Annonce
Fredericia

Besværligt eller befriende: Vi bliver mange flere ældre

Der bliver mange flere ældre og meget gamle i Fredericia i fremtiden. Det viser ny prognose. For vi lever sundere og længere. Flere rammes dog også af eksempelvis demens. Så de næste tiårs pres på de offentlige budgetter er ukendt. Derfor forsøger kommunen at forberede sig. Modelfoto: Colourbox

Fredericianerne lever længere. Ny prognose taler sit tydelige sprog. Heldigvis er det på grund af sundere og sundere livsførelse. Men demens spøger.

Fredericia: Hvis man samlede alle 51.326 fredericianere og lod dem se dansk tv's største succes, ville 2398 have været børn og unge, mens det meste af tv-serien Matador rent faktisk udspillede sig.

I 1930'erne.

For 4,67 procent er i dag 80 år eller ældre.

En ny prognose fra Danmarks Statistik viser imidlertid, at andelen bare vokser og vokser. Til 7,48 pct. +80-årige i år 2028 og til 9,96 pct. i 2045. I 2045 svarer det ifølge prognosen til, at 5490 ud af i alt 55.114 fredericianere er 80 år eller ældre. Ja, til den tid forudser eksperterne, at tre gange så mange som i dag endda har rundet de 90 og altså nået en alder som tante Møghe fra tv-serien. Svarende til 1088 personer. Selvom hun påstod at være 100. Men dem bliver der også temmelig mange flere af.

Annonce

Sund aldring spiller jo heldigvis ind. Der er ikke så mange mere, der er helt slidt op, og flere og flere holder sig i gang, lever sundt og går til læge

Fredericia Kommunes pleje- og sundhedschef, Mona Nederby Larsen

Ældre i fokus i ny stor aftale

For få dage siden indgik Kommunernes Landsforening og regeringen den årlige aftale om kommunernes økonomi det følgende år.

Den såkaldte serviceramme - til velfærd i landets 98 kommuner - løftes med 1,7 milliarder kroner i 2019. Til i alt 251,9 mia. kr. Fx til ældrepleje. Forøgelsen skyldes ikke mindst udsigten til længere levealder.

Anlægsrammen - til blandt andet plejehjem - vokser næste år fra 17 til 17,8 mia. kr. for kommunerne under ét.

Nu kan kommunernes bloktilskud beregnes, så de kan begynde at se på 2019-budgetterne.

Kilder: Ritzau og Finansministeriet

Lever mere fornuftigt

Den gode nyhed er, at såkaldt sund aldring i vore generationer vil medføre, at færre nok får brug for intensiv kommunal hjælp og pleje i fremtiden.

- Ja, vi bliver flere ældre, men der er ikke en ligefrem proportionalitet mellem den kendsgerning og så øget pres på ældreplejen.

Det konkluderer Fredericia Kommunes pleje- og sundhedschef, Mona Nederby Larsen:

- For sund aldring spiller jo heldigvis ind. Der er ikke så mange mere, der er helt slidt op, og flere og flere holder sig i gang, lever sundt og går til læge.

Men ubekendte faktorer

Omvendt rammes flere og flere af demens.

Fredericia Kommune kender til cirka 400 borgere, men der er et skyggetal pt. på yderligere mindst 350.

- Flere bliver også demente i fremtiden, og livsstilssygdomme kan blive til kroniske sygdomme og øge presset på udgifterne, ligesom borgere med et misbrug kan, forklarer Mona Nederby Larsen.

Derfor prøver Fredericia Kommune at forberede sig, så godt det lader sig gøre, uden at man dog kan svare på, om de flere ældre groft sagt bliver besværligt eller befriende for offentlige kasser.

- Vi har for eksempel i budgettet for 2018 fået et beløb til en analyse af fremtidens boligbehov for ældre, forklarer pleje- og sundhedschefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Kritiske politikere efter teater-underskud: For sen besked, for meget København, for lidt styring

Læserbrev

SF mangler stadig svar i sagen om konsulent-besparelser

Læserbrev: Fredericia Dagblad lagde 23. januar igen spalteplads til nok et indlæg omhandlende Fredericia Kommunes brug af privat konsulentfirma til besparelser på socialt udsatte og handicappede borgeres botilbud. Denne gang var det koncernchef Yelva Bjørnholdt Jensen, som på vegne af Fredericia Kommune var ude med et indlæg. Det havde dog været klædeligt, hvis det stedet havde været en formand for et af de ansvarlige udvalg som udtalte sig. I Kolding har byrådet truffet den beslutning, at man selv påtager sig ansvaret for de besparelser, som man finder nødvendige. Det har den fordel, at der alt andet lige skal findes færre penge, når der ikke skal kastes flere 100.000 kroner. efter et privat konsulentfirma som Anne Brorson Consulting. Vi må formode, at koncernchefen har afstemt sit indlæg med de politisk ansvarlige? Indlægget besvarer dog stadig ikke de spørgsmål, SF tidligere har rejst, så nu spørger vi lige igen! Mener man seriøst, at man kan spare 3,7 millioner kroner på botilbud, uden borgerne kan mærke det? Tror man på, at borgerens indsats er uændret? 3,7 millioner svarer til årslønnen for minimum 10 pædagoger eller 10 SOSU-assistenter fordelt på 13 borgere! Der mangler ligeledes stadig svar på, om de berørte borgere er orienteret om, at deres private oplysninger er blevet delt, med en privat virksomhed? Det er selvfølgeligt helt legalt og inden for lovgivningens rammer og intention at følge op på om borgeren stadig får det relevante tilbud, men det er bestemt ikke nogen ny opfindelse at holde status- og opfølgningsmøder. I de tilfælde, hvor borgere har fået det bedre, er det naturligt med en ny vurdering, som i SF's optik bør ske i et samarbejde mellem den kommunale sagsbehandler og borgeren. F.eks ved brug af det man blandt fagfolk kalder en VUM (Voksen udredningsmetode), en metode socialrådgivere og socialformidlere er uddannet til at bruge. I SF mener vi, at kommunens brug af spare-konsulenter kan begrænse borgerens retskrav på at blive partshørt, når støtten forhandles ned. Når dette uvæsen har fået lov til at brede sig, er det jo ikke, fordi der er dårlige sagsbehandlere på de sociale voksenområder. Forklaringen er snarere den underfinansiering, der er og har været over en årrække på handicap- og udsatteområdet. Det er tydeligvis ikke her, 'det historiske velfærdsløft' er faldet. I betragtning af den solide økonomi, vi efter sigende har Fredericia, bør det være muligt på ordentlig vis at finde den nødvendige finansiering til handicappede og socialt udsatte borgeres tilbud, uden der skal gå kræmmermarked i aftalerne. Vi ser stadig i forventning frem til at få svar på vores spørgsmål meget gerne fra medlemmerne fra de fra de to udvalg, som sagerne hører under. Når byrådet i Kolding kan forholde sig til problematikkerne, kan det jo ikke passe at det skal være så svært at få de ansvarlige politikkere til svare.

Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Fredericia For abonnenter

Folk på sociale medier ængstelige over barbering af volden: Men eksperter er helt rolige på dyrenes vegne

Kultur

Blodrøde tal på Fredericia Teater bekymrer borgmesteren: Nyt teater i Kanalbyen sættes på pause

Annonce