Annonce
Indland

Bondedrengen der skal redde Venstre i hovedstaden

Tommy Ahlers i hjembyen Agerskov. - Her var plejehjemmet ved at lukke, men så gik de lokale ind i sagen og fik rejst penge til et friplejehjem. Det er jo civilsamfundet, siger han bl.a., når han skal beskrive et lokalsamfunds styrker. Foto: Timo Battefeld

Tommy Ahlers er ny minister for uddannelse og forskning, men han er også Venstres håb i København. Det er ham, der skal gøre det smart at stemme liberalt i storbyerne. Selv stammer han fra en gård lidt uden for den sønderjyske by Agerskov. Han mener, de små bysamfund skal blive bedre til at rumme folk som ham. Dem der er anderledes.

Han vil aldrig indrømme det til citat, men Lars Løkke Rasmussen havde en bagtanke, da han gjorde Tommy Ahlers til ny uddannelses- og forskningsminister den 2. maj. Venstre vil vinde de københavnske vælgere tilbage, og det skal Tommy Ahlers hjælpe partiet med.

Det er da også oplagt. Tommy Ahlers repræsenterer en generation af succesfulde iværksættere, der er vor tids rockstjerner. De deltager i tv-programmer som "Løvens Hule" på DR1, kommer på forsiden af Euroman og idoliseres af især ungdommen i byerne.

Men Tommy Ahlers er en mand med indbyggede modsætninger. Ved første øjekast er han den succesrige storbyboer med millioner af kroner på kontoen og en vintage Porsche i garagen. Men lytter man godt efter, når han taler - og han taler voldsomt hurtigt - opdager man noget, der ikke matcher imaget. En undertrykt sønderjysk dialekt.

- Hvis der er en forskel, så er det lidt mere flamboyant herovre. Man taler lidt mere og råber lidt mere i en storby, end man gør på landet, siger han.

- Passer du bedre ind i storbyen?

- Ja, det tror jeg, at jeg gør, men jeg kunne sagtens have forestillet mig at bo i Agerskov.

Agerskov er der, Tommy Ahlers er født og opvokset. Det er den anden historie om ham. En opvækst på en svinefarm fem kilometer uden for den lille sønderjyske by Agerskov. Her var der frihed til at være barn, men også stramme rammer dikteret af familiens indremissionske tro.

Tommy Ahlers

Alder: 42 år.Fødested: Haderslev Sygehus.

Forældre: Landmand Martin Ahlers Hansen og hjemmehjælper Margit Ahlers Hansen.

Uddannelse: Uddannet jurist fra Københavns Universitet.

Civilstand: Fraskilt. Har to børn.

Karriere: Tidligere strategikonsulent hos McKinsey.

Iværksætter: Har solgt virksomheder for over 600 mio. kr.

Politisk: Tidligere medlem af hovedbestyrelsen i Konservativ Ungdom. Tidligere formand for regeringens iværksætterpanel. Medlem af regeringens disruptionråd.

- Vi skulle gerne et sted hen, hvor vi ikke mener, det skader Agerskov, hvis vi gør noget godt for København. Det ene skader ikke det andet, siger Tommy Ahlers. Foto: Timo Battefeld

Fri leg og en glohed skolebus

Det første Tommy Ahlers kommer på, når han bliver bedt om at fortælle, hvad han husker fra sin opvækst, er, at der var langt til skole. Den lange tur om sommeren til og fra skole i en glohed skolebus. Og så den frie leg.

- I weekenderne blev vi låst ude i to timer, fordi min mor og far skulle sove middagslur. Så var der bare os selv. De samme regler var på de andre gårde, så vi mødtes med de andre børn, fortæller Tommy Ahlers og fortsætter:

- Vi tog en tung møtrik, som vi bandt i en snor, og så stod vi og fyrede den der møtrik op i luften, og vi anede jo ikke, hvor den landede. Så gjaldt det om at se, hvor dybt et hul den lavede, når den ramte jorden. I dag ville man sige, at det var farligt.

Begrebet curlingbørn var ikke opfundet dengang. Det var en opvækst, hvor kloge børn ikke kedede sig, og hvor man engagerede sig i sine omgivelser. Det lærte Tommy Ahlers af sine forældre, der ligesom sønnen sjældent kunne sidde stille. Heller ikke når familien tog på den årlige kristne sommerlejr.

