Annonce
Vejle

Badeliv ved Vejle Fjord i gamle dage

Sommergæster i Villa Tårnhøj står klar i badetøjet, 1911. Fotograf: Ejnar Flach-Bundegaard. Foto: Vejle Stadsarkiv
For 100 år siden dyppede vejlenserne sig også i fjorden. Vejle Stadsarkiv sætter i en ny udstilling fokus på badelivet for omkring 100 år siden.

Vejle: I et par måneder har Vejle Stadsarkiv arbejdet på at opsætte en ny udstilling, hvor de besøgende kan gå på opdagelse i gamle billeder af badelivet og fritidslivet ved Vejle Fjord i begyndelsen af 1900-tallet.

- Billederne giver et unikt indblik i tiden fra 1900 og frem til cirka 1950, men det er primært de første tre årtier, vi koncentrerer os om, fortæller arkivar Maria Mejer.

Badeliv, hedder udstillingen, der kan opleves fra 12. juni og hen over sommeren.

- Det har været sjovt at finde billederne frem. Det er skønne billeder, og det har været fedt at udforske, hvordan man jo har haft et helt andet syn på kroppen, lyder det fra Maria Mejer.

I gamle dage var havet noget man fiskede i. Men fritidslivet voksede sig stort i første halvdel af 1900-tallet, hvor synet på sundhed og krop ændrede sig. Badetøjet blev mindre bevægelseshæmmende. Tidens fotografier viser, hvordan fritidslivet så ud i Vejle med søbadeanstalt, udflugter til strandene og sejlsport.

Private billeder

- Vi kan naturligvis fremhæve de mange forskelle, men når det gælder livet ved fjorden er der også mange ligheder i forhold til i dag. Vi bader i fjorden, roklubben fungerer og strandene er stadig udflugtsmål, siger arkivaren hos Vejle Stadsarkiv.

Omdrejningspunktet i udstillingen er de gamle fotografier, omkring 70-80 billeder. Vejlensernes fritidsliv og hvordan de brugte fjorden blev foreviget af private og professionelle fotografer; på udstillingen kan man blandt andet opleve hidtil ukendte privatfotografier af Ejnar Flach-Bundegaard, optaget fra 1902 til 1911. Billederne giver et indblik i en af Vejles borgerskabsfamiliers fritidsliv.

- Det er private billeder, hvor folk griner og kvinderne har løst hår, fortæller Maria Mejer.

Med tiden er de lange bomuldsdragter af uld blevet udskiftet med mere komfortable dragter og shorts. På udstillingen kan man opleve tiden før Albuen blev anlagt som et beskæftigelsesprojekt for arbejdsløse i Vejle, og man kan stifte bekendtskab med Mille Gade, langdistancesvømmeren, der senere blev verdensberømt. Hun voksede op i Vejle, og svømmede som den første dansker over Den Engelske Kanal i 1926.

Foruden det historiske tilbageblik på fritidsliv og badeliv ved Vejle Fjord i begyndelsen af forrige århundrede viser udstillingen også eksempler på fritidsliv samme sted anno 2019.

Formanden for Kultur- og Idrætsudvalget, Dan Arnlev Jørgensen, åbner udstillingen 12. juni klokken 16.

Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Lå på sofaen da det bankede hårdt på døren: Beboer advarede Anne om brand i nabolejlighed

Annonce