Annonce
Klumme

- Andres mening krænker mig! Hysteriske curlingbørn har erobret samfundsdebatten

Så er det slut med at se på den evigt sure Greta Thunberg. Nu er klimaaktivisten begyndt i skole igen, efter at have skældt ud på alt og alle med middelmådige skolestile-betragtninger. Hendes debat-form er sigende for vores tid. Arkivfoto: Carlo Allegri/Reuters/Ritzau Scanp
Annonce

Så er klimaaktivisten Greta Thunberg begyndt i skole igen – og det er nu lidt en skam, for nu var det ellers lige så sjovt. Det var så underholdende at se den evigt sure piges raseriudbrud, og det var også ganske komisk at se, hvordan verdenssamfundet bukkede og nejede for hende, mens hun blev mere rød i knolden.

Ret imponerende var det også, at store verdensledere kan blive så forblændede af en, der ikke har mere at byde på end sætninger, der kunne være skrevet af enhver middelmådig skoleelev i en stil.

Greta Thunberg har fået mig til at spekulere på, om jeg skulle finde mine gamle stilehæfter frem, udgive dem under titlen Tidlige Skrifter – og så kunne Bill Clinton, Boris Jeltsin, Poul Nyrup Rasmussen og alle de andre fra dengang for omkring 25 år siden se, at havde de lyttet til mig, så havde verdenssamfundet set helt anderledes ud! Jeg havde en løsning på alt – men i dag kan jeg nu godt tænke, om det så også var den rigtige løsning?

Mine argumenter var mindst lige så holdbare som Greta Thunbergs, og mine ræsonnementer bar præg af samme minimalisme.


Kritiserer man Greta Thunberg, så er det Greta-bashing, der afslører en privilegieblind hvid mand, som er klar til at ødelægge alt liv på jorden i fremtiden, og det er nærmest ulovligt overhovedet at tænke den tanke.


Heldigvis får Thunbergs exit ikke mig til at pakke popcornene væk. Underholdningen er sikret, for i efteråret kommer man ikke til at mangle råbende typer, simple argumenter og udskamning af modstanderen.

Det kan vi takke Donald Trump for, når han åbner op for en ny sæson af det amerikanske præsidentvalg. Og skulle man tænke, at Trump og Thunberg er lige uudholdelige at høre på, så gør man meget klogt i ikke at sige det højt.

Kritiserer man Greta Thunberg, så er det Greta-bashing, der afslører en privilegieblind hvid mand, som er klar til at ødelægge alt liv på jorden i fremtiden, og det er nærmest ulovligt overhovedet at tænke den tanke.

Heldigvis er det ikke sådan med Trump. Her må man tømme alle de skidtspande man vil, og eventuel Trump-bashing er nærmere heltemodigt.

Sådan er den offentlige debat anno 2020. Hykleriet kender ingen grænser, for det hele er i den grad præget af dobbelte standarder. Når jeg betragter woke-bevægelsen, cancel-kulturen, de ekstremistiske repræsentanter for klima-, køns- og identitetspolitik, for slet ikke at snakke om Black Lives Matter, ser jeg et bekymrende fællestræk: Vi har ret, og vores modstandere skal bare holde deres kæft. Faktisk burde de slet ikke have lov til at tale!

Som bekendt bryster disse bevægelser, strømninger og fænomener sig af at ville skabe et tolerant og mangfoldigt samfund. Det er jo anerkendelsesværdigt, men det er nu altså en ret speciel form for tolerance og mangfoldighed, som gælder for dem. Bare se her: I den verden må ingen blive krænket, men man må gerne udskamme dem, man ikke er enige med og gerne så groft som overhovedet muligt.

Journalist Christian Baadsgaard

Man kan også kæmpe mod racisme, og så mene at det er fuldstændig på sin plads, at folk med en bestemt hudfarve går bagerst i optoget. Man må ikke forfølge andre, men man må gerne finde ud af, hvor modstanderen arbejder henne, for så at konstatere at det firma skal man ikke have leveret noget fra. Eller kræve en fyring, for man må nemlig gerne ramme sine modstandere på levebrødet. Jo mere, desto bedre, så de kan finde ud af, at de er på vildspor.

Og er man stadig imod denne galskab, så mødes man med sætningen OK Boomer – en nedladende og opgivende konstatering fra den yngre generation, der har set lyset, til den ældre generation, der lever i mørket. For nedladende må man godt være – når bare det går den rigtige vej.

Nogle børn har den fikse ide, at de gerne må række tunge ad andre, men er der nogle, der gør det samme mod dem, så skal der sladres til mor. Hvorfor er det at alle disse eksempler ligner en flok børn, der kun kan tænke på sig selv?

Måske er det fordi curling-generationen nu er tjekket ind i samfundsdebatten.

Lige fra de blev født og til nu er de blevet bekræftet i, at verden drejer sig om dem. De er blevet opdraget til – måske er opdraget så meget sagt – at nok gælder der regler, men for dem er der altid særregler. I skolen var det lærerne, der var noget galt med, hvis ikke de kunne se afkommets genialitet, og alt under et 12-tal var uacceptabelt. Var der noget, de ikke kunne lide, så kunne de ikke bare kigge væk. De voksne skulle feje forhindringen væk. Interessant nok kræver denne selvbevidste generation film, bøger, kunstværker og meget andet fjernet i dag, hvis ikke det behager deres verdensbillede. Hvor kommer det mon fra?

Vi står med en selvskabt plage, som kun bliver meget værre i fremtiden. Og skal vi dræne den sump, vi står i nu, må vi stå fast på, at vi skal tale med hinanden og det frie ord skal være det faste grundlag. Hvis man virkelig går ind for tolerance og mangfoldighed, så er det måske ikke så smart at ville nægte sin modstander retten til at udtrykke sine synspunkter. Og hvis man påstår, at man går ind for tolerance og mangfoldighed, så kan man vel heller ikke have noget imod, at der skal være plads til os alle sammen.

Eller kan man?

Hvis man vakler, kan jeg ikke lade være med at citere en hvid, privilegeret, ciskønnet mand, der bekendte sig til kristendommen, holdt af det nationale og i øvrigt elskede kvinder, til trods for at han ikke gik ind for ligestilling. Det gjorde man ikke dengang, da Grundtvig levede. Men selv om han i den nye tids logik kvalificerer sig til at ende på bålet, så sagde han alligevel noget, vi kan bruge i dag:

Kun den er fri, som lader sin næste være fri med sig!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Ewiis topchef tager ansvaret for Koldings egnsteater - men smækker ikke døren til Fredericia Teater

Alarm 112 For abonnenter

55-årig skal flere år i fængsel: Politiet fandt haglgeværer, rifler og masser af ammunition på adresse i Fredericia

Debat

Køb fransk!

Annonce