Annonce
Kolding

Asmus har været frivillig brandmand i 33 år: - Jeg bliver ved så længe jeg kan gøre en forskel

Asmus Petersen har stort kørekort og sidder ofte bag rattet, når Stepping Frivillige Brandværn rykker ud. Han har været frivillig brandmand siden 1985. Foto: Lena Juul
Dannebrog vajede i flagalleen, og det hvide festtelt var slået op, for lørdag holdt Stepping Frivillige Brandværn åben station for at fejre sit 90 års jubilæum. JydskeVestkysten har talt med Asmus Petersen, der har været frivillig brandmand i 33 år.
Annonce

Stepping: Røde brandbiler holdt på gårdspladsen, og børn kunne boltre sig på hoppepuden, da Stepping Frivillige Brandværn lørdag fejrede sit 90 års jubilæum.

- Her på stationen er vi 17 aktive brandmænd. Det går fint, så vi tager selvfølgelig 90 år mere, siger brandkaptajn Mogens Høffner med smil på læben.

Asmus Petersen er en af de trofaste brandfolk og har været med siden 1985. Han er 57 år i dag, men har ingen planer om at stoppe.

- Jeg vil gerne være med, så længe jeg har kræfterne og kan være med til at gøre en forskel. Kan man ikke det længere, så skal man give plads til en ny, siger han.

Han er landmand og nabo til brandstationen.

Hvordan kan det være, at du har holdt ved i så mange år?

- Af to grunde. For det første fordi jeg ved, at vi har brug for folk, der kan rykke ud om dagen. For det andet fordi vi har et fantastisk kammeratskab. Kammeratskabet bærer det hele, svarer han.

Han fortæller, at der sker noget med brandmænd, når der går en alarm.

- Man vil gerne hjælpe, og man skal ikke være bleg for at indrømme, at man får et adrenalinkick, når man skal rykke ud. For hvilken opgave er det, vi skal løse?

De frivillige brandmænd får, som navnet siger, ikke løn.

- Det kan godt gå hen og blive en udfordring, at de nye folk skal bruge 300 timer på at uddanne sig til at blive brandmand. Kurserne foregår på lørdage og søndage, så det er meget fritid, de skal bruge, men det ved de godt i Trekantbrand, som vi efter kommunesammenlægningen blev en del af, siger han.

Jeg vil gerne være med, så længe jeg har kræfterne og kan være med til at gøre en forskel. Kan man ikke det længere, så skal man give plads til en ny.

Asmus Petersen, frivillig brandmand

Annonce

Opgaverne forandrer sig

Asmus Petersen fortæller, at de lokale brandmænd rykker ud mellem 15 og 25 gange om året.

- Derudover har vi 12 øvelser i løbet af et år. Det kan handle om ting som dyreredning, frigørelse af fastklemte ved færdselsulykker og farlige stoffer og brandbare væsker på fragtbiler.

Han har heldigvis ikke oplevet brandulykker og færdselsuheld, hvor mennesker har mistet livet. For mange år siden var han med til at slukke en gårdbrand i Hjerndrup, hvor mange grise døde.

- Dengang jeg startede, var det mest gårdbrande, vi kørte til. Så kom en tid, hvor det gik galt med halmfyr og træfyr. Så kom gasbrænderne frem. Tingene forandrer sig undervejs. Sidste år havde vi en masse naturbrande, fordi det var så tørt, forklarer Asmus Petersen om opgaverne.

Annonce

Byens brandværn

Hvad betyder det for en landsby som Stepping, at I har et frivilligt brandværn?

- De første to minutter er de vigtigste. Og jo før hjælpen når frem, desto bedre. Hvis ikke vi havde en brandstation her, så var stationen i Christiansfeld den nærmeste. Men brandværnet har værdi ud over at skabe tryghed rent brandmæssigt. Det er også med til at skabe sammenhold i byen.

Han fortæller, at det frivillige brandværn i mange år har været med til at arrangere blandt andet sankthansfester i byen.

- Sidste år og i år har vi også været med til at arrangere byfest, nævner han.

Stepping Frivillige Brandværn fejrede lørdag 90 års jubilæum med et åbent hus-arrangement. Blandt gæsterne var borgere fra byen og kolleger fra nabo-brandværn. Foto: Lena Juul
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Endnu et villa-indbrud

Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce