Annonce
Erhverv

Ansattes løft af mælkekasser udløser påbud til Netto

Arbejdstilsynet har flere gange obseveret, at de ansatte i Netto på Olgas Vej løfter med foroverbøjet ryg, hvilket øger risiko for skader. Butikkens souschef og en butikselev forklarede ifølge tilsynet, at de ikke kendte noget til en instruktion i løft af mælkekasser. Det er arbejdsgiveren, som har ansvaret for, at det arbejde, der udføres, foregår sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Foto: Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet har givet Netto på Olgas Vej et påbud, fordi ansatte løfter for tunge mælkekasser med foroverbøjet ryg.
Annonce

Vejle: En ansat løfter cirka 18 mælkekasser á 16-17 kilo dagligt, og løftene sker fra under knæ og med foroverbøjet ryg.

Det er ifølge Arbejdstilsynet virkeligheden for ansatte i Netto på Olgas Vej i Vejle.

Løftene vurderes til at kunne medføre skader på lænd, ryg og skulder, og det står ifølge Arbejdstilsynet så grelt til, at det udløser påbud og rød smiley til butikken.

Det viser en aktindsigt, som Vejle Amts Folkeblad har fået i rapporten fra besøget i august i Netto på Olgas Vej. Her fremgår det også, at butikken tidligere har haft besøg af Arbejdstilsynet, hvor tilsynet også uddelte påbud, fordi de butiksansatte løftede forkert og for tungt.

Derudover har tilsynet også kritiseret en illustration i Nettos mødelokale. Den viste en løfteteknik, som ikke egnede sig til løft af kasser på mere end 15 kilo.

Som allerhøjeste prioritet værner vi om at passe på os selv og hinanden - også når vi håndterer mælkekasser. I det her tilfælde har gode kolleger været en tand for ivrige efter at løfte mælkekasser.

Birgitte Oredson, miljøkonsulent, Netto

Annonce

Kendte intet til illustration

Problemer skulle være løst, forklarede Dansk Erhverv på vegne af Netto i et høringssvar til Arbejdstilsynet tilbage i juli. Butikken var uenig i, at de ansatte generelt løftede mange mælkekasser fra gulvet med foroverbøjet og asymmetrisk ryg.

Netto afviste også, at illustrationen i mødelokalet viste løft af mælkekasser, men derimod ølkasser, og butikken havde sat en ny op, som viser, hvordan ansatte skal flytte mælkekasser med benene og ret ryg.

Ved seneste besøg i august konstaterede Arbejdstilsynets udsendte, at problemerne fortsat ikke var løst. Butikkens souschef og en butikselev forklarede ifølge tilsynet, at de ikke kendte noget til en instruktion i løft af mælkekasser. Det stemte ikke overens med det, Dansk Erhverv havde oplyst i virksomhedens høringssvar, hvor en ny manual var blevet hængt op i mødelokalet.

Annonce

Netto: En tand for ivrige medarbejdere

Vejle Amts Folkeblad har forsøgt at få et interview med butikchef Linda Pedersen, men hun henviste til Salling Group, som butikken hører under.

Her var det kun muligt at få et skriftligt svar fra Birgitte Oredson, som er miljøkonsulent i Netto.

- Som allerhøjeste prioritet værner vi om at passe på os selv og hinanden - også når vi håndterer mælkekasser. I det her tilfælde har gode kolleger været en tand for ivrige efter at løfte mælkekasser og har ikke helt holdt sig til de regler, som både vi og Arbejdstilsynet ønsker. Ligesom den øvrige branche håndterer vi dagligt hundredvis af mælkekasser, og vi sikrer selvfølgelig, at vi løfter og flytter rundt på mælkekasserne i butikken på sikker vis, skriver Birgitte Oredson.

Netto på Olgas Vej skal senest den 22. januar rette op på løft af mælkekasserne, og forretningen skal senest den 15. januar finde en autoriseret rådgivningsvirksomhed, som skal hjælpe butikken med at sikre, at det foregår sundhedsmæssigt forsvarligt, lyder kravet fra Arbejdstilsynet.

Ved besøget i august kunne Arbejdstilsynet konstatere, at problemerne fortsat ikke var løst, selvom tilsynet havde været på besøg to gange siden maj. Foto: Arbejdstilsynet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Gode forhold og næsten ingen kø: Flere hundrede er allerede blevet testet for covid-19 i MesseC

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Fredericia

Corona-testbiler på vej: I weekenden kan borgere blive testet

Fredericia

Investeringer på vej i midtbyen: Gothersgade Syd bliver permanent gågade

Annonce