- Selv når vi var på ferie, havde mine forældre det der engagement, der gjorde, at man hjalp da til. Når andre tog på ferie for at slappe af, så var min mor oppe klokken 6 om morgenen for at skrælle kartofler til 120 mand, fortæller Tommy Ahlers.

Et år til valget: Hvad skal du nå, Tommy Ahlers?

1. Stress blandt studerende:- Vi skal have taget fat på problemet med stress blandt studerende. Der er ingen politiske snuptags-løsninger, men vi skal have udviklet en studiekultur, hvor man bliver udfordret, og hvor det samtidig er ok at fejle og tage nogle chancer.

2. Fleksibelt uddannelsessystem:

- Vi skal have et mere fleksibelt uddannelsessystem. Studerende skal i højere grad kunne veksle mellem arbejdsliv og studieliv. Min vision er, at vi udvikler et uddannelsessystem, som man vender tilbage til hele livet. Jeg vil starte med at gøre det nemmere at komme ud at arbejde, efter man har taget en bacheloruddannelse.

3. Iværksætteri på universiteterne:

- Der skal være bedre muligheder for, at forskere og studerende kan blive iværksættere. Når de har en god idé, skal det være nemmere for dem at omsætte den til forretning. Derfor kommer vi til at kigge på hele økosystemet omkring iværksætteri på universiteterne i efteråret

Tommy Ahlers tilbage på sin barndoms skole i Agerskov. I dag er han storbymenneske og nyudnævnt minister for uddannelse og forskning. Foto: Timo Battefeld
Annonce

Det kan byerne lære

Engagement er et omdrejningspunkt for den nyudsprungne politiker. Han har fået det med fra barnsben. Det er derfor, han blev iværksætter, og også derfor han sagde ja til at blive minister, da Lars Løkke Rasmussen ringede og spurgte ham.

Selv beskriver han sig som typen, der skal sidde på hænderne til forældremøderne i skolen, hvis han skal undgå at blive valgt til forældrebestyrelsen. Han kan ikke lade være med at blande sig. I dag er der nok mere Østerbro end Agerskov i Tommy Ahlers, men han savner provinsbyernes engagement.

- Jo større byerne bliver, desto mere diffus bliver engagementet. Folk i København skal blive bedre til at tage ansvar for menneskene omkring dem. Det handler om at engagere sig i foreningslivet - og rydde op hvis der ligger noget og flyder på gaden.

- Den gamle vittighed er jo, at hvis du er i København, og du gerne vil tale med en jyde, så skal du spørge efter chefen. Og nu skal jeg passe på, for jeg skal jo vælges her, griner Tommy Agerskov og kommer med et eksempel på engagement fra sin fødeegn.

- I Agerskov var plejehjemmet ved at lukke, men så gik de lokale ind i sagen og fik rejst penge til et friplejehjem. Det er jo civilsamfundet.

Det handler om at komme hinanden ved. Selv at tage ansvar for sit lokalsamfund og ikke bare forvente, at andre eller det offentlige ordner problemerne. Man kan ifølge Tommy Ahlers passende starte med sine naboer.

- Vores naboer kom per automatik med til mine forældres guldbryllup. Og da jeg blev kandidat i jura, og det skulle markeres hjemme ved mine forældre, så var nogle af naboerne med til den komsammen, fortæller han.

Tommy Ahlers er født og opvokset i Agerskov i det sønderjyske. Han er vokset op på en svinefarm fem km uden for byen. Foto: Timo Battefeld
Annonce

Vi var anderledes

Men alt har en bagside. Og Tommy Ahlers oplevede også de negative sider af at bo i fasttømret lokalsamfund, hvor alle kender alle, og hvor der bliver snakket. Den tidligere sønderjyde er da heller ikke i tvivl om, hvad de små bysamfund kan lære af storbyen.

- Man skal give folk noget mere plads. Lokalsamfundene bliver også nogle gange så stærke, at hvis nogen skejer lidt ud, så fylder det utroligt meget. Der går man måske lidt for meget op i, hvad folk gør og siger.

Tommy Ahlers forældre er indremissionske, og uddannelses- og forskningsministeren er opdraget i den tro. Det betød søndagsskole, søndagsgudstjeneste og KFUM-spejder. "Hele balladen" som han siger.

