Annonce
Fredericia

Avismanden er altid klar på en snak, når han omdeler Elbobladet i Fredericia

Når André Martinussen (tv) omdeler Elbobladet til forretninger i bymidten i Fredericia, lægger han avisen på disken. Her har selvstændig revisor Arne Møller Rasmussen fanget ham i Prinsessegade. Revisoren holder selv flere dagblade og læser resten på biblioteket. Men han vil også gerne have fingre i Elbobladet. Foto: Steen Højgaard
André Martinussen er et kendt ansigt i Fredericia, hvor han med cykel og anhænger deler Elbobladet ud hver uge. Han er også depotbestyrer og har været våbentekniker i tre år.

Fredericia: Avismanden, som han bliver kaldt, er kendt af næsten alle inden for voldene i Fredericia.

Men færre kender hans navn og baggrund.

Navnet er André Martinussen, og historien om hans fortid får du senere.

Når han hver uge omdeler han 460 eksemplarer af Elbobladet til forretninger, kontorer og husstande, bliver han ofte standset og får en sludder med folk.

Og selv om han kunne lægge ElboBladet i postkasserne hos byens forretninger, går han altid ind og lægger den på disken med en frisk bemærkning, hvis indehaveren eller personalet ikke har travlt med at ekspedere kunder.

- Om jeg er en munter fyr? Jo, jeg har altid holdt på, at man kommer længst med godt humør og et smil. Man opnår meget mere, siger André Martinussen.

Ingen betaler for at modtage Elbobladet, der udkommer i hele Fredericia Kommune og dele af Middelfart Kommune og andre steder.

- Men det er de handlende, som gennem deres annoncer betaler for Elbobladet. Det kan man godt værdsætte med lidt ekstra service. Hvorfor skal der kigges i postkassen, når jeg kan levere ugeavisen på disken, spørger han.

Privat

Den 59-årige depotbestyrer hos Jysk Fynske Medier og Elbobladet, André Martinussen, har i 24 år boet med sin kone Gitte Martinussen i en af Boligkontorets lejligheder på Glentevej i Fredericia.

De blev gift i 1984 og flyttede året efter til Fredericia, hvor hendes familie boede, og hvor André Martinussen, der er udlært karetmager, fik arbejde på bybussernes værksted. Da havde han ikke længere familie i Aarhus-området, hvor han kommer fra.

Gitte og André Martinussen har en 26-årig datter, som bor i Herning.

Våben-tekniker

André Martinussen er opvokset i Hinnerup nordvest for Aarhus, er udlært karetmager og kan derfor reparere og konstruere lidt af hvert med flere materialer. Det er indeholdt i uddannelsen.

Som værnepligtig blev han våbentekniker, befalingsmand og var ved forsvaret i Skive i tre år.

- Du forestiller dig ikke, hvor mange våben jeg har haft med at gøre, og hvor mange skud jeg har affyret, fortæller han og ler, mens snakken fortsætter om øvelser i udlandet.

André Martinussen har altid levet efter den regel, at hvis arbejdet ikke passede ham, fandt han noget andet, og nu har han foreløbig delt aviser og reklamer ud i 15 år.

- Men det har altid været fysisk arbejde, jeg har taget. Jeg har arbejdet med meget forskelligt. Men pludselig fik jeg så ondt i ryggen. Det blev opdaget, at jeg havde en ekstra hvirvel nederst i ryggen, og jeg har været på pension i cirka 20 år. Da jeg begyndte at arbejde, tænkte ingen på arbejdsstillinger og hjælpemidler. Det var bare at tage fat, som han siger.

Jobbet passer fint

André Martinussen kendte på et tidspunkt en depotbestyrer på Elbobladet og begyndte som afløser for 15 år siden og tjente på den måde lidt ekstra udover pensionen.

- Derfor kender jeg hele byen, for jeg afløste overalt. Men senere fik jeg en fast rute, og for fire år siden blev jeg også bestyrer af depotet inden for voldene. Her modtager vi palle-bure med Elbobladet, og senere på ugen skal reklamer fordeles til de 23 ruter, fortæller han og peger på lange borde med hylder og rutenummer.

- Senest delte jeg og budene i alt 3.453 stykker Elbobladet ud inden for voldene. Det er 23 ruter med hver 150 aviser, og flere af budene har mere end én rute.

Jobbet som depotbestyrer og omdeler passer fint med de rygproblemer, André Martinussen fortsat har: Han styrer selv, hvornår han vil arbejde og i hvilket tempo, når bare han er færdig til tiden.

