Annonce
Læserbrev

Bedre normeringer: Vi har brug for ro i maven, når vi afleverer vores børn for at gå på arbejde

Så sent som sidste år sænkede kommunen skatten med 40 millioner kroner årligt ved at afskaffe det såkaldte dækningsbidrag for at stige i "erhvervsvenlighedsindekset". Men bedre normeringer er jo netop erhvervspolitik og god økonomisk politik. Vores små børn er vores samfunds kapital - vores råstof.

Læserbrev: Vi var nok mange forældre, som så frem til mere nærhed og omsorg for de små i daginstitutionerne.

Det er dejligt, at flertallet på Christianborg forstår, at det betaler sig at investere i omsorg og nærvær til små børn. Men det gælder desværre ikke flertallet i Vejle Byråd.

I det første brede budgetforlig i Vejle Kommune længe blev der prioriteret 20 millioner kroner til børneområdet i 2020.

Udfordringen er bare, at der er behov for cirka 27 millioner kroner ekstra bare for at holde det nuværende serviceniveau.

Det skyldes stigende behov for støtte og specialtilbud.

Derfor er der lige nu et forslag i høring om at spare syv millioner kroner på børneområdet i 2020, herunder 2,4 millioner kroner på daginstitutionsområdet - stigende til 3,9 millioner kroner fra næste år.

Det indebærer blandt andet, at mulighederne for midlertidige opnormeringer begrænses til børn med fysiske handikap eller diagnosticeret sygdom, og at visitering til minigrupper skal reserveres til "helt særlige tilfælde".

Der omfordeles samtidig 6,5 årsværk fra centrale støttefunktioner ud til de 51 daginstitutioner i kommunen, for at institutionerne uden papirarbejde og bureaukrati selv kan "opbygge stærke børnefællesskaber" og "mindske segregeringen".

Hvis forslagene vedtages, vil virkeligheden her i starten af 2020 i daginstitutioner og dagplejer i Vejle Kommune altså være, at de generelle normeringer vil være lidt lavere end i 2019, og at institutionerne samtidig selv skal håndtere flere børn med behov for opnormeringer eller minigrupper.

Besparelserne kan måske aflyses senere på året, når finanslovspengene fordeles (Vejle Kommune forventer at få cirka 10 millioner kroner), men det bliver ikke til bedre normeringer.

Der er i princippet gode tanker i at bruge mindre tid på visitation og bureaukrati og flytte støtte-ressourcer ud til institutionerne selv. Men når der spares lige så meget, som der flyttes ud, så bliver det gode princip til en helt umulig løsning i praksis.

I mine øjne undlader byrådsflertallet at lave de nødvendige investeringer i voksentid for små børn.

Man gør altså ikke noget ved normeringerne, som jeg tror er en af de vigtige bagvedliggende årsager til større behov for støtte og specialtilbud.

Tværtimod sætter man dagligdagen i institutionerne endnu mere under pres.

Den onde cirkel kan kun brydes med investeringer i nærvær - investeringer, som på lang sigt er meget dyre både økonomisk og menneskeligt ikke at lave.

Jeg er bange for, at realiteterne er, at det kun kan lade sig gøre at sikre bedre forhold i daginstitutionerne fra Christiansborg, hvis kommunerne også prioriterer bedre normeringer.

For kommunerne kan flytte penge væk fra børneområdet og flytte opgaver fra centrale funktioner ud i daginstitutionerne.

Det er dermed op til flertallet i det lokale byråd, om børnene kommer til at mærke en forskel - og det ser ikke sådan ud i Vejle.

Når Vejle og sikkert også flere andre kommuner "fjerner finanslovspengene til normeringer med den anden hånd", er det i nogen grad, fordi andre velfærdsområder også er pressede, for eksempel voksenspecialområdet.

I Vejle Kommune er det dog også i høj grad politik og ideologi. Kommunen har "den laveste skatteprocent vest for Storebælt".

Så sent som sidste år sænkede kommunen skatten med 40 millioner kroner årligt ved at afskaffe det såkaldte dækningsbidrag for at stige i "erhvervsvenlighedsindekset".

Men bedre normeringer er jo netop erhvervspolitik og god økonomisk politik. Vores små børn er vores samfunds kapital - vores råstof.

Det er blandt andet voksentid, imens de er små, der skal gøre dem til gode, stærke, veluddannede medarbejdere for virksomhederne i fremtiden.

Og for at vi forældre kan være en god arbejdskraft, har vi brug for ro i maven, når vi afleverer vores børn for at gå på arbejde. Det gælder ikke mindst for selvstændige og privatansatte.

Jeg vil opfordre til, at borgmestrene her i avisen forklarer baggrunden for de kommunale prioriteringer for daginstitutioner og dagplejer.

Annonce
Anne Sofie Stjernholm. Arkivfoto: Leif Baun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Formodet skuddrabsmand i retten: 27-årig nægtede at udtale sig

Læserbrev

På løgn skal land bestråles, men retsopgørene er nu på vej

Læserbrev: Norske Einar Flydal siger i sit foredrag "Skoler uten en tråd? Nei, det er ikke smart...", at skoler og kommuner har en "generel undersøgelsespligt i rimelig tid" vedrørende helbredsrisici ved indføring af wifi for at være i redelig og god tro. Og at myndigheders "fejlinformationer" ikke giver rygdækning. I seks år forsøgte jeg at få min for tidligt fødte søns hjerne skærmet for den massive wifi i skoler. Alle, men især allerede udfordrede, børn og unge bør skærmes, som bl.a. Harvard-professor og pædiatrisk neurolog Martha Herbert advarer. Nu er retsopgørene på vej! I USA har Robert F. Kennedy Jr.'s organisation, Children's Health Defense, samt Environmental Health Trust, stiftet af Nobelprismodtager og tidligere rådgiver for præsident Clinton på miljø og kræft Devra Davis, uafhængigt af hinanden lagt sag an mod den amerikanske telestyrelse, FCC, for at nægte at revurdere de absolut værdiløse retningslinjer og industridefinerede grænseværdier på området. Senioradvokat og leder af Children's Health Defenses 5G-projekt, Dafna Tachover, skriver: "Jeg er så begejstret for at meddele, at vi har indgivet vores sagsanlæg mod den amerikanske regering/FCC for dens afvisning af at gennemgå dens forældede retningslinjer, der har forårsaget sygdom i epidemisk skala, død og nu muliggør udbredelsen af 5G. Dette er vores sag for at stoppe ødelæggelsen af denne planet og alle levende væsener på den." Dafna Tachover står også bag organisationen We Are The Evidence og har tidligere vundet en højesteretssag i Israel, der førte til de første kablinger i skoler. I Norge er en retssag på vej vedrørende smartmeters med trådløs forbrugsaflæsning. I Danmark forberedes lige nu sagsanlæg mod staten på vegne af Landsindsamlingen mod 5G, med baggrund i et juridisk responsum, der blev præsenteret på 5G-konferencen på Christiansborg sidste år. Fornemmer man, nettet strammes derude, er det kun på sin plads. Det vil være intet mod den følelsesmæssige tortur, så mange forældre har gennemlevet ved ikke at kunne beskytte vore børn. Journalist David Wedege skriver på https://tabttraad.home.blog/ om dét, vi ikke får fortalt. Læs bl.a. om DR-Videns "digitale lejesvende" og vanvittigt skræmmende mikrofonholderi og den nye EU-rapport, der vurderer 5G som en mulig krænkelse af grundlæggende menneskerettigheder. Især børns!

Fredericia

Frygt for coronavirus: Lokale apoteker støvsuget for masker og håndsprit

Annonce