Annonce
Kultur

Arrangører sidder i økonomisk klemme: Efterlyser forsamlingsforbud fra myndighederne

Direktøren for DGI Huset Vejle, Roland Christiansen, efterlyser et forbud mod store arrangementer. Lige nu er det op til ham som arrangør at finde balancen mellem den "rigtige" beslutning og hensynet til husets økonomiske interesser. Arkivfoto: Mette Mørk
DGI Huset og Vejle Musikteater følger corona-situationen fra dag til dag. Begge steder efterlyser en mere klar melding fra myndighederne. Det vil gøre erstatningsansvaret meget enklere.
Annonce

Vejle: Arrangører, der holder store begivenheder, er fanget i et dilemma efter statsminister Mette Frederiksens (S) anbefaling af, at arrangementer med over 1000 deltagere aflyses.

Direktør i DGI Huset Roland Christiansen har således aflyst fire store gymnastikopvisninger. Han siger:

- Som arrangør er jeg fanget i et dilemma, hvor jeg skal vælge mellem den "rigtige" beslutning og tegnebogen. Jeg har brug for et forbud. Hvis jeg aflyser, så kan for eksempel en messearrangør og hans lejere af stande komme efter mig. Hvis det ender i retten, kommer DGI Huset til at betale.

- Jeg mangler et juridisk grundlag at aflyse på. Det er lidt en gratis omgang for statsministeren at nøjes med en anbefaling. Så er det op til arrangørerne at vælge, hvor alvorlig de synes, situationen er alvorlig.

- Hvis statsministeren virkelig mener, at vi har et alvorligt problem, og det tror jeg sådan set på, at vi har, så er en venlig henstilling ikke nok. Så burde der komme en myndighedsafgørelse. Derved overtager staten erstatningsansvaret. Det vil sige, at fællesskabet kommer til at bære omkostningerne. Det synes jeg er rimeligt i denne situation, siger Roland Christiansen.

Hvis statsministeren virkelig mener, at vi har et alvorligt problem, og det tror jeg sådan set på, at vi har, så er en venlig henstilling ikke nok. Så burde der komme en myndighedsafgørelse. Derved overtager staten erstatningsansvaret. Det vil sige, at fællesskabet kommer til at bære omkostningerne. Det synes jeg er rimeligt i denne situation.

Roland Christiansen

Annonce

Hvad er farligst?

Roland Christensen peger på, at grænsen for arrangementers størrelse kan være svær at se fornuften i.

- Jeg vil da mene, at et årsmøde med 500 deltagere fra hele landet er værre end en sangaften med over 1000 deltagere, der kommer fra nærområdet, siger han.

Netop for at komme uden om erstatningsansvar taler arrangørerne helst ikke om aflysninger - men om flytninger:

I DGI Huset mærker man endnu ikke forskel på deltagerniveauet, når det gælder hverdagsting som fitness og svømning.

Men det er 95 procent sikkert, at den næste sangaften i DGI Huset bliver aflyst. Den var planlagt til 26. marts. I første omgang forsøger man at finde en dato i april, men ellers må man aflyse, fortæller Roland Christiansen.

Annonce

Et påbud ville gøre det enklere

Direktøren for Vejle Musikteater, Mette Kier, fortæller, at man forsøger at flytte arrangementer i dialog med kunstnernes repræsentanter.

- Det er selvfølgelig en stor belastning økonomisk, hvis man må aflyse. Så skal vi betale både billetpenge tilbage til publikum og honorar til kunstnerne, fordi det er os, der aflyser. I kontrakterne har vi forbehold om force majeure, når der sker ting, vi ikke kan gøre for. Men det kræver, at der er en klar retningslinje fra myndighederne.

- Hvis man som i Frankrig laver et påbud, ville det gøre mange ting enklere. Lige nu skal vi jo som arrangør træffe beslutninger, selv om vi ikke har en lægefaglig viden, siger Mette Kier.

Vejle Musikteater valgte fredag med få timers varsel at flytte en udsolgt koncert med Malurt til en tirsdag i maj. Lørdag blev en koncert med Mads Langer gennemført. Der var solgt omkring 500 billetter.

Man regner normalt med, at 10 procent af dem, der har købt billet, ikke møder op. Frafaldet lørdag aften var inden for den ramme. Der er endnu ikke kommet afklaring på de næste dages arrangementer, der ligger nær grænsen på 1000 deltagere.

Mette Kier, direktør for Vejle Musikteater, peger på, at Frankrig har indført et decideret forbud mod større arrangementer. En lignende beslutning fra myndighedernes side i Danmark ville forenkle det nuværende spil mellem arrangørerne om at undgå erstatningsansvar. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce

Ansvar hos den enkelte

- Vi vil gerne tage ansvar og ikke bare gennemføre, hvis vi er lige under grænsen. Men vi vil også gerne levere varen til vores kunder, som har købt billetter og måske gennem lang tid glædet sig til arrangementet. Lige nu er ansvaret for at træffe beslutningerne parkeret hos den enkelte gæst og arrangør, siger Mette Kier.

Hun tilføjer, at der mandag er kontakt mellem arrangører og Kulturministeriet for at drøfte situationen.

Kære læser: Vi har valgt at gøre alle artikler om coronavirussen gratis for at sikre, at alle lokale borgere har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for.

At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund.

Heldigvis er der mange andre vigtige historier at fortælle hver eneste dag. Du kan for 49 kroner om måneden få adgang til alle vores betalings-historier om dit lokalsamfund, Danmark og verden: Køb abonnement.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Drop nationale test i Fredericia, foreslog Enhedslisten: Usædvanlig alliance bakkede op

Fredericia

Tirsdagens coronatal: Smittetrykket falder fortsat i Fredericia

Annonce