Annonce
Trekantområdet

Vejle Kommune forlader brandsamarbejde om et år

TrekantBrand-logoet skal skiftes ud med Vejle Brandvæsen, når vi runder 1. januar 2022. Foto: Mette Mørk
Et snævert byrådsflertal besluttede tirsdag, at Vejle Kommune stopper forhandlingerne med TrekantBrand. Umiddelbart efter gik et klart flertal ind for udmeldelse. Kun Venstre var imod.

Vejle: TrekantBrand bliver en kommune mindre fra 1. januar 2022.

Et snævert flertal i Vejle Byråd besluttede på et lukket møde sent tirsdag, at Vejle Kommune forlader det seks kommuner store brand-samarbejde. Dermed står det klart, at kommunen skal opbygge sit eget brandvæsen.

Sagen om TrekantBrand var delt i to.

Annonce

I første omgang skulle byrådet stemme om, hvorvidt borgmester Jens Ejner Christensen (V) skulle fortsætte forhandlingerne med de øvrige fem kommuner i samarbejdet: Fredericia, Kolding, Middelfart, Vejen og Billund. Her spiller økonomien en nøglerolle. Vejle skal fra 2024 betale syv millioner kroner mere om året - en ekstraregning, som politikerne ikke var klar til at sluge.

Resultatet af afstemningen var knivskarpt. 16 medlemmer sagde nej - 15 ja til fortsatte forhandlinger. Socialdemokratiets 11 medlemmer, de tre SF'ere, den konservative Dan Arnløv og løsgænger Kim Hesel udgjorde nej-stemmerne, mens Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale og Liberal Alliance var indstillede på at give forhandlingerne endnu en chance.

Derefter skulle byrådet så tage stilling til, om kommunen skulle udtræde af TrekantBrand og opbygge sit eget beredskab under navnet Vejle Brandvæsen.


Venstre vil arbejde loyalt for at opbygge et godt Vejle Brandvæsen, selvom vi var imod at forlade TrekantBrand.

Jens Ejner Christensen (V), borgmester i Vejle


Det var der opbakning til fra alle partier, bortset fra Venstre - en holdning, der undrer den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat Martin Sikær:

- Jeg forstår ikke, hvorfor Venstre stemte imod den indstilling, der var. Tilsyneladende var de klar til at fortsætte samarbejdet i TrekantBrand på de nuværende betingelser. Det stod jo klart, at der var et flertal i byrådet imod at fortsætte forhandlingerne, siger Martin Sikær, der peger på, at borgmesteren har haft hele 2020 til at nå et resultat:

- Men der har ingen fremdrift været. Borgmesteren fik et nyt mandat til at forhandle den 9. december, men da vi spurgte til resultatet i går var svaret, at der ikke var sket noget. Derfor er det ikke rimeligt, når borgmesteren bliver ved at sige, at han tror på, at han kunne nå et resultat. Tro er noget, vi gør i kirken - det holder ikke i politik, siger Martin Sikær.

Sikær: Ingen let beslutning

Han har op til det lukkede byrådsmøde talt for, at Vejle skulle sige farvel til TrekantBrand. Men beslutningen har ikke været let:

- Det gør da indtryk, når FOA og brandfolkenes tillidsrepræsentant taler imod at træde ud. Men det er den fornuftige beslutning. Nu venter der så en kæmpe arbejde med at forklare, at vi er klar til at investere det nødvendige i form af materiel og andet for at få den brandsikkerhed, vi ønsker i Vejle Kommune. Fordelen er, at vi bliver herrer i eget hus og kan beslutte, om der skal købes en ekstra sprøjte eller en båd til fjorden, siger Martin Sikær.

