Annonce
Fredericia

Bertel Haarder: Da Muren faldt, blev vi rigtig frie

Bertel Haarder (V) holdt talen foran frihedsmonumentet ved Fredericia Banegård, hvor Fredericia Kommune traditionen tro sørgede for at mindes de faldne, danske frihedskæmpere under 2. Verdenskrig. Foto: Søren Gylling
Tidligere minister og folketingsmedlem Bertel Haarder (V) holdt talen ved 4. maj arrangementet, som i år var fremrykket til lørdag eftermiddag.

Fredericia: - I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.

Sådan lød budskabet i radioen 4. maj 1945 kl. 20.35. Således lød det traditionen tro også ved 4. maj arrangementet ved frihedsmonumentet ved Fredericia Banegård. I år var tidspunktet fremrykket til eftermiddag fremfor aften.

Tidligere minister og folketingsmedlem Bertel Haarder (V) satte befrielsesdagen i 1945 ind i en nutidig kontekst og fortalte om, hvilken betydning de danske frihedskæmpere efterfølgende fik for dansk udenrigspolitik og selvforståelse.

- Vi vågnede op til befrielsen. Vi befriede ikke os selv. Vi var puslingelandet, som hyggede os i smug og leverede fødevarer til tyskerne. Vi havde heldigvis modstandsgrupperne. De fik stor betydning for Danmarks selvrespekt, sagde Bertel Haarder.

Efter krigen meldte Danmark sig ind i flere internationale organisationer, og det var et af Bertel Haarders tidligste barndomsminder.

- Vi boede ved Flensborg Fjord dengang, og min mor sagde, at da vi meldte os ind i Nato, kunne hun igen sove roligt om natten, huskede han.

Der blev lagt en stribe buketter og kranse for de faldne. Foto: Søren Gylling
Annonce

Opfordrede til stærk stemme

Men freden var ikke sikret, for så kom Den Kolde Krig, hvor også Danmark følte sig truet af det mægtige land mod øst.

- Først da Muren faldt, og Sovjet blev opløst, blev vi rigtig frie, og så kunne vi melde os ind i verden, sagde Bertel Haarder med henvisning til, at Danmark siden har deltaget i flere internationale missioner med soldater.

- Mit budskab er, at nu synes jeg, vi skal glemme vores nedarvede småstatsmentalitet sammen med de andre nordiske og baltiske lande, sagde Bertel Haarder, der opfordrede til en stærkere nordisk stemme i Europa, fordi Danmark er et frit og rigt land.

Den udvikling blev grundlagt af frihedskæmperne under 2. Verdenskrig, påpegede Bertel Haarder.

Traditionen tro blev også navnene på de lokale faldne frihedskæmpere læst op, ligesom der blev lagt kranse ved frihedsmonumentet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Annonce