Annonce
Vejle

Anna og Naja strejker for klimaet foran rådhuset næste fredag

Anna Raadshøj og Naja Holst Nymand går i 3.g på Rosborg Gymnasium & HF. De har taget initiativ til klimastrejken 1. februar på Rådhustorvet. Foto: Mette Mørk

En gruppe gymnasieelever sløjfer skolen 1. februar, hvor de samles på Rådhustorvet i Vejle i strejke for klimaet. De inviterer alle til at deltage.

Annonce

Vejle: Algebra, diskursanalyse og engelske verber.

Det hele virker ret ligegyldigt - for hvad nu, hvis jorden alligevel bukker under for de menneskeskabte klimaforandringer?

Det mener to elever fra Rosborg Gymnasium & HF, Naja Holst Nymand og Anna Raadshøj, der fredag 1. februar arrangerer en såkaldt "klimastrejke" foran Vejle Rådhusr.

- Hvis vi ingen fremtid har, virker det ret ligegyldigt at få undervisning. Vi føler ofte, at vi burde have meget mere fokus på klimaet, og hvad vi kan gøre for at bremse klimaforandringerne, i undervisningen, siger Naja Holst Nymand.

De er inspireret af den svenske skoleelev 15-årige Greta Thunbergs skolestrejke, som varede tre uger foran det svenske parlament, Riksdagen. Strejken på fredag vil dog kun vare tre timer fra 10 til 13. Indtil videre har 45 personer på Facebook tilkendegivet, at de deltager.

De to elever opfordrer alle til at deltage.

- Det er for alle, som har lyst, og som synes, at vi skal gøre mere for klimaet og miljøet. Vi vil gerne have en mere ambitiøs klimapolitik, hvor klima ligger så højt som muligt på den politiske dagsorden, siger Anna Raadshøj.

Det er ikke bæredygtigt hele tiden at købe nyt. Det gik især op for mig, da vi skulle vælge studenterhuer. Vi blev tilbudt det ene ligegyldige produkt efter det andet.

Anna Raadshøj, 3.g

Klimastrejke

Fredag 1. februar mellem klokken 10 og 13 demonstrer en gruppe foran Vejle Rådhus for at gøre opmærksom på de menneskeskabte klimaforandringer

"Vi vil vise politikerne, at vi kræver en seriøs grøn omstilling, og at alle midler skal sættes ind for at forhindre de værste klimaforandringer. Vi vil sætte fokus på, at AL politik er klimapolitik," lyder det fra arrangørerne bag.

Annonce

Handling - nu

Selvom strejken foregår lokalt, er det del af den internationale bevægelse fridaysforfuture, som udløber af Greta Thunbergs aktion. Elever over hele verden skolestrejker for at give en opsang til de lokale såvel som internationale politikere om at sætte mere fokus på klodens helbred.

Naja Holst Nymand og Anna Raadshøj, som begge går i 3.g, prøver selv at leve bæredygtigt. De spiser mindre eller slet intet kød, snupper cyklen og køber gerne genbrugstøj. De mener begge, at luften skal tages ud af danskernes købelyst.

- Vi behøver nødvendigvis ikke at købe nyt hver gang. Det burde ikke være vækst, som styrer samfundet, for det er ikke bæredygtigt hele tiden at købe nyt. Det gik især op for mig, da vi skulle vælge studenterhuer. Vi blev tilbudt det ene ligegyldige produkt efter det andet og blev opfordret til at købe løs, siger Anna Raadshøj.

De unge kvinder arbejder stadig på at sammensætte det fulde program til dagen. Men de oplyser, at der blandt andet vil være taler, herunder af Gregers Andersen, som er kulturforsker ved Stockholm Universitet, musik og mulige bæredygtige workshops.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Underkendt i klagenævn: Strid om skilte ved spisested har varet i tre år

Annonce