- Jeg kan huske, at jeg syntes, det var irriterende, at vi var anderledes, at vi var kristne, fortæller han.

- Det handlede om, hvor meget legetøj vi fik, hvor meget fjernsyn vi måtte se. Da jeg blev lidt ældre, og mine kammerater begyndte at gå til halbal, så var jeg den unormale, der ikke tog med. Det var der nogen, der interesserede sig meget for.

- Gik det ud over dig?

- Det er jo det farlige ved det meget homogene samfund. Det er på den ene side en kæmpe styrke, men det skaber også nogle problemer, hvis du ikke tør udfordre det og begå fejl. Og det ser man meget i en by som Agerskov. Hvis jeg falder uden for den her gruppe, hvilken gruppe tilhører jeg så?

I dag er Tommy Ahlers blevet minister for uddannelse og forskning, og grundforskning og evolutionsteori rimer ikke specielt godt med den kristne skabelsesberetning. Den 42-årige minister har imidlertid for længe siden lagt det indremissionske liv bag sig. Han er medlem af folkekirken, og det er så det.

- Jeg har min personlige tro, der meget er en barnetro. Det fylder ikke rigtig så meget længere, jeg går ikke fast i kirke eller noget. Men jeg kan mærke, at det betyder noget, fordi den har tråde tilbage til mine forældre, som jeg har utrolig meget respekt for, fortæller Tommy Ahlers.

Foto: Timo Battefeld
Annonce

Forskellige men ikke modsætninger

Siden sidste folketingsvalg har debatten om land og by fyldt meget. Politikerne har flyttet i tusindvis af statslige arbejdspladser væk fra København, og foreninger som Danmark på Vippen og Landdistrikternes Fællesråd har set dagens lys.

Tommy Ahlers har et ben i begge lejre, og han advarer mod, at der sættes modsætningsforhold op mellem land og by.

- Hovedstaden er et lokomotiv. Hvis man kigger på Danmark ude i verden, er det i høj grad København, der er brandet. Det trækker folk til, og når det går godt i København, går det godt i Danmark, også selvom der så måske sker mere i København end i resten af landet, argumenterer Tommy Ahlers.

- Mangler der den forståelse i landdistrikterne?

- Ja, det synes jeg. Vi skulle gerne et sted hen, hvor vi ikke mener, det skader Agerskov, hvis vi gør noget godt for København. Det ene skader ikke det andet.

- Men er det ikke ret nemt at sige, når man bor midt i mulighederne i København?

- I dagligdagen er der måske en stor forskel. Jeg skal jo ikke forholde mig til, at mine børns skole er ved at lukke, for det kommer ikke til at ske i København. Men da jeg sidst var i Agerskov, var jeg forbi min gamle skole, og der råbte nogle gamle damer efter mig: Det er jo ministeren! Kan du ikke hjælpe os med at undgå, at de lukker skolen?

- Forstår du så ikke godt, hvorfor man føler, at der er forskel på land og by?

- Jo, jeg forstår det, og jeg kan mærke det. Det er den skole, jeg har gået på, og den vil de lukke nu. Men man er nødt til at tilpasse sig. Den skal jo også have et niveau.

Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Annonce
FC Fredericia For abonnenter

Målmanden og 'Magic' var som far og søn: Der er stille på jorden, for nu fortæller han historier i himlen

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Fredericia For abonnenter

Konservativ duo bryder seks års dødvande i Fredericia - men hvem er de egentligt?

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Erhverv

Fra udskydelser til aflysninger: Stigende coronasmitte har konsekvenser for julefrokost hos flere virksomheder i Fredericia

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Fredericia

Efter salomonisk løsning i omstridt boligsag: Peter Fløe ærgrer sig over 'usandheder' - nabo holder fast i påstand

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Alarm 112

Voldsom villabrand i Taulov endelig slukket: Brandvæsenet kæmpede mod branden i otte timer

Fredericia For abonnenter

Så mange penge får hvert medlem i det nye byråd: Derfor har nogle gjort sig fortjent til mere end andre

Fredericia

Fredericianerne 'prajer' på livet løs: Affald i vejkanten og fejl på gadelys fylder

Annonce