Annonce
Fredericia

Baghaver reddet: Støjværn langs motorvej rykkes

På 660 meter langs E20 i Taulov rejses et støjværn. Det skal sænke støjbelastningen for ikke mindst beboere på Vesterled og Elborg. Kort: Vejdirektoratet

Ekspropriation undgås. Til gengæld forhøjes skærm på et 660 meter langt stykke af E20 med en meter. Værnet kommer særligt beboere på Vesterled og Elborg til gode.

Taulov: Når Vejdirektoratet i 2018 og 2019 projekterer og opfører 660 meter støjværn langs E20 ved Taulov, sænkes larmen. Men freden sikres tillige for stauder og småkravl i baghaverne på Vesterled, som grænser op til den travle motorvej.

Vejdirektoratet undgår nemlig af ekspropriere fire meter af haverne, fordi værnet rykkes helt ud til nødsporet. Der ejer staten selv jorden.

Annonce

Fartbegrænsning?

Nødsporet på Motorvej E20 inddrages til opførelsen af støjværnet på en 660 meter lang strækning ved Taulov.Om der også må hastighedsbegrænsning på 80 kilometer i timen til i anlægsperioden i 2019, er endnu uvist.

Værnet er af stål og beklædes med trælameller som disse. Det rejser sig i fem meters højde - en meter mere end planlagt. Men på den måde kan støjværnet rykkes tættere på motorvej og skåne store bidder af folks baghaver. Foto: Vejdirektoratet

Brug for plads

Til gengæld forhøjes støjværnet fra fire til fem meter.

Det oplyser projektleder i Vejdirektoratet i Middelfart, Dorthe Hvid, til Fredericia Dagblad. På den måde er den udregnede dæmpende effekt sikret.

- Men vi har brug for noget midlertidig arbejdsplads, og det håber vi at kunne indgå frivillige aftaler om med lodsejerne, lyder det fra Dorthe Hvid og Vejdirektoratet.

I udbud til efteråret

Direktoratet sender anlægsopgaven i udbud til september.

Det er dog ikke sikkert, gravemaskinerne kommer i gang i år. Det afgør vejret. Planen er at, støjværnet er rejst og færdigt i 1. halvår 2019.

Som sagt bliver det fem meter højt. Værnet er en sandwich af stålplader med isolering imellem. Ud mod E20 beklædes det med trælameller. Træets levetid er mindst 15 år.

Støjdæmpningen står i 14,6 millioner kroner bevilget af regeringen og Dansk Folkeparti i en landsdækkende pulje til formålet afsat i partiernes forlig om finansloven for 2018.

Sådan dæmpes der

Beregninger viser, at 12 huse på Vesterled og Elborg i dag plages af stærk støj. Det vil sige mellem 68 og 73 decibel.

Med værnet reduceres dette antal til 0. Andre 23 boliger på de to veje kommer til at ligge i spektret 63-68 decibel. I dag er der 38 boliger i denne gruppe.

Omvendt stiger antallet af hjem på Vesterled og Elborg, som i snit vil mærke støj på mellem 58 og 63 decibel - fra 63 huse i dag til 77, når støjskærmen er rejst.

Der sker med andre ord en forskydning, så færre plages af slem larm, mens flere må leve med moderat støj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Håndværkerformand sætter spørgsmålstegn i mørklægningssag: Millioner kunne måske have været sparet

Fredericia For abonnenter

Sådan foregår det i dag: Håndværkere fordeler opgaver efter nummer

112

En lang indsats er slut: 24 brandfolk har nedkæmpet brand i lagerhal og båd

Annonce