Annonce
Sydjylland

Asbjørns passion for øde sne- og islandskaber

Senest havde Asbjørn Skjøth Bruun sat sig for at gennemføre et af verdens allerhårdeste skiløb - ekstremskiløbet Iditarod Trail Invitational 2020 (ITI). Men det satte coronapandemien en stopper for. Løbet blev afbrudt den 20. marts, da han befandt sig i en fjern afkrog af verden ved Bering Strædet i det nordvestlige Alaska. Foto: Asbjørn Skjøth
Den 37-årige uddannede maskiningeniør fra Læborg ved Vejen, Asbjørn Skjøth Bruun, har deltaget i flere ekstremskiløb og har håndhævet dansk suverænitet i nationalparken i Nordøstgrønland sammen med Siriuspatruljen.

De fleste vil sikkert betakke sig, hvis de skulle prøve at gennemgå de samme strabadser, som den 37-årige maskiningeniør Asbjørn Skjøth Bruun flere gange har klaret på ski og i ekstrem kulde.

Senest havde han sat sig det mål at gennemføre et af verdens allerhårdeste skiløb - ekstremskiløbet Iditarod Trail Invitational 2020 (ITI). Det satte coronapandemien dog en stopper for. Løbet blev afbrudt den 20. marts, da han befandt sig i en fjern afkrog af verden – en lille by, Unalakleet, med godt 500 indbyggere ved Bering Strædet i det nordvestlige Alaska og med dagtemperaturer omkring 10 graders frost. Først den 27. marts lykkedes det ham at komme med et fly hjem til Danmark, hvorefter han som følge af coronakrisen gik i selvvalgt isolation i 14 dage.

Det har været rigelig tid til at beslutte sig for, at gøre skiene klar til endnu et forsøg. Den rute, som han havde valgt i Iditarod Trail Invitational, er 1600 kilometer lang, og da løbet blev stoppet, havde han tilbagelagt godt 1100 kilometer.

- Næste gang bliver til februar, og starten går den 28. februar. Denne gang planlægger jeg at gennemføre løbet på den vanskelige sydrute, siger Asbjørn Skjøth Bruun.

Tidskravet er 30 dage, så det kræver, at han er i god fysisk form, og at vejret og føret tillader ham at tilbagelægge godt 54 kilometer om dagen.

Annonce
Asbjørn Skjøth Bruun er tidligere medlem af Slædepatruljen Sirius. Det foregik over 26 måneder med hundeslæde i Nordøstgrønland, på ski, i sne og på is, i hård frost, i storslået natur og med et ubrydeligt kammeratskab. Foto: Asbjørn Skjøth Bruun

Første mand af reserven

Asbjørn Skjøth Bruun stammer fra Holsted og bor i Læborg ved Vejen.

Han er uddannet maskiningeniør fra Ingeniørhøjskolen i København, men er i dag ansat som produktionschef hos Støjer Tegl i Assens.

Asbjørn Skjøth Bruun har en søn: Bjørnulv Asbjørnsen, der bor i Asker ved Oslo.

Den slags strabadser, som han har klaret på ski i øde sne- og islandskaber, har han efterhånden fået stor erfaring med – så stor, at det siden er blevet en passion for ham. Lysten til at stå på ski højt mod nord og i bidende kulde, fik han allerede i drengetiden, da han i julen 1989 på tv spændt fulgte med i DR’s julekalender Nissebanden i Grønland.

- For mig blev det startskuddet til en drøm om at komme med Siriuspatruljen i Grønland. På mit drengeværelse havde jeg billeder af hundeslæder, jeg studerede kort over Nordøstgrønland og havde et verdenskort som skriveunderlag.

Men for at komme med Siriuspatruljen skulle han først have aftjent værnepligten. Det foregik i Livgarden, hvor han blev færdig som sergent i 2004.

- Jeg sendte straks en ansøgning om at komme med Siriuspatruljen. 80 blev udtaget til optagelsesprøven, og jeg var blandt de ni egnede, der var tilbage. Der skulle kun bruges seks mand, men syv fik lov gå i gang med den ni måneder lange uddannelse. Desværre blev jeg nummer otte som første mand af reserven.

Skuffelsen var stor, så året efter sendte han en ny ansøgning. 12 mand blev udtaget, men igen endte han som første mand af reserven.

Angrebet af en isbjørn

Men det skulle være løgn, tænke Asbjørn Skjøth Bruun, der straks gik i gang med at søge alt, hvad han kunne finde af arbejde i Grønland. Han fik et studiejob som maskiningeniør på Thule Airbase.

