Den alkoholkultur, man er opvokset i, har indflydelse på, hvordan ens forbrug bliver. Jeg synes, at alkohol fylder alt for meget. Jeg synes, at det er så ærgerligt, at folk stort set ikke kan holde fest uden alkohol. Engang da jeg gjorde det i 7. klasse, var der en skrev til mig, at det var kikset. Hvorfor skal det fylde så meget? Hvorfor kan så mange ikke have en sjov fest uden at være påvirket? Personligt drikker jeg selv, men ikke i store mængder nok til at blive påvirket. Hvorfor jeg så overhovedet drikker, hvis jeg ikke bliver påvirket, ved jeg ikke helt selv. Det kom nok bare af sig selv, i og med at de andre drak, men det er heller ikke noget, jeg som sådan er stolt af. Men jeg synes bare, at det er ærgerligt, at så mange ikke kan have en sjov aften uden nærvær i normal tilstand. Hvordan man kan lave om på det, har jeg ærligt talt ingen idé om. En enkelt idé kunne være, at straffen for kiosker, der sælger alkohol til unge, skal være, at de ikke skal have mulighed for at drive deres kiosk længere. Man kunne også inddrage det i undervisningen i skolen, så folk er mere opmærksomme på konsekvenserne.

Fredericia

Se video: Mindesamvær i Korskærparken for afdød 24-årig

Annonce