Annonce
Erhverv

Ansatte over 300 filippinere: Sådan hentede Kurt Beier chauffører i Asien

De udenlandske chauffører var ansat i Kurt Beier Transports polske datterselskab, men ifølge Anklagemyndigheden var de reelt ansat i Danmark. Arkivfoto: Fagbladet 3F
Ifølge en af de tiltalte i sagen mod Kurt Beier Transport A/S rekrutterede virksomheden i alt omkring 300 chauffører fra Filippinerne. Det skete på initiativ af stifter og tidligere ejer af selskabet, Kurt Beier, men alle love og kontrakter blev overholdt, mener den tiltalte. Sådan lød forklaringen på anden retsdag i sagen mod transportvirksomheden.

Retssag: Det var blevet sværere og sværere at rekruttere chauffører på de sædvanlige måder, og der ville i fremtiden være mangel på chauffører. Det var ifølge en tiltalt i sagen mod Kurt Beier Transport A/S baggrunden for, at selskabet begyndte at ansætte udenlandske chauffører fra Sri Lanka og Filippinerne.

Tirsdag var anden retsdag i sagen mod transportvirksomheden med hovedsæde i Esbjerg, som i 2018 blev politianmeldt, efter Fagbladet 3F kunne fortælle om en chauffør-lejr på virksomhedens adresse i Padborg, hvor udenlandske chauffører boede i det, der blandt andet er blevet beskrevet som kummerlige forhold.

I alt er fire personer med tilknytning til virksomheden tiltalt i sagen, men ved første retsdag mandag nåede kun en enkelt af disse at blive afhørt ved Retten i Sønderborg. Tirsdag var turen kommet til en anden, og her fokuserede anklager Mads Bjerg Olesen fra Syd- og Sønderjyllands Politi blandt andet sine spørgsmål på, hvordan de udenlandske chauffører, som sagen handler om, var blevet rekrutteret på Filippinerne og Sri Lanka.

Annonce

Filippinsk rekrutteringsbureau

Anklagemyndigheden har nemlig rejst tiltale for, at en række udenlandske chauffører reelt var ansat hos Kurt Beier Transport, selvom de arbejdede på polske kontrakter hos Kurt Beiers polske datterselskab.

Den tiltalte fortalte tirsdag, at han fik et samarbejde op at køre mellem Kurt Beier Transport og et rekrutteringsbureau i Filippinerne, som arrangerede jobsamtaler mellem de filippinske chauffører og den tiltalte medarbejder fra Kurt Beier Transport i den filippinske hovedstad Manila.

Bureauet skulle også sørge for at udarbejde kontrakterne, inden Kurt Beiers polske datterselskab skulle rette dem til efter polsk lovgivning, hvorefter de blev sendt tilbage til bureauet og godkendt af de filippinske myndigheder.

Disse kontrakter var skrevet på henholdsvis engelsk og polsk, og den tiltalte forklarede, at han i alt har haft samtaler med mellem 400 og 600 chauffører på Filippinerne, og at de 300 blev accepteret og ansat. Godt 200 af dem nåede at komme til Europa.

Annonce

Fire millioner kroner

Det er i denne proces, at virksomheden Kurt Beier Transport og de fire tiltalte personer er tiltalt for åger af særlig grov karakter. Ifølge anklageskriftet tilegnede de tiltalte sig en "betydelig økonomisk fordel" på over fire millioner kroner på grund af de forhold, de asiatiske chauffører var ansat under.

Men den tiltalte, som tirsdag blev afhørt, holdt fast i, at virksomheden har levet fuldt op til de kontrakter, der blev indgået med de chauffører, han havde ansat på Filippinerne. Derudover afviste han, at chaufførerne reelt var ansat i Danmark.

Han fortalte videre, at chaufførerne godt kunne have ture, hvor de eksporterede gods ud af Danmark, ligesom det polske datterselskab nogle gange lejede faciliteter i Padborg, så de asiatiske chauffører kunne blive undervist i de europæiske færdselsregler. Men ifølge ham var de ansat og fik udbetalt løn af det polske selskab.

Han fortalte, at chaufførerne på forhånd var blevet fortalt, at de ville blive ansat i Polen, men at de skulle udføre arbejde i hele Vesteuropa.

Ifølge den tiltalte rekrutterer Kurt Beier Transport ikke længere chauffører fra Filippinerne og Sri Lanka. Alle fire tiltalte i sagen nægter sig skyldige i alle forhold. Onsdag fortsætter sagen, og her vil administrerende direktør i Kurt Beier Transport, Karsten Beier, afgive sin forklaring.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Svar fra 16 familier er ikke nok: Tre partier kræver endnu en undersøgelse af Familieafdelingen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Borgmester glæder sig over analyse: - Familieafdelingen har min fulde tillid

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Fredericia

Sov med udsigt over parken: Ny shelterplads i Madsby klar om få uger

Alarm 112

Politi søger vidner til to optrin i trafikken: Fodgænger påkørt og bilist slået

Erhverv For abonnenter

Coronapandemien slog hårdt til på Trinity: Sådan går det på hotellet, som landede millionunderskud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Tandlægeklinik får nye ejere: Mangeårig ejer takker af

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Bjarne sælger sit bageri efter 27 år: - Tiden var inde

Danmark

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Fredericia

Rapport om Familieafdelingen er klar: Ingen tegn på fejlslagen kultur

Fredericia For abonnenter

Forsker har fulgt Fredericia tæt: Politiefterforskning afgør hvor på skandale-skalaen borgmestersag ender

Fredericia

Tre områder mangler nye skraldespande: Sådan gør skraldemændene i overgangsfasen

Annonce