Oftest ser man André Martinussen i Fredericias gader med cykel og vogn. Da omdeler han Elbobladet eller reklame-tryksager. Men han er også depotbestyrer. Foto: Steen Højgaard

I familie med Holger Drachmann

Han arbejder som depotbestyrer hver eneste uge året rundt.

- Men jeg har lige haft 14 dages ferie fra det med omdelingen, og det er jo ikke fuld tid, jeg arbejder. Men det passer mig rigtig fint at være depotbestyrer og at dele aviser og reklamer ud. Jeg bliver rørt og er fri for at gå i fitness-center.

Indtil for tre år siden havde han en frisure som de fleste.

- Det er min kones idé, at mit hår skal være langt. Sådan en ville ikke have gået inden for militæret, da jeg var dér. Men mit lange hår får da nogle kommentarer. Men jeg får faktisk flere, når jeg en sjælden gang bliver klippet, fortæller André Martinussen.

Et blik på hans profil på Facebook bekræfter, at han kan se helt anderledes ud. Navnet dér er André Drachmann Martinussen, for han er i familie med forfatter og kunstmaler Holger Drachmann, der døde i 1908.

André Martinussen er 59 år og har ingen planer om at holde op med at arbejde.

- Jeg bliver ved, så længe lysten er der. Og når vi går rundt i byen, har konen svært ved at forstå, at så mange hilser. Men de kender mig jo som avismanden. Og når jeg lufter vores hund, skal jeg heller ikke gå ret langt, før én råber "hej".

Ansætter ikke

Budene er både unge og voksne, og André Martinussen har ikke ansvaret for at ansætte eller tage imod reklamationer.

- Men min telefon ringer alligevel tit, hvis et bud er i tvivl om et eller andet. Også når der en sjælden gang bliver ansat nye bude, skal de naturligvis kunne ringe, hvis de har behov, fortæller han og peger på væggen, hvor hans navn og nummer står med store typer på et ophængt A4-ark.

På bordene ligger stakke med reklamer, der er pakket i mindre portioner. Det kan virke overvældende.

- Men det er ingenting. Så skulle du se, hvor mange reklamer vi deler ud efter september, og i december er det helt galt. Heldigvis har vi ikke den store udskiftning blandt budene, der også har stor frihed under ansvar. De skal bare være færdige med deres uddeling på et bestemt tidspunkt og afhenter selv her på depotet i selve Fredericia, forklarer depotbestyreren.

Erfaringen hos André Martinussen er, at enten holder nye bude op med det samme eller forsætter i mange år.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Åbent brev til byrådet i Fredericia: Tænk disse punkter ind i arbejdet med næste års budget

Læserbrev: På det ugentlige tværpolitiske, offentlige møde i Demokraticontaineren i Kanalbyen var emnet tirsdag 10. september "Velfærdspolitik i de kommende år i Fredericia". Som sædvanlig var der en livlig diskussion i en positiv ånd. Samtalen foregik endnu en gang på tværs af partiskel og andre interesser. Mødet endte ud med enighed om at opfordre byrådspolitikerne til at tænke nedenstående punkter ind i arbejdet med næste års budget. Vi håber, I vil sætte fokus på de svageste borgere og på arbejdsmiljøet for de kommunalt ansatte. Der var enighed om, at velfærden generelt skal være i centrum, og følgende områder blev specifikt nævnt som indsatsområder: Folkeskolerne. Der er kun fem kommuner i landet, der bruger færre økonomiske midler pr. elev. Var det en ide og en mulighed at tildele midlertidig "førtidspension” til syge borgere, så de får ro til at komme sig og samle kræfter, inden der tages stilling til deres fremtidige tilknytning til arbejdsmarkedet? Fritidstiltag for den ungdomsgruppe, der ikke er knyttet til Ungdommens Hus. Sikring af, at frivillig indsats ikke på nogen måder indregnes i normeringsbehovet. Personale nok til at tage sig dybtgående nok af de underretninger, der indsendes til familieafdelingen. For at fremme arbejdsmiljøet på de offentlige arbejdspladser skal der være mindre kontrol og mere tillid, og i den sammenhæng vil det være en god idé at lade en stor del af arbejdsprocesserne bestemmes af selvstyrende teams. Det er vigtigt, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for de områder, der vedrører velfærden. Når forholdene er gode for de kommunalt ansatte, er der stor sandsynlighed for, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for disse områder, så der på sigt kan blive et tilstrækkeligt antal kvalificerede medarbejdere at vælge imellem. Det er væsentligt, at der bliver lagt endnu mere vægt på et positivt og inkluderende menneskesyn i den kommunale organisation. Vi ønsker byrådet rigtig god arbejdslyst i processen med budgetforhandlingerne!

Annonce