Annonce
Fodbold

Bliv klar til italiensk fodbold: Forfølgerne lugter den gamle dames blod

Antonio Contes ansættelse i Inter har givet klubben håb om det første mesterskab i 10 år. Han var en stor spiller i Jubventus og siden en stor træner. De to klubber hader hinanden, og det bliver ansættelsen ikke mindre spændende af. Arkivfoto: REUTERS/Feline Lim/
Fire af sidste sæsons top-6-hold i serie A har skiftet træner. Blandt andre uovervindelige Juventus, som i sidste sæson tog sit ottende mesterskab på stribe. Forfølgerne lugter blod.

Italien: Er det i år, at Juventus' monopol på det italienske mesterskab bliver brudt? I otte år i træk, er giganten fra Torino blevet "campeone d'Italia", og det har ærligt talt været vanskeligt at finde en konkurrent, der bare var nogenlunde på niveau med "La Vecchia Signora" - "Den gamle dame" på dansk.

Men noget tyder på, at denne sæson er øjeblikket, som alle andre klubber end Juventus har længtes efter. Juventus har skiftet træner. Ud er røget gentlemanen Max Allegri, som er manden bag fem af de otte mesterskaber på stribe. Ind er kommet iltre Maurizio Sarri. Kæderyger, åbenhjertig og fodboldtræner af den gamle skole. En mand som tryllebandt Europa, da han fik Napoli til at spille hyperoffensiv og aggressiv fodbold mellem 2015-18.

En enkelt sæson i Chelsea gav en Europa League-titel, og nu er han så blevet hentet "hjem" til Italien.

Men hvorfor er dette trænerskifte nok til at give konkurrenterne håb? Fordi Maurizio Sarri er ekstremt krævende og hans spillestil ligeså. Når den fungerer, bliver al modstand trådt under fode. Når den ikke gør, kommer spillerne til at se forvirrede ud. Det tager tid at lære at spille "Sarri-bold" - også selvom man har Cristiano Ronaldo og Matthijs de Ligt - sommerens helt store handel.

Sommerens største transfers i Serie A

1: Matthijs de Ligt fra Ajax til Juventus: 641 millioner kroner.

2: Romelu Lukaku fra Manchester United til Inter: 487 millioner kroner.

3: Hirving Lozano fra PSV til Napoli: 337 millioner kroner.

4: Danilo fra Manchester City til Juventus: 277 millioner kroner.

5: Konstantinos Manolas fra Roma til Napoli: 270 millioner kroner.

6: Leonardo Spinnazzola fra Chelsea til Roma: 225 millioner kroner.

7: Cristian Romero fra Genoa til Juventus: 195 millioner kroner.

8: Rafael Leao fra Lille til AC Milan: 187 millioner kroner.

9: Pau Lopez fra Betis til Roma: 176 millioner kroner.

10: Valentino Lazaro fra Hertha Berlin til Inter: 165 millioner kroner.

Ro på i Napoli

Tre af de øvrige top-6-hold har også skiftet træner: Roma har ansat portugisiske Paolo Fonseca fra Shaktar Donetsk, Inter har ansat Antonio Conte, som var fri efter en hektisk tid i Chelsea, og Milan har hyret Marco Giampaolo, som i flere sæsoner har fået Sampdoria til at bokse over sin egen vægtklasse.

Disse tre ansættelser anses som opgraderinger i forhold til, hvad klubberne havde før. Den italienske sportspresse er mere bekymret for Mauricio Sarris færd i Juventus. Enten bliver det galt eller genialt. Juventus kerer sig ekstremt meget om sit ry. Klubben er fin som en gammel dame, og i den henseende er vanvittige Maurizio Sarri en modig ansættelse.

Han blev dog lagt i rør og rettet ud til sine præsentation, hvor han mødte op i jakkesæt. Ikke hans favorit-klædedragt.

Hovedudfordreren i denne sæson er Napoli.

Napoli har beholdt cheftræner Carlo Ancelotti, og hvor de andre klubbers sommer har være nedsunket i lettere kaos med nye trænere og nye spillere, har man i Napoli haft ro på. Mexicaneren Hirving Lozano, som kommer til klubben fra PSV, er sommerens helt store transfer. Men stjernen i Napoli er Carlo Ancelotti, som med sin lune og ligefremme stil på rekordtid blev en kæmpe stjerne i den fodboldgale by.

Napoli har den mest realistiske mulighed for at danse med Juventus, og har også været den eneste reelle trussel i flere år. Formår Napoli at holde niveauet, samtidig med at Juventus falder, kommer klubben til at vinde sit første mesterskab siden 1990. Dengang havde man en hvis Diego Maradona i truppen.

Pazza Inter

Inter er bejler nummer to. Milano-klubben vandt sit seneste mesterskab tilbage i 2010 og har haft en lang periode uden pokaler. Men ansættelsen af Antonio Conte, som anses som en af europas dygtigste trænere i Italien, har hævet forventningerne til den slumrende klub. Ind er kommet Romelu Lukaku på en stor transfer fra Manchester United, og det sendte Inter-fansene i ekstase. 40.000 sæsonkort blev revet væk.

Alt er dog ikke fryd og gammen i Milano-klubben, som både af egne fans og konkurrenter kaldes "Pazza Inter": Tossede Inter. Den tidligere anfører Mauro Icardi er blevet frosset ud af truppen. Inter har forsøgt at afskibe ham til masser af klubber, men han har sagt nej til dem alle. Han vil kun til Juventus.

Netop Juventus er Inters helt store nemesis, hvorfor man er noget lunken overfor den idé. De to klubber hader hinanden som pesten historisk, og tingene blev ikke bedre af, at Calciopoli-skandalen i 2006 ramte Italien. Juventus blev tvangsnedrykket, fordi klubbens direktør havde bestemt, hvem der skulle dømme klubbens kampe. Inter gik fri, fordi sagen mod dem blev forældet. Juventus følte sig uretfærdigt behandlet.

Mauricio Sarri er en ilter italiener, der kæderyger og tygger på et cigaretskod, når han står på sidelinjen. Han er ikke den typiske ansættelse i en fin klub som Juventus, men han kan spille flot fodbold. Arkivfoto: Jonathan Nackstrand/AFP

Roma og Milan

Klubber som Roma og Milan er også værd at holde øje med. Roma har handlet fornuftigt i vinduet, og Paolo Fonsecas friske, offensive spillestil har imponeret. Ind er kommet Gianluza Mancini - et af de største forsvarstalenter i støvlelandet. Og desuden har man fastholdt angriberen Eden Dzeko, som ellers stod med et ben ude af døren.

Milans største transfer kommer fra Real Madrid. Venstrebacken Theo Hernández skal polstre defensiven yderligere, mens klubben fortsat har polske Krzysztof Piatek og brasilianske Lucas Paquetá til at lave ballade i front. Den nye træner, Marco Giampaolo, anses som en af de helt store taktiske troldmænd i Italien. Men hvordan han klarer sig i en enorm klub som AC Milan bliver spændende at se.

Åbningskampen spilles lørdag klokken 18.00 og står mellem Parma og Juventus.

Hollandske Matthijs de Ligt (th) er Juventus' helt store transfer denne sommer. Han var europas klart største defensive talent i sidste sæson. Arkivfoto: Feline Lim/Reuters
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Strandgæster ryster på hovedet over broføljeton: - Man kan ikke hamle op med naturens kræfter

Annonce