Annonce
Børkop

Beboere er trætte af rygende skoleelever: - De ældre bliver utrygge

En af de små porte, hvor elever, ifølge beboerne i området, står og ryger. Skolen vil på det kraftigste indskærpe det over for eleverne, at de ikke må gå udenfor skolen i skoletiden. Bagest ses netop Englystskolen. Foto: Jørgen Flindt

Beboerne i Englystparken er utrygge ved, at skoleelever bruger området ved ældreboligerne som rygested. Skole vil gribe fat om det med det samme.

Børkop: Beboere i Englystparken er blevet godt og grundig træt af, at der står unge mennesker og ryger foran deres hjem.

- Når der er spisefrikvarter på Englystskolen, sker det ofte at der er en håndfuld unge, som går herover og ryger. Nogle gange fjerner de en bom og nogle skraldepande, så de bedre kan være her, og hvis vi siger til dem, at de ikke skal stå her, får vi nogle næsvise svar tilbage. Det gør mange af beboerne utrygge, siger Poul-Erik Christensen, der er en af beboerne i Englystparken.

Han bakkes op en af de andre naboer.

- Det er ikke en skolegård herover. Det er et sted, hvor der bor nogle ældre mennesker, som nu er blevet utrygge ved, hvad de unge mennesker kan finde på, for de unge kan godt have et ret hårdt sprog, siger han.

Manden ønsker ikke at få sit navn i avisen, men redaktionen kender hans navn.

Annonce

Fem procent ryger

I 2002 kom de første rygerestriktioner på landets folkeskoler. Her blev det forbudt for elever at ryge mange steder på skolerne.I 2007 blev den klassiske rygelov, som vi kender den, indført. Her blev det endegyldigt forbudt for elever at ryge på skolernes område.

Rygeloven blev opdateret i 2012, hvor lærerne nu heller ikke længere måtte ryge på skolens område, heller ikke i rygekabiner eller hvor eleverne ikke kunne se dem

Fem procent af 9. klasses-eleverne i Danmark ryger dagligt, mens 18 procent ryger en gang imellem.

Kilde: Danmarks Radio og Statens Institut for Folkesundhed

Står i porte

De to mænd viser de steder, hvor de unge står og ryger. Der er blandt andet tale om to små porte, som vender ud mod Skolebakken og Englystskolens parkeringsplads.

- Det er nogle dage siden, de sidst har været her, og det er da heller ikke hver dag, at de unge mennesker kommer herover og ryger. Det har dog stået på i mange år, men gennem det seneste års tid er det blevet værre og værre, forklarer Poul-Erik Christensen.

Derfor har de kontaktet skolen, som også prøvede at gribe ind før sommerferien. Men problemet er der stadig, forklarer de to mænd fra Englystparken.

Alvorlig snak med eleverne

På Englystskolen ærgrer det skoleleder Dorte Terp, at der er rygetrængende unge, som går udenfor skolen for at ryge. Og genere andre med det.

- Vi havde ikke fornemmelsen af, at det stadig er et problem, men vi tager en alvorlig snak med eleverne om det her. Det her vil vi ganske enkelt ikke se. Hverken at de ryger udenfor skolens område, eller hvis de ikke opfører sig ordentligt og svarer hårdt tilbage. Det er så langt fra skolens værdier, som det kan komme. Både forældre og os som skole har et ansvar for, at det her ikke sker, siger hun.

Skolens regler er klare på området. Eleverne må ikke ryge på skolens grund, og eleverne må heller ikke søge andre steder hen for at ryge. De må nemlig ikke forlade skolens grund, når de er i skole.

- Efter vi har fået lavet en skolemadsordning, har vi valgt at ændre reglerne. De store elever må ikke længere forlade skolen i frikvarterne, for det er der ingen grund til. Vi har tilsynspligten med eleverne, og det er svært at leve op til, hvis eleverne ikke er på skolen, forklarer hun.

Der er dog undtagelser. Nogle af eleverne i de ældste klasser går på en sportslinje, hvor de skal benytte Fælleshåbsskolens faciliteter, og her har eleverne fået afsat tid til at fragte sig mellem skolerne. Desuden er der skoleprojekter, som til tider finder sted rundt i området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Opsang til regeringen: Det haster med at afværge trængsel på Lillebælt

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];