Annonce
Udland

Anklagere kræver dødsstraf til mistænkt for drab på 22 i Walmart

Courtesy Of Ktsm 9/Ritzau Scanpix
22 mennesker mistede livet, og adskillige andre blev såret, da den formodede gerningsmand skød i august.

Den 21-årige amerikaner Patrick Crusius er blevet tiltalt for drab på 22 mennesker i et masseskyderi i en Walmart-forretning i den amerikanske by El Paso i delstaten Texas.

Anklagemyndigheden i Texas vil kræve, at han bliver idømt dødsstraf for angrebet. Det skriver lokalmediet El Paso Times ifølge Reuters.

Crusius' forsvarsadvokater har endnu ikke oplyst, hvordan han forholder sig til tiltalen.

I anklageskriftet fremgår det, at Crusius offentliggjorde en slags manifest, hvor der blandt andet stod, at angrebet var "et svar på den latinamerikanske invasion". Manifestet blev offentliggjort på hjemmesiden 8chan.

Anklagerne skriver videre, at det var den 21-årige mand selv, der overgav sig til politiet efter angrebet med ordene: "Jeg er gerningsmanden".

Masseskyderiet fandt sted i august omkring klokken 11 lokal tid. Adskillige personer blev desuden såret, da gerningsmanden skød omkring sig.

Patrick Crusius er fra byen Allen, der er en forstad til Dallas og ligger godt 930 kilometer øst for El Paso.

Moren til Patrick Crusius har tidligere fortalt, at hun kontaktede politiet flere uger forinden, fordi det bekymrede hende, at sønnen havde et gevær.

Få dage efter skyderiet besøgte USA's præsident, Donald Trump, El Paso. Her blev han mødt af hundredvis af vrede demonstranter.

Demonstranterne bar skilte, hvorpå der blandt andet stod "gør noget", "red vores by", og "du er problemet".

De henviste til Trumps hårde retorik mod migranter, som ifølge demonstranterne har været med til at skabe politiske og kulturelle spændinger i USA.

Skyderiet har desuden tilført nyt liv til våbendebatten i USA.

Den amerikanske supermarkedskæde Walmart er efterfølgende stoppet med at sælge ammunition til håndvåben og visse geværer.

/ritzau/

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

112 For abonnenter

Lå på sofaen da det bankede hårdt på døren: Beboer advarede Anne om brand i nabolejlighed

Erhverv

Virksomheder og studerende mødte Google i Fredericia: Danske Medier er kritiske over for Googles bustur

Annonce