Annonce
112

Bål forvekslet med brand: Ring hellere en gang for meget end for lidt

Flere steder i Fredericia og omegn blev der søndag tændt op i pindestakken, og heksen sendt mod Bloksbjerg. To gange måtte det lokale brandvæsen rykke ud til meldinger om brand, hvor det viste sig at være bål. Men Trekantbrand opfordrer alligevel borgere til at ringe, hvis de mistænker brand. Billedet her er fra sankthans-arrangement på Trinity. Foto: Morten Zierau
To gange rykkede Trekantbrand ud til formodede brande søndag aften. Begge gange viste det sig, at det var sankthansbål, der blev forvekslet med brande. Men operationschef fra Trekantbrand understreger, at borgere skal ringe, hvis de tror, det brænder.

Fredericia: Naturbrand. Det ord står nærmest mejslet i vores alle erindringer efter sidste sommers tørke, som blandt andet betød få eller ingen sankthansbål i Fredericia-området. I år var der intet forbud, og der blev lystigt tændt op og sendt hekse af sted fra flere steder i løbet af søndagen.

To af gangene gav dog anledning til, at det lokale brandvæsen måtte rykke ud til, hvad to borgere oplevede som brand. Det viste sig at være sankthansbål.

- Røg kan ses på store afstande, og det kan være svært at afgøre, om det er et bål eller en brand. Generelt vil jeg sige, at vi (i brandvæsenet, red.) har haft en fredelig sankthansaften, lyder det fra Bo Gøgsig, operationschef i Trekantbrand.

Annonce
Vi har ingen brande haft, som var forårsaget af et sankthansbål. Det er min generelle opfattelse, at folk også gør det forsvarligt de steder, hvor der tændes sankthansbål. Især efter sidste års sommer. Det har gjort noget i relation til folks forsigtighed.

Bo Gøgsig, operationschef, Trekantbrand

Forsvarlig afbrænding

I alt havde hele Trekantbrand 12 ture på 24 timer. Det er en mængde, operationschefen kalder gennemsnitlig for et døgn.

På en af turene, som var i Vejle Kommune, var der lidt arbejde for brandvæsenet. Her måtte det efterslukke et sankthansbål, der var blusset op igen. Men de øvrige 11 udrykninger kørte brand-beredskabet ud, vurderede og vendte tilbage til stationerne igen.

- Vi har ikke haft brande, som var forårsaget af et sankthansbål. Det er min generelle opfattelse, at folk også gør det forsvarligt de steder, hvor der tændes sankthansbål. Især efter sidste års sommer. Det har gjort noget i relation til folks forsigtighed, siger Bo Gøgsig.

De to udrykninger, stationen i Fredericia søndag rykkede ud til, var ved Skærbækværket på Klippehagevej og på Herslev Fælledvej. Sidstnævnte melding kom fra en borger, der kørte forbi på motorvejen og så røgfanen.

Ingen afgift

Men selvom Trekantbrand har haft 12 udrykninger til brande, der viste sig at være bål, er opfordringen fra operationschefen stadig, at borgere skal ringe til brandvæsenet, hvis de mistænker en brand.

- Hellere ringe en gang for meget end en gang for lidt. Hvis folk tror, det brænder, så skal de ringe. Man må aldrig lade være med at ringe, hvis man er i tvivl, slår Bo Gøgsig fast.

Selvom der i 11 af tilfældene søndag var tale om såkaldte blinde alarmer, skal borgerne ikke være nervøse for, at der lander en afgift i postkassen. Det er kun ved blinde alarmer, der aktiveres af de såkaldte ABA’er – automatiske brandalarmer – at en afgift kan komme på tale. De automatiske brandalarmer er ofte installeret i virksomheder.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

'Dybt bekymrende': Øget arveafgift er gift for små og mellemstore virksomheder

Læserbrev: Tirsdag 22. oktober forhandlede vi i Folketinget det finanslovsforslag, som regeringen har fremsat for 2020. Et af de emner, der blev grundigt debatteret, var det forfærdelige forslag fra de røde partier om at tredoble generationsskiftebeskatningen af danske familieejede virksomheder. Det er godt for Danmark, at vi har mange veldrevne familieejede virksomheder. Det er faktisk ikke en dårlig ting, sådan som venstrefløjen ellers gerne vil have det til at lyde, når de gang på gang påstår, at "det drejer sig om rige godsejere". Fakta er nemlig, at det overvejende drejer sig om små og mellemstore virksomheder - iværksættere, servicevirksomheder, blikkenslagere, tømrermestre, snedkere osv. Produktion, service og erhverv, altså en helt central del af dansk erhvervslivs dna. Således er det ikke grever, baroner og milliardærer, som vil nyde glæde af succesfuld generationsskifte. 23.000 virksomheder med 300.000 ansatte står foran et generationsskifte inden for de næste 10 år. Det er kun godt, at en lav arveafgift har øget sandsynligheden for, at disse virksomheder kan bevares på den enkelte families hænder i forbindelse med generationsskifte. Selvfølgelig har vi også Lego og Danfoss og et par håndfulde godsejere, som nyder godt af afgiftsnedsættelsen på lige fod med alle andre. Men det er faktisk heller ikke nogen dårlig ting. Danmark ville være et fattigere sted uden Lego og Danfoss - også i kroner og ører! Derfor er det dybt bekymrende, at regeringen nu lægger op til at øge skatten med over en mia. kr. Det er dårligt nyt for dansk erhvervsliv og ikke mindst de 800.000, som er ansat i de familieejede virksomheder. Det er en kortsigtet beslutning, som måske nok på kort bane kan skaffe finansiering til alle de milde gaver, som regeringen og deres røde støttepartier ønsker at tilgodese udvalgte grupper, eksempelvis 300 mio. kr. til overvejende herboende udenlandske børnefamilier på passiv forsørgelse. Naturligvis skal der finde en rimelig beskatning sted, når virksomhedsejere udlodder dele af virksomhedens værdier via aktieudbytte eller alt muligt andet til virksomhedens ejere. Det er kun ret og rimeligt. Men det svarer til at save i den gren, man selv sidder på, når man vil gøre generationsskifte så meget dyrere for familieejede virksomheder.

Annonce