Annonce
Erhverv

Boligøkonom: Med nyt lån kan du finansiere dit otium med mursten

Det modne segment på boligmarkedet har nu bedre muligheder for at blive boende i huset hele vejen gennem alderdommen - hvis man ønsker det. Arkivfoto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Coronapandemien har som bekendt sat sit præg på boligmarkedet. Ikke med faldende priser som forventet - tværtimod. Jeg og mine ligesindede har skrevet side op og side ned om riften om sommerhuse, og huspriser, som kun vil én vej.

Det går faktisk så hurtigt, at der nu tales om, at der er kommet for meget fart på. På en måde har den overraskende, positive udvikling på boligmarkedet taget lidt af rampelyset fra en anden positiv udvikling, som især de ”gamle” boligejere kan glæde sig over.

At nogen måske vil føle sig en smule stødt over at blive puttet i ”gamle” kassen, det må jeg hermed undskylde for. Men det er sådan, at især boligejere, der har rundet det 56. år, med stor appetit har omfavnet en ny type realkreditlån. Det er realkreditlån, der giver mulighed for afdragsfrihed i alle 30 år af lånets løbetid. Og ca. 80 procent af de lån er hos Totalkredit, som er landets største udlåner, udbetalt til boligejere over 55 år.

Annonce


Det er jo netop i livets otium, at den opsparing man har skabt, skal bruges - også opsparingen i boligen.


Men det er slet ikke nogen overraskelse, for der er netop tale om lån, som særligt retter sig mod at give det modne segment på boligmarkedet bedre muligheder for at blive boende i huset hele vejen gennem alderdommen, hvis man ønsker det.

Det kan ikke være gået mange boligejere og køberes næse forbi, at der i de senere år er indført en række kreditregler fra Finanstilsynet, som påvirker kreditgivningen i landets banker og realkreditinstitutter. Det er ikke længere helt så ligetil at låne i sin bolig, når man kommer op i årene, og hvis man ikke har den store pensionsopsparing. Sådan har nogen i hvert fald følt det. Og det er ærgerligt, da det jo netop er i livets otium, at den opsparing man har skabt, skal bruges - også opsparingen i boligen.

De nye lån, som man ikke behøver at afdrage på i hele lånets 30-årige løbetid, løser dog ikke udfordringen for alle, som ønsker at låne i friværdien for at få større økonomisk råderum i pensionstilværelsen - eller bare ønsker at sikre sin rente og afdragsfrihed 30 år frem. Man skal nemlig leve op til flere krav for at blive godkendt til lånet.

Boligen skal også godkendes til 30 års afdragsfrihed. Man må blandt andet kun have gæld på maksimalt 60 procent af boligens værdi, og skal derfor have en ganske betydelig friværdi, hvis man vil have mulighed for samtlige 30 år uden afdrag. 

Boligejere kan dog også låne op til 75 procent af boligens værdi, men skal så afdrage, indtil gælden kommer under de 60 procent, der udløser mulighed for at stoppe med at afdrage i resten af lånets løbetid. Er man pensionist, og har under 60 procent belåning i sin bolig, er der mulighed for, at man kan omlægge sit lån og opnå 30 års afdragsfrihed, hvis man blot kan betale en fast rente og bidrag i lånets løbetid.

Man skal altså ikke som udgangspunkt være i stand til at betale afdrag. Det vil formentlig give flere pensionister økonomisk ro omkring at blive i egen bolig.

Et afdragsfrit lån er typisk dyrere end et lån med afdrag. Det skyldes blandt andet, at man ikke nedbringer gælden lige så hurtigt, og det betyder højere rente- og bidragsbetalinger. 30 års afdragsfrihed er derfor også dyrere sammenlignet med lån med de almindelige 10 års afdragsfrihed, hvor man jo efter 10 år skal afbetale gælden. Afdragsfri gæld har altså en merpris, og det skal man selvfølgelig være klar over.

Vi kender reglerne og præmisserne for at låne i dag. Hvordan kreditregler og for den sags skyld renter ser ud om 10 år eller 20 år, er temmelig uvist, og derfor kan det at kunne sikre ikke bare sin rente, men også sin afdragsfrihed 30 år ud i fremtiden, rent faktisk afgøre ikke bare om man kan, men også om man har lyst til at blive boende i sit hus gennem hele livet som pensionist.

Efter godt et år, hvor boligpriserne er steget kraftigt mange steder i landet, og også steder, hvor de i en årrække har stået stille, er det nu et godt tidspunkt at undersøge, om et sådant lån er en mulighed. Var jeg selv i den ”gamle” boligejer-kategori med pensionen i sigte og uden flytning i tankerne, så ville jeg ret sikkert bede om 30 år uden afdrag på boliggælden.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Mira Lie Nielsen, boligøkonom, chefanalytiker, Nykredit. Pr-foto
Annonce
Fredericia For abonnenter

Ejendomsmægler fremhæver Nørrebrogade-ejendom: - Det er meget sjældent, at denne type bolig bliver udbudt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Er dette løsningen? Kaos-kryds skal måske udstyres med hjemmelavede skilte

Fredericia For abonnenter

Karsten istandsatte tidligere kirke med hjælp fra kendt arkitekt - nu skal den sælges

Alarm 112

Pjedsted indhyllet i røg under halmbrand: Ejer bliver nu sigtet

Fredericia

Efter kritik af udledning af grundvand fra Kanalbyen: Miljørapport viser ingen overskridelser

Erhverv For abonnenter

Coronapandemien slog hårdt til på Trinity: Sådan går det på hotellet, som landede millionunderskud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Tandlægeklinik får nye ejere: Mangeårig ejer takker af

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Genåbning af Nørreport trækker ud: Men nu lysner det for bilisterne

Erhverv

Trods sydlig fristelse: Ventelister giver fyldte sommerhuse

Fredericia

Efter to års pause: Studenter var tilbage på  Landsoldatpladsen

Fredericia For abonnenter

Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil hjælpe de ansatte: - Familieafdelingen skriger på flere flere folk

Fredericia

Lille parti med stort valgprogram: Men personsager vil også fylde i efteråret

Annonce