Annonce
Debat

Arbejde - slaveri eller livets mening?

Børge Fruelund Jensen. Arkivfoto

Læserbrev: Der faldt under den græske økonomiske krise mange grove ord om "de dovne grækere", der "ikke ville betale skat" m.m.

Jeg har boet i landet i en kortere årrække og nej: De betragter ikke arbejde som livets mening, som mange her i landet er tilbøjelige til.

Ordet arbejde hedder på nygræsk "doulia", der stammer fra oldgræsk "doulos", der betyder slave.

Man ser altså på arbejde som en form for slaveri.

Hvorfra kommer så den nordeuropæiske arbejdsmoral?

Et svar kommer i Max Webers med rette epokegørende værk "Den protestantiske etik og kapitalismens ånd".

Vi skal her lidt ind på reformationen i Nordeuropa. Det involverer lidt teologi.

Den schweiziske reformator Jean Calvin mente, at vi alle fra fødslen af er forudbestemte til at komme i himlen eller helvede. Den såkaldte prædestinationsteori.

Han så imidlertid sig selv og andre, der i den periode gjorde op med romerkirken, som selvskrevne til at komme i himlen. De var en slags selvudnævnte helgener.

Den anden generation af calvinister havde imidlertid et problem: Hvorfra skulle de vide, om de var forudbestemte til himlen eller helvede?

Nu kastede de sig så over den tyske reformator Luthers teori om arbejde som et kald fra Gud. Det er, hvad ordet beruf betyder.

Den anden generation af calvinister mente så, at hvis de havde succes i deres kald (= arbejde), var det et tegn fra Gud om, at de skulle i himlen. Arbejde fik således en religiøs dimension.

Denne opfattelse bredte sig nordpå, også til Danmark, især under pietismen i 1700-tallet.

Arbejde blev gjort til livets mening.

Vi er stadig - efter 500 år - med på denne vogn. Svarer man på det gængse spørgsmål, der altid falder: "Hvad laver du?", er man straks placeret i en af Danmarks fem statusgrupper.

Vi mener for manges vedkommende, at vort arbejde forlener os med status og giver os vor identitet.

Denne tænkning er næsten ukendt i den katolske verden.

Denne opfattelse ligger i øvrigt også Bibelen nærmere, idet arbejde der er en straf for syndefaldet ("manden skal arbejde i sit ansigts sved" og så videre).

Det viser sig, at selvmordsprocenten i Danmark er højst blandt enlige mænd over 65.

Dette kan meget vel være et resultat af, at mange føler de mister deres identitet og status, når de kommer på pension.

Måske skulle vi tage vor indstilling til arbejde op til revision.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Debat

Troels Lund skyder igen: Jeg sigter meget præcist på de røde, transportminister

Læserbrev: Veje og kollektiv transport bør ikke være en politisk kampplads, mener transportminister Benny Engelbrecht, der derfor beder mig sænke sigtekornet. Hertil er der vel blot at sige: Jo, investeringer i vores fælles infrastruktur - veje, tog, broer - er i høj grad en politisk kampplads, og især nu, hvor en svag socialdemokratisk regering har ladet hele sin overlevelse afhænge af de røde partier i Folketinget. Fakta er nemlig, at den brede transportaftale, som transportministeren drømmer om, kan ende med at blive et mareridt for alle virksomheder og borgere i Østjylland og mange andre steder i landet. De røde støttepartier siger klart fra overfor "mere asfalt", som de kalder det. Det kan så meget vel resultere i, at E45 ikke udbygges - selv om det var en central del af både den tidligere regerings plan og også et meget klart løfte fra fremtrædende socialdemokrater i valgkampen. Finansminister Nicolai Wammen, der er valgt i Aarhus, skrev meget specifikt i sin kandidattest på TV 2: "På den korte bane har E45 topprioritet." Nu er regeringens topprioritet at lave en bred aftale med motorvejs-fjendske partier som SF og Enhedslisten. Derfor er der i høj grad brug for at rette sigtekornet præcist på de røde - i håb om blot at plaffe de værste vildskud ned.

Annonce