Annonce
Fredericia

Besværligt eller befriende: Vi bliver mange flere ældre

Der bliver mange flere ældre og meget gamle i Fredericia i fremtiden. Det viser ny prognose. For vi lever sundere og længere. Flere rammes dog også af eksempelvis demens. Så de næste tiårs pres på de offentlige budgetter er ukendt. Derfor forsøger kommunen at forberede sig. Modelfoto: Colourbox

Fredericianerne lever længere. Ny prognose taler sit tydelige sprog. Heldigvis er det på grund af sundere og sundere livsførelse. Men demens spøger.

Annonce

Fredericia: Hvis man samlede alle 51.326 fredericianere og lod dem se dansk tv's største succes, ville 2398 have været børn og unge, mens det meste af tv-serien Matador rent faktisk udspillede sig.

I 1930'erne.

For 4,67 procent er i dag 80 år eller ældre.

En ny prognose fra Danmarks Statistik viser imidlertid, at andelen bare vokser og vokser. Til 7,48 pct. +80-årige i år 2028 og til 9,96 pct. i 2045. I 2045 svarer det ifølge prognosen til, at 5490 ud af i alt 55.114 fredericianere er 80 år eller ældre. Ja, til den tid forudser eksperterne, at tre gange så mange som i dag endda har rundet de 90 og altså nået en alder som tante Møghe fra tv-serien. Svarende til 1088 personer. Selvom hun påstod at være 100. Men dem bliver der også temmelig mange flere af.

Sund aldring spiller jo heldigvis ind. Der er ikke så mange mere, der er helt slidt op, og flere og flere holder sig i gang, lever sundt og går til læge

Fredericia Kommunes pleje- og sundhedschef, Mona Nederby Larsen

Ældre i fokus i ny stor aftale

For få dage siden indgik Kommunernes Landsforening og regeringen den årlige aftale om kommunernes økonomi det følgende år.

Den såkaldte serviceramme - til velfærd i landets 98 kommuner - løftes med 1,7 milliarder kroner i 2019. Til i alt 251,9 mia. kr. Fx til ældrepleje. Forøgelsen skyldes ikke mindst udsigten til længere levealder.

Anlægsrammen - til blandt andet plejehjem - vokser næste år fra 17 til 17,8 mia. kr. for kommunerne under ét.

Nu kan kommunernes bloktilskud beregnes, så de kan begynde at se på 2019-budgetterne.

Kilder: Ritzau og Finansministeriet

Annonce

Lever mere fornuftigt

Den gode nyhed er, at såkaldt sund aldring i vore generationer vil medføre, at færre nok får brug for intensiv kommunal hjælp og pleje i fremtiden.

- Ja, vi bliver flere ældre, men der er ikke en ligefrem proportionalitet mellem den kendsgerning og så øget pres på ældreplejen.

Det konkluderer Fredericia Kommunes pleje- og sundhedschef, Mona Nederby Larsen:

- For sund aldring spiller jo heldigvis ind. Der er ikke så mange mere, der er helt slidt op, og flere og flere holder sig i gang, lever sundt og går til læge.

Annonce

Men ubekendte faktorer

Omvendt rammes flere og flere af demens.

Fredericia Kommune kender til cirka 400 borgere, men der er et skyggetal pt. på yderligere mindst 350.

- Flere bliver også demente i fremtiden, og livsstilssygdomme kan blive til kroniske sygdomme og øge presset på udgifterne, ligesom borgere med et misbrug kan, forklarer Mona Nederby Larsen.

Derfor prøver Fredericia Kommune at forberede sig, så godt det lader sig gøre, uden at man dog kan svare på, om de flere ældre groft sagt bliver besværligt eller befriende for offentlige kasser.

- Vi har for eksempel i budgettet for 2018 fået et beløb til en analyse af fremtidens boligbehov for ældre, forklarer pleje- og sundhedschefen.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Onsdagens corona-tal: Ni personer er konstateret smittet siden tirsdag

Fredericia For abonnenter

Smitte er også sket ved samkørsel til håndbold: - Nu håber vi, folk virkelig tænker sig om

Annonce