Annonce
Alarm 112

Anklager kræver livstid for to drab på enlige ældre mænd

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Psykiatere har været uenige om vurdering af 43-årig, der er kendt skyldig i to drab på Sjælland.
Annonce

De to nære venner, der sidste år drog ud og dræbte to enlige ældre mænd på Sjælland, bør idømmes fængsel på livstid.

Sådan lyder opfordringen fra specialanklager Susanne Bluhm, da hun tirsdag taler til et nævningeting i Retten i Næstved.

Hun fortæller retten, at den gennemsnitlige afsoningstid for en livstidsdømt ifølge den seneste undersøgelse er 17 år.

- Det er lovens strengeste straf, siger Susanne Bluhm.

Den normale straf på et drab er fængsel i 12 år, men i den aktuelle sag er der en lang række skærpende omstændigheder, mener hun.

- De har udvist en særlig hensynsløshed, siger specialanklageren.

Ofrene var enlige, ældre mænd. De var helt værgeløse, da de blev opsøgt af de to venner, som nøje havde planlagt forbrydelserne i forvejen, lyder det.

De to venner er henholdsvis 35 og 43 år. Den yngre er uddannet datamatiker og tidligere elitesvømmer. Han er tidligere dømt for blandt andet røveri. Sidstnævnte har i en årrække arbejdet som tatovør og er tilkendt førtidspension.

Specialister i Retspsykiatrisk Klinik har anbefalet, at han i stedet for fængsel bør anbringes på psykiatrisk afdeling, såfremt han findes skyldig i forbrydelserne. Jævnligt har manden, der har en aparte fremtoning, voldsfantasier, og flere gange er han blevet bæltefikseret på grund af sin voldsomme optræden.

Men eksperterne i Retslægerådet har en anden vurdering. De kan ikke pege på andre sanktioner end almindelig straf, fremgår det af en erklæring, der læses højt i retten om den 43-årige.

Retslægerådet udtaler sig på baggrund af skriftligt materiale - oplysninger og vurderinger fra psykiatere og psykologer.

På grund af uenigheden mellem fagfolkene har mandens forsvarer, advokat Lars Urup, bedt Retslægerådet om selv at observere den 43-årige, men det er blevet afvist.

- Retslægerådet har aldrig nogensinde set min klient eller talt med ham, siger advokaten i sit indlæg til retten. Han bruger ordet "magtarrogance" om rådets afvisning af selv at undersøge den 43-årige.

Forsvareren anbefaler derfor retten at følge udtalelsen fra Retspsykiatrisk Klinik om anbringelse på psykiatrisk afdeling.

Retten ventes at afsige dom senere tirsdag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Julemand med visir?: Borgmester lover masser af juleri med en juleby under trygge coronavilkår

Debat

Ny udkørsel foreslået: Vi frygter for vores børns sikkerhed

Annonce