Annonce
Trekantområdet

Bilist undrer sig over gentagne trafikuheld ved vejchikaner: Det kan ikke være rigtigt

Knud Jeppesen kører dagligt gennem Ildved på Tørringvej. Tre gange siden august har han konstateret, at byens vejchikaner er blevet påkørt. Senest gik det galt i søndags. Arkivfoto
Mindst 11 gange siden 2016 er skiltene blevet smadret i vejchikanerne i Ildved. Knud Jeppesen fra Sandvad undrer sig over, at kommunen ikke gør mere for at undgå flere uheld i fremtiden.
Annonce

Ildved: Dagligt kører Knud Jeppesen på Tørringvej mellem Ildved og Sandvad.

Derfor har han for længst vænnet sig til, at der i Ildved er vejchikaner i starten og slutningen af byen. Alligevel har han adskillige gange konstateret, at skiltene i vejchikanerne er kørt i stykker, fordi andre bilister har overset dem.

Og i søndags gik det galt igen. Det var tredje gang på fire måneder, og siden chikanerne blev sat op i 2016, er det sket mindst 11 gange.

- Det kan ikke være rigtigt, at biler gang på gang skal køre galt i Ildved, og kommunens argumentation er, at lignende uheld sker også andre steder, hvor chikaner bliver påkørt, så det kan de ikke gøre mere ved, siger Knud Jeppesen.

Han refererer til den udtalelse, som Camilla Mølgaard fra Teknik & Miljø i Vejle Kommune kom med for nylig i Vejle Amts Folkeblad:

"Det er ikke ualmindeligt, at chikaner bliver påkørt, og det ser vi også andre steder. Det er selvfølgelig vigtigt at få gjort opmærksom på chikanerne i form af skilte, reflekser og lignende, men det mener jeg, at vi har gjort i Ildved, så jeg ved ikke lige nu, om vi kan gøre mere," sagde Camilla Mølgaard.

Det kan ikke være rigtigt, at biler gang på gang skal køre galt i Ildved.

Knud Jeppesen

Annonce

Foreslår gadelys

Ifølge Knud Jeppesen er det først i disse år, at der er begyndt at opstå trafikuheld i Ildved.

- Uheldene er jo sket, siden de har "smidt" de plader med skilte på vejen. Inden var der aldrig uheld på det sted. Så det må jo være placeringen, der er noget galt med. De chikaner, der står oppe ved selve vejkrydset, er der aldrig problemer med og har også langt større berettigelse for at dæmpe farten lige i krydset. Og dem er der gadelys over, så de er oplyst om natten. Men det er der ikke over de chikaner i udkanten af byen, som gang på gang køres ned, siger han.

Han mener, at det er et krav, at der skal være gadelys ved alle vejchikaner. Så hvorfor er der ikke gadelys ved de vejchikaner, som er placeret i bunden af Ildved, spørger Knud Jeppesen.

Det spørgsmål sender vi videre til Camilla Mølgaard fra Vejle Kommune:

- Det er rigtigt, at der skal være gadelys, hvor man anlægger hastighedsdæmpende tiltag indenfor byzone. Der er også gadelys langs Tørringvej i Ildved, og vi etablerede ekstra gadelys i den anden ende af byen, da vi anlagde helleanlægget her. Ifølge de oplysninger vi har modtaget, så er påkørslerne også sket i dagslys, så det er ikke alene det, der er årsagen, siger Camilla Mølgaard, der er diplomingeniør i Anlæg & Infrastruktur, en underafdeling iTeknik & Miljø.

- Chikanerne er markeret med reflekser og reflekterende skilte, hvilke også gør dem synlige. Og chikanerne er varslet med tavler 100 meter før, og der er også byzonetavler, så det burde være synligt for den opmærksomme bilist. Der kommer trods alt en del trafikanter på vejen, så set i den sammenhæng er der få, som påkører anlægget. Det er vores vurdering, at det er synligt, at der er chikaner, siger hun.

Annonce

Ikke plads til midterhelle

Som vejchikanerne er udformet, er de placeret i hver side af vejen, som man skal køre slalom på og kun én bil kan passere ad gangen.

Knud Jeppesen foreslår, at der i stedet anlægges en midterhelle, men det er ikke nødvendigvis en bedre idé, mener Vejle Kommune.

- I forbindelse med projektet er det vurderet, hvilket tiltag der skal laves, og en midterhelle kræver mere plads end chikanerne – og den plads har vi ikke til rådighed. Effekten af tiltaget er ikke nødvendigvis mere effektiv i forhold til hastigheden, da midterhellerne er langt mere dynamiske, og de små køretøjer kan passere med en højere hastighed. Og der er også en risiko for påkørsel, da trafikanterne også skal dreje uden om midterhellen, forklarer Camilla Mølgaard.

Chikanerne blev sat op i 2016. Arkivfoto: Martin Ravn
Søndag morgen påkørte en bilist denne vejchikane i Ildved, så det blå skilt blev kørt af. Det er sket mindst 11 gange siden 2016. Arkivfoto: Anders Kynde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce