Annonce
Trekantområdet

Bemandede droner skal redde flere liv: Falck opretter drone-central

Det er droner som Nicolai Søndergaard her ses med, man blandt andet kan møde ved ulykker i fremtiden. PR-foto: Falck
I fremtiden vil det ikke være et usædvanligt syn at se en Falck-drone ved en ulykke. Dronerne med indbyggede kameraer skal fjernstyres fra en kontrolcentral i Kolding.
Annonce

Falck vil gøre bemandede droner til en integreret del af sin brand- og ambulancetjeneste, og i det arbejde kommer stationen i Kolding til at spille en central rolle.

Her har Falck nemlig oprettet en både stationær og en mobil kontrolcentral, oplyser koncernen i en pressemeddelelse.

- Vi har arbejdet længe på vores dronesatsning, og vi ser store muligheder i at bruge kontrolcentralen i Kolding. Vi kommer altså til at kunne styre droner i for eksempel Svendborg eller andre steder fra Kolding, siger Nicolai Søndergaard Laugesen, der er ansvarlig for Falcks droneprojekt.

Inden 2025 vil de første borgere blive mødt af paramedicinere, der flyver droner ud til patienter og ulykkessteder. Formålet er, at paramedicineren gennem dronens kamera skal vurdere, om der skal eftersendes en ambulance.

Annonce

En del af fremtiden

Falck indleder sine første testflyvninger med ubemandede droner på Fyn og arbejder på at indgå et samarbejde med en teknologipartner, som virksomheden kan gennemføre bemandede droneflyvninger med. I første omgang handler det om at indhente erfaringer.

- Falck skal ikke stå for droneudviklingen, men fokusere på at tilpasse droner til udrykning. Vores mål er at opnå erfaringer med, hvor og hvordan teknologien kan bringes i anvendelse i fremtidens ambulanceberedskaber, siger Jacob Riis, administrerende direktør i Falck, i pressemeddelelsen.

- Det er et åbent spørgsmål, hvordan vi skaber mere værdi af den ny teknologi: Ligger værdien i hurtigere responstider til eks. hjertestoppatienter, så vi redder og forbedrer flere liv? Ligger værdien i bedre hjælp til udkantsområder? Ligger værdien i at kunne behandle flere hjemme? Eller ligger værdien i at kunne spare ambulanceture og dermed antallet af beredskaber og penge? Vi ved det ikke i dag, men går nu i gang med at finde ud af, hvordan droneteknologi kan bruges og ikke bruges, siger han.

De droneflyvende paramedicinere er en af flere kommende satsninger fra Falck, der skal sætte standarden for ambulancetjenester, som de ser ud om ti år.

- Ambulancen er stedet, hvor læger og paramedicinere igangsætter den første behandling af kritisk syge og tilskadekomne patienter. Nu arbejder vi igen på at udvikle de ambulancebårne sundhedsløsninger, der sætter standarden for ambulancetjenester om ti år. Med fremtidens ambulancer arbejder vi på at videreudvikle ambulancer med ny teknologi, medicin og behandlingsmetoder, siger Jacob Riis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Fredericia

Mette bor lige op ad travl trafikåre: - Vi har ingen ro på noget tidspunkt

Annonce