Så i 2007 gik drømmen endelig i opfyldelse. I to år deltog han i Siriuspatruljen med hundeslæde og det hele og var med til at håndhæve dansk suverænitet i nationalparken i Nordøstgrønland.

Studiet som maskiningeniør blev færdiggjort i København med et udenlandssemester i Norge.

- Der fik jeg lejlighed til stå på ski og at se Norge fra den smukke side. I 2010 blev jeg ansat som isbjørnevagt for et australsk mineselskab. Det var med slædehund og en pumpgun, men jeg mødte ingen isbjørne, som vi gjorde med Siriuspatruljen.

Af de 100 isbjørne, som han har mødt, er en isbjørn kun gået til angreb to gange, og en enkelt gang har han måttet skyde i selvforsvar.

På ski har han oplevet ekstrem kulde helt ned til minus 54 grader. Alligevel har han aldrig fået forfrysninger.

Hans passion for at stå på ski i øde sne- og islandskaber gjorde, at han i 2015 meldte sig som deltager i et af verdens hårdeste skiløb - det tre dage lange Arctic Circle Race (ACR) i Sisimiut i Grønland. Men undervejs blev løbet aflyst på grund af snestorm.

- Da havde jeg gennemført 110 kilometer af den 160 kilometer lange rute.

Året efter meldte han sig atter til Arctic Circle Race og nåede i mål efter 16 timer og to minutter eller, som han holder af at fortælle det:

- Fem minutter og 24 sekunder hurtigere end kronprins Frederik. Så en slædekusk er bedre end en frømand!

Asbjørn Skjøth Bruun har en passion for øde sne- og islandskaber som her højt mod nord sammen med en slædehund. Foto: Asbjørn Skjøth Bruun

Det næste eventyr

Efter den succes, nåede slædekusken Asbjørn kun lige hjem til Danmark for at få tøjet vasket, før han næste dag stillede op til start i Nordenskiöldsloppet i Nordsverige.

Det er det længste endagsskiløb, der findes. Ruten er på 220 kilometer, og Asbjørn Skjøth Bruun nåede i mål på 15 timer og 43 minutter som nummer 240 af 500 deltagere fra hele verden.

Året efter deltog han i en 10 dages ekspedition i Grønland, hvor den 180 kilometer lange rute bragte ham fra Kangerlussuaq til Sisimiut.

Ekspeditionen var en slags optakt til det næste iskolde eventyr: Yukon Arctic Ultra i Canada. Det er et skiløb på 480 kilometer, men også denne gang blev løbet afbrudt undervejs, da nogle deltagere havde fået alvorlige forfrysninger. Asbjørn Skjøth Bruun var ikke blandt dem med forfrysninger, og da løbet blev aflyst, havde han tilbagelagt cirka 300 kilometer.

I år gjaldt det så ekstremskiløbet Iditarod Trail Invitational 2020, som coronapandemien satte en brat stopper for. Næste gang, han for alvor får sat sin passion for ekstremskiløb på prøve, bliver i 2021 i Iditarod Trail Invitational i Alaska og løbets vanskelige sydlige rute.

Passionen er intakt, og Asbjørn Skjøth Bruuns konkurrencegen fejler da heller ikke noget. Som kun en slædekusk på Siriuspatruljen udtrykker det: ”Big risk big adventure”.

Et sådant eventyr kan efter Asbjørn Skjøths Bruuns vurdering gøres for rundt regnet 50.000 kroner.

Lysten til at stå på ski højt mod nord og i bidende kulde, fik Asbjørn Skjøth Bruun allerede i drengetiden, da han i julen 1989 på tv spændt fulgte med i DR’s julekalender Nissebanden i Grønland. For ham blev det startskuddet til en drøm om at komme med Siriuspatruljen i Grønland. Foto: Asbjørn Skjøth Bruun
Bidende kulde og en høj isblå himmel er noget af det, som man kan opleve langt mod nord for polarcirklen. Foto: Asbjørn Skjøth Bruun
På sine skiture har Asbjørn Skjøth Bruun også befundet sig i storslåede øde bjerglandskaber. Foto: Asbjørn Skjøth Bruun
Af Søren Dippel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kvælstof endte i Erritsø Bæk efter brand: Omfanget er endnu ukendt

Fredericia For abonnenter

Mystik om søndagens brand i båd - område er lukket af

Annonce