107 brandfolk i TrekantBrand

  • TrekantBrand blev stiftet i 2016 som et fælles kommunalt selskab af Vejle, Kolding, Fredericia, Middelfart, Billund og Vejen kommuner - alle en del af samarbejdet Trekantområdet Danmark.
  • TrekantBrand har cirka 500 ansatte fordelt på et dagligt vagtberedskab på107 brandfolk, 23 holdledere og fire indsatsledere. Derudover er der tilknyttet cirka 100 frivillige.
  • Beredskabet er fordelt på 20 stationer - blandt andet stationerne i Vejle og Børkop. De har tilsammen en mandskabskapacitet på 13 brandfolk og tre holdledere. Derudover er der stationer i Bredsten, Egtved og Give inden for Vejles kommunegrænse.
  • Ifølge regnskabet for 2019 havde TrekantBrand samlede udgifter til brandopgaver på 112 millioner kroner (løn udgør 54 millioner kroner) og 36 millioner kroner til såkaldte sideaktiviteter. 
  • De seks kommuner bidrog sammenlagt med knap 89 millioner kroner, mens der var øvrige indtægter fra brand- og sideaktiviteter på knap 62 millioner - sammenlagt godt 150 millioner kroner.

Kommunen har et års opsigelse på medlemskabet af TrekantBrand. I den periode skal det nye kommunale Vejle Brandvæsen opbygges.

Som Vejle Amts Folkeblad tidligere har fortalt, har konsulentfirmaet Rambøll vurderet, at det er muligt - men det kræver en stram tidsplan.

Annonce

Borgmester: Samarbejde var bedre

I  rapporten slås det samtidig fast, at Vejle bør fortsætte en god dialog med de øvrige medlemmer af TrekantBrand. Det samme siger Martin Sikær:

- Det her betyder jo ikke, at vi ikke vil samarbejde over kommunegrænsen. Vi vil bare selv kunne styre vores brandvæsen, siger den socialdemokratiske gruppeformand.


Vi har truffet den rigtige beslutning, men jeg sidder ikke med hænderne over hovedet af begejstring.

Martin Sikær, gruppeformand for Socialdemokratiet


Borgmester Jens Ejner Christensen havde hellere set, at Vejle var blevet i samarbejdet - men han lover, at han vil gøre sit til, at forholdet til de snart forhenværende samarbejdspartnere i TrekantBrand bliver både godt og konstruktivt.

- Jeg føler stadig, at vi kunne have forhandlet os frem til en god løsning for Vejle, og at vi var bedre stillet i et stort, robust fællesskab som TrekantBrand. Men et flertal ville noget andet. Det tager jeg til efterretning, og jeg er sikker på, at vi nok skal få opbygget et godt brandvæsen i Vejle Kommune.

Annonce

Viceborgmester skuffet over Venstre

Trods borgmesterens forsikringer er viceborgmester Dan Arnløv (K) skuffet over, at Venstre stemte imod udtræden og dermed opbygning af Vejles eget brandvæsen:

- Jeg forstår ikke borgmesteren i dette spil. Min oplevelse har været, at der var enighed om at følge anbefalingerne i Rambølls analyse. Da vi så bliver indkaldt til ekstraordinært møde, forventer jeg, at det skyldes, at der er et gennembrud i forhandlingerne med de øvrige kommuner. Det var der ikke. Derfor var det en naturlig konsekvens at forlade samarbejdet. Det afgørende er, at vi får opbygget et godt beredskab i Vejle - og det burde Venstre have bakket op på byrådsmødet, siger den konservative viceborgmester.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Tidligere bankmand vender hjem: Vil spare de lokale for penge med uvildig, økonomisk rådgivning

Erhverv For abonnenter

Kommuner straffer kontanthjælpsmodtagere helt forskelligt - se, hvordan din kommune gør

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

KLUMME

Provsten tæller ned til slægtstræf og fisketapas: 'Moster Anna var høj, mørk og smuk - hun gav os et glimt af Paradis'

Fredericia

Jette Nørgaard blev opsagt fra sit job:  - Nu er alle bolde oppe i luften

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia hamrede hovedet mod toppen og faldt hårdt: Derfor er der alligevel grund til at se lyst på fremtiden

Kolding

Domstol dømmer hjemmehjælpere til at genoptage arbejdet i videoovervåget hjem: Kolding Kommune lader dem slippe

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Frustreret Simon jagtede cyklende slushice-tyv midt om natten: - Det er pissetræls

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Alarm 112

Anja er i chok over nedbrændt hellested: Utroligt, at nogen kan finde på det

Fredericia For abonnenter

Jesper og andre grundejere i forurenet område har en svær sag: Losseplads gik under radaren i 90'erne

Alarm 112

Indviet for en måned siden: Nu er de udsattes hellested brændt ned

Annonce