Annonce
Danmark

Apoteker stopper corona-mistænkte ved indgangen

Dem, der har mistanke om, at de kan være smittet med Corona-virus, skal ikke ind på apotekerne. Derfor er der sat stopskilte i døren som her på apoteket i Odense Banegård Center. Foto: Tommy Byrne
Det er svært at opdrive håndsprit og mundbind nogle steder, men det gør ikke noget: God gammeldags håndvask med sæbe er mindst lige så effektivt.

Corona: Hver dag går 150.000 mennesker ind på et apotek i Danmark, og det første der møder dem er et rødt stopskilt i indgangen. Budskabet er ikke til at tage fejl af: Bliv ude, hvis du har symptomer som feber, hoste, ondt i halsen, hovedpine, muskelømhed eller åndenød. Det samme gælder hvis du har været i nogle af de områder, hvor coronasmitte er mest udbredt - altså Norditalien, Kina, Singapore, Hong Kong, Japan, Sydkorea eller Iran.

- Vi har et ansvar for at sikre både kunder og personale, siger Apotekerforeningens sundhedsfaglige direktør Birthe Søndergaard.

- Hvis man er nervøs for at være blevet smittet, og har man brug for medicin, skal man ringe til apoteket og tale med dem om muligheden for at få den bragt ud med apotekets bud eller sendt med posten, siger hun.

Det kan med stor sandsynlighed heller ikke betale sig at gå på apoteket, hvis man vil købe håndsprit eller mundbind. Apotekerne har de seneste uger oplevet en nærmest eksplosiv efterspørgsel efter mundbind og masker, som i visse andre lande er blevet synlige i gadebilledet som værn mod den nye virus.

Undgår smitte:

God håndhygiejne, primært håndvask, evt. hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre.

Undgå kontakt med personer, der har symptomer på forkølelse og/eller luftvejsinfektion.

Host eller nys i engangslommetørklæde, alternativt i albuebøjningen.

Kilde: Sundhedsstyerelsen

Annonce

Sæbe før sprit

Udsolgte mundbind er nu ikke det store problem. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at man bruger mundbind eller ansigtsmaske, medmindre man selv har symptomer på at være smittet med coronavirus eller er i tæt berøring med en smittet person.

På Odense Banegård Center møder avisen Danmark da også kun én, som har taget et mundbind på. En thailandsk kvinde, som bor i København har iført sig mundbind og har sprit i tasken for at besøge en ven i Odense.

- Jeg vil bare gerne være sikker. Jeg har familie og børn, som jeg vil beskytte. Der er jo mange mennesker, og man kan aldrig vide, om der er en af dem, der er smittet, siger hun.

Kvinden kalder sig Nancy, men ønsker ikke at oplyse mere.

På centrets apotek er masker og sprit for længst flået ned af hylderne:

- Det forsvandt som dug for solen, da de første danskere fik konstateret smitte med den nye virus. Der er også blevet solgt ekstraordinært mange termometre, siger apoteker Michael Bobak.

Han er blevet stillet i udsigt, at de udsolgte varer kan leveres igen fra grossisterne inden for et par uger.

- Men det er nok ikke sikkert, at man kan få alt det, man ønsker, siger han.

Ifølge Michael Bobak er der nu ikke den store grund til bekymring:

- Almindelig håndvask med vand og sæbe og er også godt. Det er nemt og behændigt at bruge håndsprit, men jeg har lært i mikrobiologi, at man skal have vansket hænderne grundigt, inden man bruger en håndspritten, siger Michael Bobak.

Det bedste middel mod at blive smittet med en virus er ifølge myndighederne hyppig og korrekt håndvask.

Nancy vil ikke risikere noget, så hun tager mundbind på, når hun skal ud blandt maneg mennesker som her på Odense Banegård Center. Det er nu slet ikke nødvendigt, hvis man ikke selv har symptomer, vurderer de danske myndigheder. Foto: Tommy Byrne
Håndsprit og mundbind er udsolgt på landets apotekter og i flere andre butikker. Her er det apoteket på Odense Banegård Center. Foto: Tommy Byrne.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce