Annonce
Kolding

Beretning fra borgmesteren: Besøgte min mor for første gang i to måneder og fik Rød Tuborg af byrådskollega

Borgmester Jørn Pedersen har haft en uge med fokus på blandt andet udligningsreform, udvikling af Kolding by og markering af befrielsen. Og så blev det også ugen, hvor han kunne besøge sin mor for første gang i to måneder. Foto: Søren Gylling
Under coronakrisen vil Koldings borgmester Jørn Pedersen løbende dele sine tanker, overvejelser og oplevelser med JydskeVestkystens læsere. Her er kapitel syv, som borgmesteren indleder med et kig frem på ugen, der nu er gået.
Annonce

Så er det den ottende uge i Covid 19-tiden. En uge, som jeg forventer kommer til at stå i udligningsordningens tegn, altså økonomifordelingen imellem kommunerne. Derudover står vi jo alle i spænding og venter på, hvad de næste ting bliver, som må genåbnes. Ønskerne er mange, og jo naturligt nok præget af, hvad man lige selv har interesse i.

Og så vil ugen være mere præget af, at der også kigges fremad, altså til den tid, som må komme efter denne sundheds- og samfundskrise.

Men ugen starter så også med 1. maj. En dag, hvor fagbevægelsen markerer sig, mødes og fester. I år blev det sammen, men hver for sig, via Zoom og andre platforme. Sådan må det være, men mærkeligt er det jo også fortsat.

Tirsdag startede med gruppeformandsmøde og derfra til virtuelt møde med venstrefolk omkring den udligningsreform, som så ville blive præsenteret senere på formiddagen. Og det så jo rigtig godt ud for alle kommuner i Sydjylland og på Fyn, hvor de eneste to, der så åbenbart er så rige, så de skal bidrage, var Fanø og Kolding. Jeg forstår det fortsat ikke og har ikke hørt den første fornuftige forklaring endnu.

Jørn Pedersen, borgmester

Annonce

To røde Tuborg

1. maj var også dagen, hvor SF´s gruppeformand i Kolding Byråd Hans Holmer fyldte 40 år. Det og arbejdernes kampdag ville han markere med Rød Tuborg, som han torsdag satte to af på min trappesten.

De to Tuborg og en lykønskning blev til, at Venstres gruppeformand og jeg mødtes ved mit havebord, skålede med Hans i Rød Tuborg via Facebook Live, og så tog vi en debat om det, som borgerne ville høre mere om.

Det blev taget så godt imod, så det koncept fortsætter vi de næste uger - ja faktisk allerede tirsdag gik Jakob Ville og Tobias Jørgensen på og drøftede primært teknik-området. Næste gang bliver det Trille Nikolajsen og mig, som drøfter socialområdet.

Fredagen stod også på temamøde for byrådet om økonomi og diverse andre onlinemøder og telefondrøftelser.

Næsten traditionen tro blev fredagen også med mad udefra, denne gang fra vores lokale Dagli Brugs i Vester Nebel, hvor menuen var tournedos med lækre kartofler, salat og brød. Jo, så står jeg gerne for maden hver fredag fremover.

Annonce

Gensyn med mor

Lørdag blev i det romantiske hjørne, og nej, nu kommer der ikke beretninger hjemmefra, men fra rådhuset, hvor jeg havde fire vielser. Det er altså altid en fornøjelse at vie de glade par, som jo alle har deres historie og øjeblikke. Stort tillykke til dem igen.

Og så var det jo dagen, hvor vi åbnede for besøg ved vores plejecentre. Det brugte jeg også som anledning til at mødes med min mor, som er i risikogruppen, og som jeg derfor ikke har besøgt i over to måneder. Nu fik vi lidt morgenhygge sammen ude foran og med behørig afstand. Super hyggeligt, og jeg kan godt forstå, at der også var glæde ude på vores plejecentre.

Lørdag aften havde vi så vores gode venner Jan og Dorte på besøg - også for første gang i corona-tiden. Der blev spist, hygget og spillet.

Søndag gjorde vi som mange andre gør det for tiden. Nemlig en tur ud i det grønne.

Vi kan se, at www.oplev.kolding.dk besøges af tre gange så mange som normalt. Her kan man få inspiration til ture i det grønne, og det får mange. Det kunne vi også se, da vi cyklede 25 km rundt i Kolding nord.

Og ellers stod den på det praktiske, og fik også lige vasket og klargjort campingvognen.

Annonce

Mindedes befrielsen

Mandag med nye skypemøder, både interne, udviklingsmøder, møde om detailhandlen og fremtiden der og møde med scenariedrøftelser af genåbning af 6.-10.-klasserne i folkeskolen, når det kommer.

Så fik jeg også afleveret de sidste præmier i min facebookkonkurrence, som betød tur til Jordrup og derefter til Sønder Stenderup, hvor jeg lige på vejen fik hentet kranse og blomsterbuket til de tre befrielsesmarkeringer.

For 4. maj var jo aftenen, hvor befrielsesbudskabet lød for 75. år siden. Det skulle have været markeret med kransenedlæggelse ved mindestenen i Fredericiagade, stort alsangsarrangement i Slotsgården, Gudstjeneste i Skt. Nicolai Kirke og afsluttende arrangement i Nicolai. Det blev så ”kun” til kransenedlæggelsen i en sluttet kreds, så antal og afstand kunne overholdes.

Jeg lagde også en buket ved stenen ved Logen i Bramdrupdam, hvor jeg skulle have deltaget i stort arrangement den 5. maj.

Derfra ud til skydebanen i Vingsted, hvor jeg helt privat og sammen med Viuf Jagtforening skulle have indskudt min jagtriffel. Covid-19 eller ej, så går bukkejagten jo ind 16. maj, en af årets mest hellige dage for mig. Det fik foreningen nu afviklet fint, hvor vi pænt ventede udenfor, så vi ikke var for mange på banerne ad gangen. Og ja, jeg ramte også, så alt fint og klar.

Annonce

Udligningsreform

Tirsdag startede med gruppeformandsmøde og derfra til virtuelt møde med venstrefolk omkring den udligningsreform, som så ville blive præsenteret senere på formiddagen.

Og det så jo rigtig godt ud for alle kommuner i Sydjylland og på Fyn, hvor de eneste to, der så åbenbart er så rige, så de skal bidrage, var Fanø og Kolding. Jeg forstår det fortsat ikke og har ikke hørt den første fornuftige forklaring endnu. Eneste kommune i Trekantområdet, som skal betale.

Nå, men heldigvis havde vi ikke budgetteret med de andre indtægter, så borgerne får nu ikke besparelser på grund af det, men de får så heller ikke løftet serviceniveauet. 21 millioner ville vi kunne have gjort meget for. Nu står de lokalvalgte folketingsmedlemmer så i kø i undring. Hjælper jo ikke meget bagefter, så jeg håber, at de gør, som de siger, nemlig at gøre noget andet for Kolding Kommune, som så modvirker. Bliver spændende at følge.

Men det kom til at præge dagen med masser af interviews, dog sprang nogen også fra, når jeg ikke ville kritisere Vejle for, at de får 115 millioner i gevinst. Det kan de jo kun ønskes tillykke med.

Men 5. maj var så dagen, hvor der skulle have været stor markering på Skamlingsbanken i respekt for alle de faldne frihedskæmpere under 2. verdenskrig. Igen blev 75. års markering stilfærdig, men alligevel respektfuld og værdig.

Inden kransenedlæggelsen fik jeg en rundtur i det, der bliver den nye udstillingsbygning og hele området i øvrigt. Absolut allerede et besøg værd. Høj Skamlingen er fritlagt, nye stier lavet, mindesten er fine og talerstolen står i sin glans. Det bliver bare så godt når vi i foråret 2021 kan åbne det.

