Annonce
Kultur

Bogkassen anbefaler: To tyske klassikere, der hører hjemme i reolen

”Lene” var Fontanes gennembrudsroman fra 1887. Den originale tyske titel forekommer mere spændende. Fontane kaldte romanen for ”Irrungen, Wirrungen”. Pr-foto
Theodor Fontanes største romaner er med i den tyske kanon - og den ene er fast læsestof i tyske skoler.

Bøger: Det er ikke store klassikere, som vi taler meget om i Danmark. Vi taler om Dickens, om Hugo, om Dostojevskij og Pontoppidan. Det er sjældent, at nogen - selv bogslugere - nævner Fontane. Det er synd og skam, for den store tyske forfatter fortjener en plads i såvel bevidstheden som i reolen - ved siden af de største.

Nu har Bechs Forlag Viatone i Horsens heldigvis valgt at sende en ny udgivelse af Fontanes to største romaner på markedet, nemlig romanerne ”Lene” og ”Effi Briest”. Begge romaner handler om stærke, farverige kvindeskikkelser i strid med den tid, de lever i. Begge romaner er udtryk for Fontanes respekt for kvinder - og for menneskers ret til selv at vælge vejene i deres liv. De to romaner er begge udvalgt til den tyske kulturkanon, og ”Effi Briest” er fast læsestof i tysktimerne i de tyske skoler.

Romanerne sikrede Fontane international berømmelse. Gennembruddet kom sent. Han var 67, da han i 1887 udgav ”Lene”. Romanen om ”Effi Briest” kom to år senere. I Danmark har Fontanes romaner ikke været udgivet siden 1944. Nu giver Bechs Forlag en ny generation af læsere muligheden for at få en stor læseoplevelse.

Annonce
”Effi Briest” var en roman, som forfatteren Thomas Mann mente var blandt det universale biblioteks seks vigtigste bøger. Pr-foto

Den besværlige kærlighed

”Lene” blev Fontanes gennembrudsroman. Den foregår i Berlin, hvor den smukke, unge syerske Lene i 1870'erne forelsker sig i den aristokratiske kavaleriofficer Botho. De forelsker sig i hinanden på en udflugt, men begge indser fra begyndelsen, at deres forhold ikke har en chance i det stærkt klasseopdelte samfund. En vemodig historie, der imidlertid viser, hvilken fornem skribent Fontane er. Romanen viser samtidig hans interesse for mennesker og hans store respekt for kvinder, der vover at gå mod strømmen.

Det er en interesse og respekt, der uddybes i romanen ”Effi Briest”, der udkom et par år senere. Den fortæller om den livsglade Effi, en munter, viril pige, der efter forældrenes forslag forloves med moderens tidligere tilbeder, en 38-årig landråd. Ak ... Effi keder sig forfærdeligt i det ægteskab og indleder en affære, der får fatale konsekvenser. Igen sammenstødet mellem det enkelte menneskes behov for frihed og ret til selv at vælge - og de stivnede konventioner i det omkringliggende samfund.

Thomas Fontane betragtes i dag som den første store moderne realist i Tyskland. Især berømmes han for måden, hvorpå han skrev dialoger. Han mestrede kunsten at lade personernes samtale blive troværdig, levende - og ramme læseren. Fontane står som en af de betydeligste tyske forfattere mellem Goethe og Thomas Mann. For sidstnævnte blev Fontane i øvrigt en stor inspirationskilde, og det var Thomas Mann, der engang sagde:

- Hvis man indskrænkede det rigoristike universal-bibliotek til et dusin romaner, til 10, til seks - måtte man ikke undlade at medtage ”Effi Briest”.

Begge romaner er nu atter tilgængelige på det danske marked. ”Effi Briest” er på 314 sider. ”Lene” er på 170 sider. Begge udgives af Bechs Forlag Viatone.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce