Annonce
Fredericia

Baghaver reddet: Støjværn langs motorvej rykkes

På 660 meter langs E20 i Taulov rejses et støjværn. Det skal sænke støjbelastningen for ikke mindst beboere på Vesterled og Elborg. Kort: Vejdirektoratet

Ekspropriation undgås. Til gengæld forhøjes skærm på et 660 meter langt stykke af E20 med en meter. Værnet kommer særligt beboere på Vesterled og Elborg til gode.

Taulov: Når Vejdirektoratet i 2018 og 2019 projekterer og opfører 660 meter støjværn langs E20 ved Taulov, sænkes larmen. Men freden sikres tillige for stauder og småkravl i baghaverne på Vesterled, som grænser op til den travle motorvej.

Vejdirektoratet undgår nemlig af ekspropriere fire meter af haverne, fordi værnet rykkes helt ud til nødsporet. Der ejer staten selv jorden.

Annonce

Fartbegrænsning?

Nødsporet på Motorvej E20 inddrages til opførelsen af støjværnet på en 660 meter lang strækning ved Taulov.Om der også må hastighedsbegrænsning på 80 kilometer i timen til i anlægsperioden i 2019, er endnu uvist.

Værnet er af stål og beklædes med trælameller som disse. Det rejser sig i fem meters højde - en meter mere end planlagt. Men på den måde kan støjværnet rykkes tættere på motorvej og skåne store bidder af folks baghaver. Foto: Vejdirektoratet

Brug for plads

Til gengæld forhøjes støjværnet fra fire til fem meter.

Det oplyser projektleder i Vejdirektoratet i Middelfart, Dorthe Hvid, til Fredericia Dagblad. På den måde er den udregnede dæmpende effekt sikret.

- Men vi har brug for noget midlertidig arbejdsplads, og det håber vi at kunne indgå frivillige aftaler om med lodsejerne, lyder det fra Dorthe Hvid og Vejdirektoratet.

I udbud til efteråret

Direktoratet sender anlægsopgaven i udbud til september.

Det er dog ikke sikkert, gravemaskinerne kommer i gang i år. Det afgør vejret. Planen er at, støjværnet er rejst og færdigt i 1. halvår 2019.

Som sagt bliver det fem meter højt. Værnet er en sandwich af stålplader med isolering imellem. Ud mod E20 beklædes det med trælameller. Træets levetid er mindst 15 år.

Støjdæmpningen står i 14,6 millioner kroner bevilget af regeringen og Dansk Folkeparti i en landsdækkende pulje til formålet afsat i partiernes forlig om finansloven for 2018.

Sådan dæmpes der

Beregninger viser, at 12 huse på Vesterled og Elborg i dag plages af stærk støj. Det vil sige mellem 68 og 73 decibel.

Med værnet reduceres dette antal til 0. Andre 23 boliger på de to veje kommer til at ligge i spektret 63-68 decibel. I dag er der 38 boliger i denne gruppe.

Omvendt stiger antallet af hjem på Vesterled og Elborg, som i snit vil mærke støj på mellem 58 og 63 decibel - fra 63 huse i dag til 77, når støjskærmen er rejst.

Der sker med andre ord en forskydning, så færre plages af slem larm, mens flere må leve med moderat støj.

Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Borgere får besked om skift af privat hjemmehjælp: Men kommunen afventer endelig underskrift

Læserbrev

Kære byrådspolitikere, hvornår begynder I at tage ungdommen alvorligt?

Fredericia Kommune sparer på ungdommen, når de sparer på Ungdommens Hus. Og burde det ikke være lige modsat i en tid, hvor unge ifølge Sundhedsministeriet mistrives mere end nogen sinde før? Det er nu 13 år siden, at jeg satte min fod på Norgesgade 46a for første gang. Den dag i dag, mange år efter, har Ungdommens Hus stadig en stor plads i mit hjerte, og jeg er taknemlig for, at jeg har haft muligheden for at udvikle mig under trygge rammer som huset og personalet har skabt. Da jeg startede på Ungdommens Hus, havde jeg svært ved at finde mig til rette og finde ud af, hvad min rolle i livet var. På Ungdommens Hus blev jeg mødt af ansatte, som tog mig alvorlig, og som vigtigst af alt lyttede. Jeg lærte, at jeg som ung er vigtig. Jeg lærte om værdierne af fællesskab og demokrati. Jeg lærte, at jeg som ung, sammen med andre unge, kan være medskaber af det samfund, som vi ønsker. Og er det ikke netop det, vi ønsker af unge i dag. At de trives så meget, at du har lyst til at bidrage til fællesskabet og samfundet som demokratiske borgere? For at det kan lade sig gøre, er vi nødt til at have et rum til de unge, hvor det er muligt. Et rum som Ungdommens Hus, hvor unge kan føle sig mødt, og hvor de tør påtage sig ansvar og sætte handling på idéer og drømme. Men hvem skal skabe det rum, når Fredericia Byråd vil spare 50% af personalet på Ungdommens Hus væk? Og hvad skal der ske med de unge over 18, som Fredericia Byråd vil smide ud af huset? Ungdommens Hus i Fredericia har ikke brug for besparelser eller aldersbegrænsninger, tværtimod har de brug for flere resurser. Ungdommen i Fredericia har brug for, at byrådspolitikkerne lytter til dem og tager dem seriøst. Så kære byrådspolitikkr, hvilken fremtid ønsker du for Fredericias ungdom?

Fredericia

Forældre i kamp for Ungdommens Hus: - Havde det ikke været for huset, havde vores datter aldrig fået sin studentereksamen

Fredericia For abonnenter

Efter debat om udbud: Embedsmænd og Kære Pleje mødes fredag morgen

Annonce