Hjem til bestyrelsesmøde i Business Kolding og efterfølgende gruppemøde i Venstre.

Annonce

Takeaway og mors fødselsdag

Onsdag startede som sædvanlig med at svare mails og beskeder. Så blev løbeskoene spændt på og den skønne morgen nydt med en tur Vester Nebel rundt. I dag med personlig rekord på 5 km-tiden, så det går fremad.

Retur til en stribe samtaler og så ind til et møde om fortsat udvikling af Kolding. Pierre Legarth var jo fair nok ikke tilfreds med ikke at vinde udbud om udvikling af områderne ved Kolding Å. Det er så sådan, at når tre har budt, så vinder kun én, og længere er den jo ikke. Men til gengæld vinder han og hans firma så mange andre projekter, hvor boliger skyder op her og der. Det gøres i en god kombination af hjerte og forretningssans, og sådan skal det være.

Derfra til krisestabsmøde via Skype og så til et møde med en politiker fra en anden kommune, som er i et venstre-udviklingsforløb. Spændende person og tanker, glæder mig til at fortsætte sparringen og følge hende på hendes vej imod sine mål.

Så blev der hentet takeaway fra det nye spisested Wok Pop på hjørnet af Bredgade og Adelgade. Thai-inspireret mad, og det var virkelig lækkert. Det nød vi sammen med min mor og søster, og anledningen var, at min mor fyldte år om torsdagen. Her kunne vi så fejre hende, i et sluttet selskab med behørig afstand. Heldigvis faldt thai-maden også i hendes smag.

Annonce

Møde om byliv og kultur

Torsdag morgen startede dagen med temamøde med byrådet på Skype, hvor vi fik forelagt to forskellige forslag til mere byliv og kultur i Kolding bymidte. Spændende oplæg, som vil blive drøftet videre i næste uge.

Derfra til optagelse af introvideo til en Live på Facebook på næste torsdag kl. 17.00, hvor Trille og jeg vil drøfte social- og sundhedsområdet og svare på spørgsmål fra borgerne. En god måde at være i dialog på, når vi nu ikke kan mødes.

Så et borgmestermøde via video, hvor hovedtemaerne er de kommende økonomiforhandlinger med regeringen og naturligvis status Corona og den genåbning, som vi så venter svaret på og skal igangsætte i næste uge.

Fra videomøde til afsløringen af vinderen af at designe den genforeningsport, som skal placeres ved den ikoniske gamle grænse syd for Taps. Vi kender alle porten fra 1920, som Kong Christian X red igennem på sin hvide hest i 1920. Den laver vi ikke en mulig dårlig kopi af. Der bliver til gengæld lavet en fantastisk nyfortolkning, som er pompøs, elegant og respektfuld. Naturligvis så også produceret i stål, når vi nu er en stålby. Det har Tora A/S og Sjølund A/S budt ind med og muliggør dermed, at kongefamilien i forsommeren 2021 kan skabe ny historie i kareter igennem den nye ikoniske æresportal. Jeg kan næsten ikke vente.

Nå, men denne uge slutter lidt tidligere end normalt, da jeg på grund af bededagsferien stempler lidt tidligere ud, her kl. 13.00 torsdag. Vi skulle have været til Porto helt privat. Som mange andre, så bliver det ikke sådan, men så meget fri som muligt vil jeg nu holde med Ellen. Håber mange andre også når at få pustet ud de kommende dage, er sammen på afstand og hver for sig. Hvordan det så gik og hvad genåbningen af Danmark etape to betyder for os, vil helt sikkert fylde i den ottende udgave af mine Covid-19-dagbøger.

Pas på jer selv og dermed på hinanden.

Jørn P, borgmester

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Døgnrapport: Indbrud i nybyggeri på havnen og fangst af en tyv under bilindbrud

Annonce