Annonce
Fredericia

Blod og sved - men ingen tårer: Lifesick er på vej mod toppen

Sammenholdet i Lifesick er stærkt. Konflikter løses hurtigt og som regel med et lille nik, når de stridende parter har trukket vejret lidt. Foto: Lifesick

Det kræver sin mand at turnére med hard core-musik. Det kræver venskab at stå sammen. Og det kræver vedholdenhed at stå nogle af turné-livets udfordringer igennem. Alt det har Fredericia-bandet Lifesick masser af.

Fredericia: At stå på scenen og mærke sammenspillet med hinanden og med publikum. At opleve fremmede, der synger med på ens sange. Det er noget af det fedeste, man som musiker kan opleve. Og det oplever det fredericianske hard core-band Lifesick i stigende grad.

Bandet er for alvor ved at slå sit navn fast rundt om i Europa. I august spillede de 14 koncerter på 14 dage i seks forskellige lande. Et så hæsblæsende tempo kan kun lade sig gøre, når man brænder for det. Og de gør de fem fyre i Lifesick.

- Vi laver jo musikken for vores egen skyld, men det er dejligt, at også andre synes om det. Og når folk ligefrem synger med, er det jo, fordi de har lyttet til det mange gange, inden de kommer til koncerterne. Dét er virkelig fedt, siger trommeslager Jeppe Løwe Hansen.

- På turnéen oplevede vi også, at folk ventede på os. Det er sindssygt fedt at stå under en lydprøve og se ned på en dude, der har stået foran scenen i lang tid, fordi han ikke ville gå glip af vores lydprøve, siger guitarist Nikolai Lund.

Det handler ikke om at føle sig tilbedt som stjerner, men om at føle sig forstået som menneske og som kunstner. Og om at have en fælles energi med ligesindede. Den slags er stærke, vanedannende sager.

I november udkommer Lifesicks andet album "Swept in black". Det sker på et tysk pladeselskab, Isolation Rec., der gennem længere tid har arbejdet for at skrive kontrakt med Fredericia-bandet.

Annonce

Det kræver søvn og ordentlig mad at levere overskud hver aften. Man kan ikke drikke sig til det. Ikke hver aften.

Jeppe Løwe Hansen
Turnélivet er travlt, og man skal udnytte enhver mulighed for at samle søvn og overskud. Foto: Lifesick

Drømmen er nu

Hard core er ikke en kommercielt særlig stor musikgenre. Så selv med succes og turnéliv kommer bankkontoen næppe til at bugne. Men det er heller ikke det, det handler om, forklarer bandet.

- Det fede er helt klart at arbejde med det. Og at nå nye steder hen med musikken, siger Nikolai Lund.

Når næste album udkommer, håber de, at nye muligheder vil byde sig, så de kan få endnu flere oplevelser med musikken og menneskene omkring den.

- Man kan da håbe, at vi kommer til at spille endnu flere koncerter. Og at de bliver endnu større. Festen bliver jo kun bedre af, at der er flere med, siger Nikolai Lund.

De andre er enige.

- Det ville jo være fedt, hvis man kunne leve af det her, men i hard core er dét ret urealistisk, siger Jeppe Løwe Hansen.

De kan godt mærke, at der bliver lagt mere og mere mærke til dem.

- Flere og flere kommer og spørger til Lifesick. Og nogle ser op til os. Det er sjovt, siger trommeslageren.

- Ja, selv min far er begyndt at dele vores videoer. Og børnene i min børnehave tror, at jeg er verdensstjerne, griner Nikolai Lund, der arbejder som pædagog, når ikke han er ude at spille.

Efter en koncert i en våd skov skulle bandet indkvarteres i dette, forladte, hærgede hus på hårde madrasser. Her valgte de dog at betale sig til en blødere seng på et nærliggende gæstgiveri. Foto: Lifesick

Gi' os bare et rigtigt toilet

Europa-turnéen i august var Lifesicks fjerde - og den anden på godt et halvt år. Den bød både på gode oplevelser og oplevelser, som måske nok ser sjovest ud på afstand og i bakspejlet.

- En dag ankom vi til stedet, hvor vi skulle spille. Det var midt i en skov. Uden bygninger. En flok hippier sad i rundkreds og havde bygget en scene af paller og havepavilloner. Toilettet var en spand med påmonteret toiletsæde, skærmet af mellem to plader og et forhæng. Toiletpapiret lå i en våd rulle på jorden. Efter koncerten havde de arrangeret overnatning for os i en faldefærdig, tom bygning. Det var en forladt junkie-hule med madrasser så hårde som en bordplade og smadrede ruder. Dét kunne vi sgu ikke, så vi valgte at trave 45 minutter til en nærliggende by og svinge visa-kortet for at leje et værelse og en rigtig seng, siger Nikolai Lund, der så småt kan smile over oplevelsen.

- Ja, vi kræver ellers ikke meget. Faktisk ikke meget mere end et toilet. Et rigtigt toilet med papir, lys og det hele - og en dør, der kan lukkes og låses. Det er vel ikke for meget at bede om, siger Jeppe Løwe Hansen.

Selvom de brænder for projektet, er det nødvendigt med god søvn og god mad, hvis man skal kunne vise overskud på scenen.

Turné-planen var lagt tæt for at undgå "spild-dage". Derfor endte bandet med at spille en koncert i, hvad de beskriver som "et øvelokale i England".

- Det var sådan en koncert, som man måske ville springe over, hvis ikke det handlede om at pakke kalenderen så tæt som muligt. Det var alt for småt og drivende varmt. Men det endte med at være en megafed koncert. På et tidspunkt stod publikum ovenpå hinanden i en pyramide. Der var hammer på. En fed oplevelse, siger Nikolai Lund.

Når man er på farten hele tiden, må man tage til takke med "på farten mad". Også selvom det ikke nødvendigvis er det, man får mest overskud af. Foto: Lifesick
Ved samtlige koncerter måtte bandet selv slæbe og montere alt grej. Både før og efter koncerterne. Foto: Lifesick
Hard core er hard core. For at beskytte disse skærme har spillestedet monteret et jerngitter. Foto: Lifesick
Det glamourøse backstage-liv er ikke så glamourøst, at det gør noget. Men det er heller ikke nødvendigt, mener Lifesick. Foto: Lifesick
En turnerende musiker kan sove når- og hvorsomhelst. Foto: Lifesick
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Inklusion skal være for barnets skyld, ikke for økonomiens

Læserbrev: Vi kendte ham godt. Vi lærere i skolens ældste klasser havde, med en vis ængstelse, på afstand fulgt Frederik op igennem de små klasser, hvor hans adfærd havde været ganske bekymrende. I frikvartererne var han nærmest mandsopdækket, for ellers endte det forudsigeligt nok i ballade. Da han nåede 7. klasse, gik Frederik stadig på skolen. I timerne sad han mest alene med hovedet begravet i computerspil. Af og til blev frustrationerne dog for store, og så måtte klassen gå et andet sted hen, hvis den ville undgå at dele skæbne med stole, borde og penalhuse, som blev kylet rundt i lokalet. Sidst i 7. klasse fik Frederik en plads i et specialtilbud. Alt, alt for sent. Man har I Vejle Kommune lovet at tilføre folkeskolen mere personale for et beløb stigende fra 10 mio. kr. i 2019 til 40 mio. kr. efter fire år. Det kvitterer vi lærere med glæde for. Men virkeligheden har vist, at vi alligevel ikke rigtig har fået flere kolleger ude på skolerne. En af grundene er, at flere og flere elever bliver skilt ud fra almenskolen og placeret i meget dyrere specialtilbud. Det betyder, at pengene går til dem og dermed ikke kan mærkes ude i skolen. I Vejle Kommune er det den enkelte skole, der skal finde pengene i budgettet til at sende elever i specialtilbud, og det er dyrt, så det fløjter. En folkeskoleelev koster 56.000 kr. om året, mens en plads i et specialtilbud kan koste 200.000 kr. Ideen fra kommunens side er at straffe skolen økonomisk, hvis den ikke magter at inkludere sine elever. Desværre betyder det, at børn med særlige behov bliver hængende alt for længe i folkeskolen, hvis skolen ikke har råd til andet. En af årsagerne til stigningen skal findes i, at inklusionsindsatsen i folkeskolen har været underfinansieret. Inklusionen har simpelthen været en spareøvelse. Derfor har disse børn ikke fået den hjælp, de har haft brug for, mens de kunne have haft glæde af den. Nu banker de så på til specialtilbuddene, bl.a. fordi de er blevet holdt for længe ude i almenskolen. Vi må gøre op med et system, der straffer skolerne, hvis man giver eleverne det tilbud, de har brug for, men der skal samtidig sikres ressourcer nok til at rumme børn som Frederik, både for Frederiks skyld, men også for Frederiks klasses. Især hvis folkeskolen fortsat skal være familiernes førstevalg.

Annonce